Svinjetina je izvrstan izvor bjelančevina – u 100 grama tog mesa naći ćete čak malo više od 20 grama proteina – koji pomažu u pravilnom funkcioniranju cijelog organizma, a posebice u izgradnji mišića.

Svinjetina je bogata vitaminima B kompleksa, posebice vitaminima B1, B6 i B12. U njoj ćete naći i značajne količine važnih minerala, poput cinka, selena i fosfora, koji potiču rast stanica i osnažuju organizam.

Ne treba zaboraviti ni da je svinjetina dobar izvor željeza, koje smanjuje šanse od dobivanja anemije.

U 100 grama svinjetine nalazi se oko 245 kalorija – dakako, imajte na umu da kalorijska vrijednost te namirnice ovisi o tome kako je pripremate i koji komad mesa koristite.

Kako termički obraditi svinjetinu?

Svinjetina se može pripremati na brojne načine – kuhati na pari, pirjati na povrtnom temeljcu, pržiti u dubokom ulju i peći na roštilju. Možete je nadjevati različitim sastojcima, pohati odreske, peći u komadu… Izbora je uistinu napretek.

Kada termički obrađujete svinjetinu, imajte na umu da je trebate ispeći do kraja – ako je ružičasta i krvava u sredini, opasno ju je konzumirati. 

Želite li znati je li vaš komad mesa pečen, poslužite se kuhinjskim termometrom. Zabodite ga u najdeblji dio mesa te provjerite situaciju. Svinjetina je pečena kada njezina temperatura iznosi između 65 i 70 Celzijevih stupnjeva, ovisno o komadu mesa.

Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina (Foto: Shutterstock)

Kuharski stručnjaci savjetuju da:

  • meso izvadite ih hladnjaka dvadesetak minuta prije termičke obrade kako bi dosegnulo sobnu temperaturu
  • ako pečete svinjske odreske, termički ih obradite na vrućoj tavi kako bi postigli karamelizaciju na površini, a samim time i bolji okus
  • meso pustite da se "odmori" barem pet minuta nakon pečenja kako bi se stabilizirali sokovi u unutrašnjosti, a tek ga onda razrežite i poslužite.

Što najbolje paše uz svinjetinu?

Svinjetina je vrlo fleksibilna namirnica, koja je obožavana diljem planeta. Iako se na našim prostorima najčešće jede uz krumpir, tjesteninu i rižu u umacima temeljenima na soli, u istočnoj i jugoistočnoj Aziji često se konzumira u slatko-kiselom umaku.

Kineska svinjetina u slatko-kiselom umaku, primjerice, spaja soju, čili, ocat i šećer. Ta se vrsta mesa može sljubiti s različitim začinskim biljem – od peršina, timijana i ružmarina preko kadulje, vlasca i kopra do korijandra.

Možete je spariti i s voćem. Svinjetina se lijepo kombinira sa šljivama, marelicama, breskvama, kruškama, ananasom, mangom, sušenim smokvama, pa čak i jagodama.

U nastavku teksta dajemo vam pet recepata s tom sočnom namirnicom:

Svinjski obrazi/Ilustracija Svinjski obrazi/Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Pirjani svinjski obrazi u tamnom umaku

Gusti umak pun okusa i mirisa, mekana svinjetina koja se može rezati vilicom uz pire od krumpira ili široke rezance ručak je za pamćenje. Evo kako se priprema njemački recept za pirjane svinjske obraze u tamnom umaku.

Gulaš od svinjetine

Vindaloo od svinjetine je popularno jelo iz indijske države Goa, koje je nastalo pod utjecajem portugalskog jela carne de vinha d'alhos. Indijska verzija sadrži komade mesa poput svinjske lopatice i potrbušine, koji se kuhaju u umaku od čilija i octa dok ne omekšaju. Vindaloo je ljuto jelo s lijepo izbalansiranim okusima. Evo kako se priprema.

Hrskavi svinjeći kare

Tangsuyuk je popularno jelo u korejskoj kuhinji, a podrazumijeva svinjetinu pečenu u dubokom ulju i posluženu sa slatko-kiselim umakom. U receptu se obično koristi svinjeći kare, koji se dvaput prži u ulju kako bi meso postalo iznimno hrskavo, a potom se sljubljuje s umakom koji savršeno zaokružuje njegove okuse - od soka ananasa, umaka od soje, octa, vode i šećera. Recept potražite ovdje.

Sporo pečena svinjska lopatica

Želite li omekšati komad mesa i transformirati ga u mekani zalogaj koji se topi u ustima, izložite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na relativno niskoj temperaturi. Tim trikom koriste se i Portorikanci kada pripremaju svoja pečenja. Evo što trebate napraviti.

Medaljoni od lungića

Balzamični ocat, češnjak, senf i maslinovo ulje sjajno se slažu s lungićem. Ovo pečenje gotovo je za čas, a okus vas sigurno neće razočarati. Imamo recept.

5 jela sa šparogama koja morate probati ovog proljeća Pečene šparoge s Šparoge se sjajno sljubljuju s ribom Quiche sa sirom i šparogama +0 Šparoge u lisnatom tijestu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju