Grci obožavaju jesti luk – u različitim oblicima i na razne načine. Tradicionalno jelo Salantourmasi najbolji je dokaz za ovu tvrdnju.

Salantourmasi obuhvaća sloj kuhanog luka koji je punjen sočnim nadjevom na bazi riže i mesa, a potom termički obrađen u umaku od rajčice. Recept je to koji uvelike podsjeća na naše punjene paprike.

Za Salantourmasi se koristi žuti luk, a najbolje rezultate postići ćete ako upotrijebit srednje velike komade luka ovalnog oblika.

Luk se puni mljevenim mesom – najčešće mljevenom junetinom, no iskoristiti možete i svinjetinu, janjetinu, ili čak puretinu.

Sastojci:

  • 8 komada žutog luka
  • 500 ml pasate
  • 450 g mljevenog mesa
  • 250 ml mesnog temeljca
  • 150 g riže kratkog zrna
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema:

  1. Namočite rižu u vodi.
  2. Na štednjaku zagrijte lonac s vodom.
  3. Luk ogulite, odrežite gornji i donji dio i odstranite prvi sloj ploda. Nožem zarežite jednu stranu očišćenog luka, pa glavice stavite kuhati u lonac s vodom. Upotrijebit šest do sedam luka za kuhanje, a preostalo nasjeckajte za nadjev.
  4. Tijekom kuhanja počet će se odvajati slojevi luka, a koje ćete iskoristiti za punjenje s nadjevom.
  5. Kuhajte luk u vodi 15-ak minuta, a zatim pustite da se ohladi.
  6. Na štednjak stavite veću tavu i u njoj zagrijte malo ulja. Prepirjajte nasjeckani luk i češnjak par minuta, pa dodajte mljeveno meso.
  7. Pirjajte sve zajedno 10-ak minuta, dok povrće ne omekša, a meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  8. Dodajte ocijeđenu namočenu rižu.
  9. Ubacite koncentrat rajčice. Sve dobro promiješajte.
  10. Podlijte tavu s pilećim temeljcem. Začinite sa solju, paprom i origanom.
  11. Kuhajte sve zajedno oko deset minuta, dok riža ne popije višak tekućine.
  12. Na kraju kuhanja dodajte i limunov sok.
  13. Odvojite slojeve kuhanog luka. U svaki komad dodajte žlicu-dvije pripremljenog nadjeva i zarolajte. Nastavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev.
  14. U pravokutni lim za pečenje dodajte pasatu koju ste prethodno začinili s nešto soli i papra. Možete smjesu razvodniti i s nešto tekućine u kojoj se kuhao luk.
  15. U posudu poslažite punjeni luk u jednom ravnomjernom sloju.
  16. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata.
  17. Potom uklonite foliju i nastavite sve zajedno termički obrađivati još oko pola sata, odnosno dok luk nije potpuno omekšao, a riža i meso nisu skuhani do kraja.
  18. Poslužite punjeni luk s malo svježe nasjeckanog peršina. Dobar tek!

5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti mladi luk +0 Mladi luk

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju