• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Zaboravite na paprike: Isprobajte recept za predobar punjeni luk s mljevenim mesom

Za Salantourmasi se koristi žuti luk, a najbolje rezultate postići ćete ako upotrijebit srednje velike komade luka ovalnog oblika.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 7.11.2024 11:20 komentari
viber Created with Sketch.
Punjeni luk s mljevenim mesom
Punjeni luk s mljevenim mesom (Foto:Shutterstock)

Grci obožavaju jesti luk – u različitim oblicima i na razne načine. Tradicionalno jelo Salantourmasi najbolji je dokaz za ovu tvrdnju.

Salantourmasi obuhvaća sloj kuhanog luka koji je punjen sočnim nadjevom na bazi riže i mesa, a potom termički obrađen u umaku od rajčice. Recept je to koji uvelike podsjeća na naše punjene paprike.

Za Salantourmasi se koristi žuti luk, a najbolje rezultate postići ćete ako upotrijebit srednje velike komade luka ovalnog oblika.

Luk se puni mljevenim mesom – najčešće mljevenom junetinom, no iskoristiti možete i svinjetinu, janjetinu, ili čak puretinu.

Sastojci:

  • 8 komada žutog luka
  • 500 ml pasate
  • 450 g mljevenog mesa
  • 250 ml mesnog temeljca
  • 150 g riže kratkog zrna
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema:

  1. Namočite rižu u vodi.
  2. Na štednjaku zagrijte lonac s vodom.
  3. Luk ogulite, odrežite gornji i donji dio i odstranite prvi sloj ploda. Nožem zarežite jednu stranu očišćenog luka, pa glavice stavite kuhati u lonac s vodom. Upotrijebit šest do sedam luka za kuhanje, a preostalo nasjeckajte za nadjev.
  4. Tijekom kuhanja počet će se odvajati slojevi luka, a koje ćete iskoristiti za punjenje s nadjevom.
  5. Kuhajte luk u vodi 15-ak minuta, a zatim pustite da se ohladi.
  6. Na štednjak stavite veću tavu i u njoj zagrijte malo ulja. Prepirjajte nasjeckani luk i češnjak par minuta, pa dodajte mljeveno meso.
  7. Pirjajte sve zajedno 10-ak minuta, dok povrće ne omekša, a meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  8. Dodajte ocijeđenu namočenu rižu.
  9. Ubacite koncentrat rajčice. Sve dobro promiješajte.
  10. Podlijte tavu s pilećim temeljcem. Začinite sa solju, paprom i origanom.
  11. Kuhajte sve zajedno oko deset minuta, dok riža ne popije višak tekućine.
  12. Na kraju kuhanja dodajte i limunov sok.
  13. Odvojite slojeve kuhanog luka. U svaki komad dodajte žlicu-dvije pripremljenog nadjeva i zarolajte. Nastavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev.
  14. U pravokutni lim za pečenje dodajte pasatu koju ste prethodno začinili s nešto soli i papra. Možete smjesu razvodniti i s nešto tekućine u kojoj se kuhao luk.
  15. U posudu poslažite punjeni luk u jednom ravnomjernom sloju.
  16. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata.
  17. Potom uklonite foliju i nastavite sve zajedno termički obrađivati još oko pola sata, odnosno dok luk nije potpuno omekšao, a riža i meso nisu skuhani do kraja.
  18. Poslužite punjeni luk s malo svježe nasjeckanog peršina. Dobar tek!
U trendu Novi kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne Vila Pavlovic - 1 Izlet na Kopaonik Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza Zvjezdana noć - 5 Nadrealno Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete

5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti mladi luk Mladi luk +0 Mladi luk

  • #recept
  • #luk
  • #punjeni luk
  • #grčka kuhinja
  • #mediteranska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dobro čuvane tajne Slavonije i Podravine: Ova skrivena mjesta i zanimljive priče vrijedi otkriti
Oglas
Dobro čuvane tajne Slavonije i Podravine: Ova skrivena mjesta i zanimljive priče vrijedi otkriti
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor
"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu
Thai Me Up by Lira
"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu
Kreveti po gradu, umjetnici na trgovima: Počeo je festival Split Calling
Novi cirkus
Kreveti po gradu, umjetnici na trgovima: Počeo je festival Split Calling
Najbolja posuda za mikrovalnu pećnicu
Oprez
Smijemo li drvenu posudu staviti u mikrovalnu pećnicu?
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka
Još bolja sutradan
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pojačava se sezona gripe, stručnjaci imaju upozorenje
Struka upozorava
Hara bolest koja može imati ozbiljne posljedice, neki su već završili u bolnici: Ovo su najčešći simptomi
Zlostavljanje u zagrebačkom dječjem vrtiću: Jedna odgojiteljica spava, druga ih maltretira
POZIV U NEDJELJU
Kamere snimale šokantne prizore u zagrebačkom dječjem vrtiću: Pojavile se i optužbe za zanemarivanje i zlostavljanje
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
show
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Poslušajte Thompsonovu baladu u izvedbi Jacquesa Hodueka
''moram priznati...''
Poslušajte kako to zvuči kad Houdek pjeva Thompsonovu pjesmu!
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
Nadzorne kamere snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Impresivno!
Nadzorne kamere u Lici snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Preslatko!
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Samo za hrabre
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
tech
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
sport
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
izgubio kontrolu
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
Navijači Mainza istaknuli transprent o ustašama i partizanima protiv Zrinjskog
Čemu to?
FOTO Zrinjski dočekala poruka o ustašama i partizanima u Njemačkoj
Švedski mediji bijesni zbog 'čiste krađe': "Molim?! Što se događa? Ovo je bilo ogromno zaleđe"
poludili na suca
Švedski mediji bijesni zbog 'čiste krađe': "Molim?! Što se događa? Ovo je bilo ogromno zaleđe"
tv
Kumovi: Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
KUMOVI
Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
U dobru i zlu: Nakon svega što se dogodilo i dalje ima razumijevanja
U DOBRU I ZLU
Nakon svega što se dogodilo i dalje ima razumijevanja
U dobru i zlu: Ne može se smirit – želi najbolji tretman za kćer
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može se smirit – želi najbolji tretman za kćer
putovanja
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
novac
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
Nerealna obećanja
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
lifestyle
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele
PRAVO OSVJEŽENJE!
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele te nam otkrila cijeli postupak
Ivana Vrdoljak Vanna u blještavim čizmama u Lisinskom
Fantastičan model
Ivana Vrdoljak Vanna: Blještave čizme koje u trenu postaju glavni adut kombinacije, lako se zaljubiti u njih
Rečenice koje toksični ljudi često izgovaraju
NJIHOVE FRAZE
Pet rečenica koje toksični ljudi često izgovaraju, tako vas pokušavaju manipulirati
sve
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
izgubio kontrolu
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele
PRAVO OSVJEŽENJE!
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele te nam otkrila cijeli postupak
Ispecite fini pileći zabatak i servirajte s prilogom po želji
S mediteranskim štihom

U marinadi je tajna! Recept za ekstra sočnu piletinu za koju će se tražiti repete

Marinirajte piletinu barem dva sata u hladnjaku prije termičke obrade, a idealno bi bilo preko noći kako bi meso primilo maksimalni okus. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close