U većini svijeta za Božić se jede šunka ili pečena purica, a u Švedskoj se priprema julebord. Riječ je o blagdanskoj gozbi koja uključuje sve od ukiseljene haringe i sušenog lososa do mesnih okruglica.
U Švedskoj se mesne okruglice obično rade od dvije vrste mesa – junetine i svinjetine – kako bi ostale sočne i nakon prženja. Poslužuju se uz pire od krumpira i slatko-kiselog umaka od brusnica.
Švedske mesne okruglice razlikuju se od sličnih takvih recepata po nesvakidašnjim začinima – u meso se dodaje piment, a ponekad i mljeveni klinčići te cimet.
Božićne mesne okruglice iz Švedske - sastojci:
- 600 grama miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 100 ml kiselog vrhnja od 15 posto mliječne masti
- 50 grama krušnih mrvica
- 2 žlice mesnog temeljca
- 1 jaje
- 1 krumpir
- 1 veći luk
- 1 žlica umaka od soje
- 1 čajna žličica muscovado šećera
- 1 čajna žličica mljevenog pimenta
- sol i papar po želji
- ulje i maslac za prženje
Božićne mesne okruglice iz Švedske - priprema:
- Skuhajte krumpir i zgnječite ga u pire.
- Nasjeckajte luk na sitno pa ga prepirjajte na maslacu dok ne omekša.
- Pomiješajte sve sastojke rukom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Odvojite mali komadić smjese, prepržite je na ulju i testirajte je li začinjena po vašem ukusu. Prilagodite začine, a tek onda napravite kuglice promjera oko dva centimetra.
- Pržite ih u tavi na mješavini ulja i maslaca na umjerenoj temperaturi 4 do 6 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu koricu sa svih strana.
- Poslužite mesne okruglice tople s prilozima po želji. Dobar tek!
Kako je odabrati i pripremiti? Sve što morate znati prije nego što odlučite kod kuće ispeći janjetinu +1