• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine

Želite li znati je li vaš komad mesa pečen, poslužite se kuhinjskim termometrom. Zabodite ga u najdeblji dio mesa te provjerite situaciju. Svinjetina je pečena kada njezina temperatura iznosi između 65 i 70 Celzijevih stupnjeva, ovisno o komadu mesa.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 23.05.2023 06:30 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more

Svinjetina je izvrstan izvor bjelančevina – u 100 grama tog mesa naći ćete čak malo više od 20 grama proteina – koji pomažu u pravilnom funkcioniranju cijelog organizma, a posebice u izgradnji mišića.

Svinjetina je bogata vitaminima B kompleksa, posebice vitaminima B1, B6 i B12. U njoj ćete naći i značajne količine važnih minerala, poput cinka, selena i fosfora, koji potiču rast stanica i osnažuju organizam.

Ne treba zaboraviti ni da je svinjetina dobar izvor željeza, koje smanjuje šanse od dobivanja anemije.

U 100 grama svinjetine nalazi se oko 245 kalorija – dakako, imajte na umu da kalorijska vrijednost te namirnice ovisi o tome kako je pripremate i koji komad mesa koristite.

Kako termički obraditi svinjetinu?

Svinjetina se može pripremati na brojne načine – kuhati na pari, pirjati na povrtnom temeljcu, pržiti u dubokom ulju i peći na roštilju. Možete je nadjevati različitim sastojcima, pohati odreske, peći u komadu… Izbora je uistinu napretek.

Kada termički obrađujete svinjetinu, imajte na umu da je trebate ispeći do kraja – ako je ružičasta i krvava u sredini, opasno ju je konzumirati. 

Želite li znati je li vaš komad mesa pečen, poslužite se kuhinjskim termometrom. Zabodite ga u najdeblji dio mesa te provjerite situaciju. Svinjetina je pečena kada njezina temperatura iznosi između 65 i 70 Celzijevih stupnjeva, ovisno o komadu mesa.

Kuharski stručnjaci savjetuju da:

  • meso izvadite ih hladnjaka dvadesetak minuta prije termičke obrade kako bi dosegnulo sobnu temperaturu
  • ako pečete svinjske odreske, termički ih obradite na vrućoj tavi kako bi postigli karamelizaciju na površini, a samim time i bolji okus
  • meso pustite da se "odmori" barem pet minuta nakon pečenja kako bi se stabilizirali sokovi u unutrašnjosti, a tek ga onda razrežite i poslužite.

Što najbolje paše uz svinjetinu?

Svinjetina je vrlo fleksibilna namirnica, koja je obožavana diljem planeta. Iako se na našim prostorima najčešće jede uz krumpir, tjesteninu i rižu u umacima temeljenima na soli, u istočnoj i jugoistočnoj Aziji često se konzumira u slatko-kiselom umaku.

Kineska svinjetina u slatko-kiselom umaku, primjerice, spaja soju, čili, ocat i šećer. Ta se vrsta mesa može sljubiti s različitim začinskim biljem – od peršina, timijana i ružmarina preko kadulje, vlasca i kopra do korijandra.

Možete je spariti i s voćem. Svinjetina se lijepo kombinira sa šljivama, marelicama, breskvama, kruškama, ananasom, mangom, sušenim smokvama, pa čak i jagodama.

U nastavku teksta dajemo vam pet recepata s tom sočnom namirnicom:

Pirjani svinjski obrazi u tamnom umaku

Gusti umak pun okusa i mirisa, mekana svinjetina koja se može rezati vilicom uz pire od krumpira ili široke rezance ručak je za pamćenje. Evo kako se priprema njemački recept za pirjane svinjske obraze u tamnom umaku.

Gulaš od svinjetine

Vindaloo od svinjetine je popularno jelo iz indijske države Goa, koje je nastalo pod utjecajem portugalskog jela carne de vinha d'alhos. Indijska verzija sadrži komade mesa poput svinjske lopatice i potrbušine, koji se kuhaju u umaku od čilija i octa dok ne omekšaju. Vindaloo je ljuto jelo s lijepo izbalansiranim okusima. Evo kako se priprema.

Hrskavi svinjeći kare

Tangsuyuk je popularno jelo u korejskoj kuhinji, a podrazumijeva svinjetinu pečenu u dubokom ulju i posluženu sa slatko-kiselim umakom. U receptu se obično koristi svinjeći kare, koji se dvaput prži u ulju kako bi meso postalo iznimno hrskavo, a potom se sljubljuje s umakom koji savršeno zaokružuje njegove okuse - od soka ananasa, umaka od soje, octa, vode i šećera. Recept potražite ovdje.

Sporo pečena svinjska lopatica

Želite li omekšati komad mesa i transformirati ga u mekani zalogaj koji se topi u ustima, izložite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na relativno niskoj temperaturi. Tim trikom koriste se i Portorikanci kada pripremaju svoja pečenja. Evo što trebate napraviti.

Medaljoni od lungića

Balzamični ocat, češnjak, senf i maslinovo ulje sjajno se slažu s lungićem. Ovo pečenje gotovo je za čas, a okus vas sigurno neće razočarati. Imamo recept.

  • #Recepti
  • #namirnica tjedna
  • #svinjetina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Gotov za tren
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Santa elisabetta
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
Novi detalji
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
Kaos na hitnoj: Pristiže stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Gužvetina
VIDEO Kaos pred najvećom zagrebačkom bolnicom: Pristižu stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Brine li inflacija Hrvate i koliko ih ove godine ide na skijanje? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu
Brine li ih inflacija?
Hrvati ga obožavaju, ali pitanje je tko si ga može priuštiti: "Ne znam od čega ljudi žive"
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač
pogledajte video!
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač: Ima 130 kvadrata, a otvoreno je progovorila i o financijama!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
Šokantni učinci
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
nisu saudijci
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Bang bang umak - 4
Gotov za tren

Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada

Osim uz piletinu, bang bang umak poslužite uz pržene kozice i lignje te iskoristite kao preljev za salatu ili pečeno povrće... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Juha od mesa i kupusa Hrana i piće
    Što je za ručak?

    Tako slasna! Recept za mirisnu juhu od mesa i kupusa u kojoj ćete uživati

  • Pad Kee Mao Hrana i piće
    Pad Kee Mao

    Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku

  • Bang bang umak - 4 Hrana i piće
    Gotov za tren

    Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close