Grci obožavaju jesti luk – u različitim oblicima i na razne načine. Tradicionalno jelo Salantourmasi najbolji je dokaz za ovu tvrdnju.
Salantourmasi obuhvaća sloj kuhanog luka koji je punjen sočnim nadjevom na bazi riže i mesa, a potom termički obrađen u umaku od rajčice. Recept je to koji uvelike podsjeća na naše punjene paprike.
Za Salantourmasi se koristi žuti luk, a najbolje rezultate postići ćete ako upotrijebit srednje velike komade luka ovalnog oblika.
Luk se puni mljevenim mesom – najčešće mljevenom junetinom, no iskoristiti možete i svinjetinu, janjetinu, ili čak puretinu.
Sastojci:
- 8 komada žutog luka
- 500 ml pasate
- 450 g mljevenog mesa
- 250 ml mesnog temeljca
- 150 g riže kratkog zrna
- 3-4 češnja češnjaka
- 3 žlice koncentrata rajčice
- 2 žlice limunova soka
- 1 čajna žličica sušenog origana
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema:
- Namočite rižu u vodi.
- Na štednjaku zagrijte lonac s vodom.
- Luk ogulite, odrežite gornji i donji dio i odstranite prvi sloj ploda. Nožem zarežite jednu stranu očišćenog luka, pa glavice stavite kuhati u lonac s vodom. Upotrijebit šest do sedam luka za kuhanje, a preostalo nasjeckajte za nadjev.
- Tijekom kuhanja počet će se odvajati slojevi luka, a koje ćete iskoristiti za punjenje s nadjevom.
- Kuhajte luk u vodi 15-ak minuta, a zatim pustite da se ohladi.
- Na štednjak stavite veću tavu i u njoj zagrijte malo ulja. Prepirjajte nasjeckani luk i češnjak par minuta, pa dodajte mljeveno meso.
- Pirjajte sve zajedno 10-ak minuta, dok povrće ne omekša, a meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Dodajte ocijeđenu namočenu rižu.
- Ubacite koncentrat rajčice. Sve dobro promiješajte.
- Podlijte tavu s pilećim temeljcem. Začinite sa solju, paprom i origanom.
- Kuhajte sve zajedno oko deset minuta, dok riža ne popije višak tekućine.
- Na kraju kuhanja dodajte i limunov sok.
- Odvojite slojeve kuhanog luka. U svaki komad dodajte žlicu-dvije pripremljenog nadjeva i zarolajte. Nastavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev.
- U pravokutni lim za pečenje dodajte pasatu koju ste prethodno začinili s nešto soli i papra. Možete smjesu razvodniti i s nešto tekućine u kojoj se kuhao luk.
- U posudu poslažite punjeni luk u jednom ravnomjernom sloju.
- Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata.
- Potom uklonite foliju i nastavite sve zajedno termički obrađivati još oko pola sata, odnosno dok luk nije potpuno omekšao, a riža i meso nisu skuhani do kraja.
- Poslužite punjeni luk s malo svježe nasjeckanog peršina. Dobar tek!