U većini svijeta za Božić se jede šunka ili pečena purica, a u Švedskoj se priprema julebord. Riječ je o blagdanskoj gozbi koja uključuje sve od ukiseljene haringe i sušenog lososa do mesnih okruglica.

U Švedskoj se mesne okruglice obično rade od dvije vrste mesa – junetine i svinjetine – kako bi ostale sočne i nakon prženja. Poslužuju se uz pire od krumpira i slatko-kiselog umaka od brusnica.

Švedske mesne okruglice razlikuju se od sličnih takvih recepata po nesvakidašnjim začinima – u meso se dodaje piment, a ponekad i mljeveni klinčići te cimet.

Božićne mesne okruglice iz Švedske - sastojci:

  • 600 grama miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 100 ml kiselog vrhnja od 15 posto mliječne masti
  • 50 grama krušnih mrvica
  • 2 žlice mesnog temeljca
  • 1 jaje
  • 1 krumpir
  • 1 veći luk
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 čajna žličica muscovado šećera
  • 1 čajna žličica mljevenog pimenta
  • sol i papar po želji
  • ulje i maslac za prženje

Božićne mesne okruglice iz Švedske - priprema:

  1. Skuhajte krumpir i zgnječite ga u pire.
  2. Nasjeckajte luk na sitno pa ga prepirjajte na maslacu dok ne omekša.
  3. Pomiješajte sve sastojke rukom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Odvojite mali komadić smjese, prepržite je na ulju i testirajte je li začinjena po vašem ukusu. Prilagodite začine, a tek onda napravite kuglice promjera oko dva centimetra.
  5. Pržite ih u tavi na mješavini ulja i maslaca na umjerenoj temperaturi 4 do 6 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu koricu sa svih strana.
  6. Poslužite mesne okruglice tople s prilozima po želji. Dobar tek!

Kako je odabrati i pripremiti? Sve što morate znati prije nego što odlučite kod kuće ispeći janjetinu Janjetina Turski gulaš od janjetine Janjeći but u pikantnoj marinadi s jogurtom +1 Janjetina u vinu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju