Uvijek isprobavajte hranu dok kuhate, jedan je od najčešćih savjeta svjetski poznatih kuhara. Okus ćete, naime, bolje razviti u jelu ako ga prilagođavate tijekom termičke obrade. Katkad će malo soli, šećera ili koja kap limunova soka učiniti čudo za krajnji rezultat.
No to je savjet na koji zaboravljamo kad pripremamo mesne okruglice ili čak mesnu štrucu. Nije poželjno isprobavati smjesu napravljenu od mljevenog svježeg mesa, sirovih jaja i sličnih namirnica pa je začinjavati odokativnom metodom i nadati se najboljem.
To je pogrešno.
Kad pripremate smjesu za mesne okruglice, štrucu ili čak pljeskavice otrgnite jedan komadić, ispecite ga na tavi i isprobajte. Ako smjesi nedostaje soli ili začinskog bilja, prilagodite okuse, pa tek onda oblikujte ostatak smjese i pripremite na željeni način.
Najvažnije je kod pripreme mesnih okruglica odabrati pravu vrstu mesa. Više okusa i sočnosti dobit ćete ako upotrijebite masnije komade svinjetine, junetine ili janjetine. S druge strane, izbjegavajte pripremu mesnih okruglica od piletine ili puretine.