• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Zaboravite na paprike: Isprobajte recept za predobar punjeni luk s mljevenim mesom

Za Salantourmasi se koristi žuti luk, a najbolje rezultate postići ćete ako upotrijebit srednje velike komade luka ovalnog oblika.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 7.11.2024 11:20 komentari
viber Created with Sketch.
Punjeni luk s mljevenim mesom
Punjeni luk s mljevenim mesom (Foto:Shutterstock)

Grci obožavaju jesti luk – u različitim oblicima i na razne načine. Tradicionalno jelo Salantourmasi najbolji je dokaz za ovu tvrdnju.

Salantourmasi obuhvaća sloj kuhanog luka koji je punjen sočnim nadjevom na bazi riže i mesa, a potom termički obrađen u umaku od rajčice. Recept je to koji uvelike podsjeća na naše punjene paprike.

Za Salantourmasi se koristi žuti luk, a najbolje rezultate postići ćete ako upotrijebit srednje velike komade luka ovalnog oblika.

Luk se puni mljevenim mesom – najčešće mljevenom junetinom, no iskoristiti možete i svinjetinu, janjetinu, ili čak puretinu.

Sastojci:

  • 8 komada žutog luka
  • 500 ml pasate
  • 450 g mljevenog mesa
  • 250 ml mesnog temeljca
  • 150 g riže kratkog zrna
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema:

  1. Namočite rižu u vodi.
  2. Na štednjaku zagrijte lonac s vodom.
  3. Luk ogulite, odrežite gornji i donji dio i odstranite prvi sloj ploda. Nožem zarežite jednu stranu očišćenog luka, pa glavice stavite kuhati u lonac s vodom. Upotrijebit šest do sedam luka za kuhanje, a preostalo nasjeckajte za nadjev.
  4. Tijekom kuhanja počet će se odvajati slojevi luka, a koje ćete iskoristiti za punjenje s nadjevom.
  5. Kuhajte luk u vodi 15-ak minuta, a zatim pustite da se ohladi.
  6. Na štednjak stavite veću tavu i u njoj zagrijte malo ulja. Prepirjajte nasjeckani luk i češnjak par minuta, pa dodajte mljeveno meso.
  7. Pirjajte sve zajedno 10-ak minuta, dok povrće ne omekša, a meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  8. Dodajte ocijeđenu namočenu rižu.
  9. Ubacite koncentrat rajčice. Sve dobro promiješajte.
  10. Podlijte tavu s pilećim temeljcem. Začinite sa solju, paprom i origanom.
  11. Kuhajte sve zajedno oko deset minuta, dok riža ne popije višak tekućine.
  12. Na kraju kuhanja dodajte i limunov sok.
  13. Odvojite slojeve kuhanog luka. U svaki komad dodajte žlicu-dvije pripremljenog nadjeva i zarolajte. Nastavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev.
  14. U pravokutni lim za pečenje dodajte pasatu koju ste prethodno začinili s nešto soli i papra. Možete smjesu razvodniti i s nešto tekućine u kojoj se kuhao luk.
  15. U posudu poslažite punjeni luk u jednom ravnomjernom sloju.
  16. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata.
  17. Potom uklonite foliju i nastavite sve zajedno termički obrađivati još oko pola sata, odnosno dok luk nije potpuno omekšao, a riža i meso nisu skuhani do kraja.
  18. Poslužite punjeni luk s malo svježe nasjeckanog peršina. Dobar tek!
U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti mladi luk Mladi luk +0 Mladi luk

  • #recept
  • #luk
  • #punjeni luk
  • #grčka kuhinja
  • #mediteranska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dođi za stol: mjesto gdje se stvaraju najljepše blagdanske priče
Oglas
Dođi za stol: mjesto gdje se stvaraju najljepše blagdanske priče
Sedam razloga zašto je Varaždin hit među adventskim destinacijama
Oglas
Sedam razloga zašto je Varaždin hit među adventskim destinacijama
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Sačuvajte za blagdane
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Budite iskreni: Turističke atrakcije koje mnogima nisu lijepe, ali se o tome šuti
Svjetski poznate
Budite iskreni: Turističke atrakcije koje mnogima nisu lijepe, ali se o tome šuti
Dođite i sudjelujte u raspravi: Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
Zagrebačkim pothodnicima
Dođite i sudjelujte! Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Novo vrijeme
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Gdje je Jura...
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pitamo vas treba li molitelje maknuti s trgova?
Što mislite?
ANKETA Treba li molitelje maknuti s trgova?
Metković: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
jedan teško ozlijeđen
Brutalno nasilje kod škole: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
Na području Španskog nestala 14-godišnja djevojčica
nema mobitel
Nestala Teodora (14) u Zagrebu: "Svaka informacija može biti presudna"
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Ljubavna priča Jamesa Camerona i Suzy Amis
punili medije svojom vezom
Zbog nje je ostavio heroinu svog kultnog filma, a danas žive ljubavnu bajku kojoj se dive svi
Tko je Karolina Ilić, diskvalificirana natjecateljica Dore 2026.?
zbog važnog razloga
Tko je pjevačica koja je diskvalificirana s Dore?
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Tijelo ostaje bez ključnog minerala!
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
Izgleda li vam poznato?
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
tech
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Astronomi su možda riješili najveću zagonetku planeta Urana nakon gotovo 40 godina
Misteriozno zračenje
Astronomi su možda riješili najveću zagonetku planeta Urana nakon gotovo 40 godina
sport
Slovenac sudio u finalu Lige prvaka, a onda nestao preko noći: "Znam tko stoji iza svega"
Policija sve istraživala
Slovenac sudio u finalu Lige prvaka, a onda nestao preko noći: "Znam tko stoji iza svega"
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok! Jedva ostao živ, ostao bez nogometa, a danas živi na rubu egzistencije
Izbornik poslao apel
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok: Jedva ostao živ, danas spaja kraj s krajem
Poznata tenisačica opet šokira, sada je otvorila i OnlyFans: "Velike su, ali to su samo grudi"
Otvoreno progovorila
Poznata tenisačica nakon estetske operacije otvorila i OnlyFans: "Velike su, ljudi će pričati"
tv
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
U dobru i zlu: Mislio je da glumi uvjerljivo, ali istina je isplivala brže nego što je očekivao
U DOBRU I ZLU
Mislio je da glumi uvjerljivo, ali istina je isplivala brže nego što je očekivao
MasterChef: Gastroiluzije s potpisom bivšeg kandidata MasterChefa izazvat će pravo oduševljenje!
WOW!
Gastroiluzije s potpisom bivšeg kandidata MasterChefa izazvat će pravo oduševljenje!
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, priprema je zapravo vrlo jednostavna
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
sve
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Slovenac sudio u finalu Lige prvaka, a onda nestao preko noći: "Znam tko stoji iza svega"
Policija sve istraživala
Slovenac sudio u finalu Lige prvaka, a onda nestao preko noći: "Znam tko stoji iza svega"
Ispecite fini pileći zabatak i servirajte s prilogom po želji
S mediteranskim štihom

U marinadi je tajna! Recept za ekstra sočnu piletinu za koju će se tražiti repete

Marinirajte piletinu barem dva sata u hladnjaku prije termičke obrade, a idealno bi bilo preko noći kako bi meso primilo maksimalni okus. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close