• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine

Želite li znati je li vaš komad mesa pečen, poslužite se kuhinjskim termometrom. Zabodite ga u najdeblji dio mesa te provjerite situaciju. Svinjetina je pečena kada njezina temperatura iznosi između 65 i 70 Celzijevih stupnjeva, ovisno o komadu mesa.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 23.05.2023 06:30 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Piletina au poivre Ma, divota! Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata Intercity Notte za Siciliju - 3 Pedesetak eura Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom

Svinjetina je izvrstan izvor bjelančevina – u 100 grama tog mesa naći ćete čak malo više od 20 grama proteina – koji pomažu u pravilnom funkcioniranju cijelog organizma, a posebice u izgradnji mišića.

Svinjetina je bogata vitaminima B kompleksa, posebice vitaminima B1, B6 i B12. U njoj ćete naći i značajne količine važnih minerala, poput cinka, selena i fosfora, koji potiču rast stanica i osnažuju organizam.

Ne treba zaboraviti ni da je svinjetina dobar izvor željeza, koje smanjuje šanse od dobivanja anemije.

U 100 grama svinjetine nalazi se oko 245 kalorija – dakako, imajte na umu da kalorijska vrijednost te namirnice ovisi o tome kako je pripremate i koji komad mesa koristite.

Kako termički obraditi svinjetinu?

Svinjetina se može pripremati na brojne načine – kuhati na pari, pirjati na povrtnom temeljcu, pržiti u dubokom ulju i peći na roštilju. Možete je nadjevati različitim sastojcima, pohati odreske, peći u komadu… Izbora je uistinu napretek.

Kada termički obrađujete svinjetinu, imajte na umu da je trebate ispeći do kraja – ako je ružičasta i krvava u sredini, opasno ju je konzumirati. 

Želite li znati je li vaš komad mesa pečen, poslužite se kuhinjskim termometrom. Zabodite ga u najdeblji dio mesa te provjerite situaciju. Svinjetina je pečena kada njezina temperatura iznosi između 65 i 70 Celzijevih stupnjeva, ovisno o komadu mesa.

Kuharski stručnjaci savjetuju da:

  • meso izvadite ih hladnjaka dvadesetak minuta prije termičke obrade kako bi dosegnulo sobnu temperaturu
  • ako pečete svinjske odreske, termički ih obradite na vrućoj tavi kako bi postigli karamelizaciju na površini, a samim time i bolji okus
  • meso pustite da se "odmori" barem pet minuta nakon pečenja kako bi se stabilizirali sokovi u unutrašnjosti, a tek ga onda razrežite i poslužite.

Što najbolje paše uz svinjetinu?

Svinjetina je vrlo fleksibilna namirnica, koja je obožavana diljem planeta. Iako se na našim prostorima najčešće jede uz krumpir, tjesteninu i rižu u umacima temeljenima na soli, u istočnoj i jugoistočnoj Aziji često se konzumira u slatko-kiselom umaku.

Kineska svinjetina u slatko-kiselom umaku, primjerice, spaja soju, čili, ocat i šećer. Ta se vrsta mesa može sljubiti s različitim začinskim biljem – od peršina, timijana i ružmarina preko kadulje, vlasca i kopra do korijandra.

Možete je spariti i s voćem. Svinjetina se lijepo kombinira sa šljivama, marelicama, breskvama, kruškama, ananasom, mangom, sušenim smokvama, pa čak i jagodama.

U nastavku teksta dajemo vam pet recepata s tom sočnom namirnicom:

Pirjani svinjski obrazi u tamnom umaku

Gusti umak pun okusa i mirisa, mekana svinjetina koja se može rezati vilicom uz pire od krumpira ili široke rezance ručak je za pamćenje. Evo kako se priprema njemački recept za pirjane svinjske obraze u tamnom umaku.

Gulaš od svinjetine

Vindaloo od svinjetine je popularno jelo iz indijske države Goa, koje je nastalo pod utjecajem portugalskog jela carne de vinha d'alhos. Indijska verzija sadrži komade mesa poput svinjske lopatice i potrbušine, koji se kuhaju u umaku od čilija i octa dok ne omekšaju. Vindaloo je ljuto jelo s lijepo izbalansiranim okusima. Evo kako se priprema.

Hrskavi svinjeći kare

Tangsuyuk je popularno jelo u korejskoj kuhinji, a podrazumijeva svinjetinu pečenu u dubokom ulju i posluženu sa slatko-kiselim umakom. U receptu se obično koristi svinjeći kare, koji se dvaput prži u ulju kako bi meso postalo iznimno hrskavo, a potom se sljubljuje s umakom koji savršeno zaokružuje njegove okuse - od soka ananasa, umaka od soje, octa, vode i šećera. Recept potražite ovdje.

Sporo pečena svinjska lopatica

Želite li omekšati komad mesa i transformirati ga u mekani zalogaj koji se topi u ustima, izložite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na relativno niskoj temperaturi. Tim trikom koriste se i Portorikanci kada pripremaju svoja pečenja. Evo što trebate napraviti.

Medaljoni od lungića

Balzamični ocat, češnjak, senf i maslinovo ulje sjajno se slažu s lungićem. Ovo pečenje gotovo je za čas, a okus vas sigurno neće razočarati. Imamo recept.

  • #Recepti
  • #namirnica tjedna
  • #svinjetina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
#neOKOLIŠaj
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Samoodrživo planinarsko sklonište CRA-Carlo Ratti Associati
Samoodrživi bivak
Planinarsko sklonište koje se savršeno uklapa u Alpe, a koje svakog dana može "samo proizvesti" nekoliko litara pitke vode
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Čarolija Istanbula s Bospora
Javni prijevoz
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Otkrijte čaroliju Istanbula s Bospora
Šator Mavericks Blue Ice tvrtke Heimplanet
Stvoren za ekspedicije
Najbolji šator na svijetu? Nije jeftin, ali može izdržati vjetrove i do 180 kilometara na sat
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Povratak u prošlost
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Osječka policija isključila BMW iz prometa zbog tehničke neispravnosti
OZBILJNI NEDOSTACI
FOTO Policija na obilaznici zaustavila vozača BMW-a: Pogledajte zašto su mu oduzeli tablice
Od sutra vrijede nova pravila: tko sve može dobiti vaučer za struju i plin
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Od subote vrijede nova pravila: Tko sve može i kako dobiti vaučer za struju i plin
show
Počela je prodaja ulaznica za drugi koncert Jakova Jozinovića u Sava Centru u Beogradu
potražnja je ogromna!
Dvorana u Beogradu premala je za našeg Slavonca? Više od 14 tisuća ljudi čeka svoju ulaznicu
Iva Majoli čestitala rođendan kćeri Miji uz zajedničku fotografiju
ne kriju sreću
Veliko slavlje prekrasne kćeri Ive Majoli! Ponosna mama otkrila razlog uz zajedničku fotku
Marta Radić i Junior Fernandes se rastali
okrenula je novi list
Lijepa Hrvatica potvrdila razvod od nekad najplaćenijeg dinamovca
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Po preporuci nutricionistice
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
zabava
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Znanstvenici došli do uznemirujućeg otkrića na najdubljoj točki oceana! Pogledajte što su pronašli
Zanimljivo
Znanstvenici došli do uznemirujućeg otkrića na najdubljoj točki oceana! Pogledajte što su pronašli
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Nije sve samo u algoritmu
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
sport
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
NEVIĐENA SITUACIJA
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
PORAZ BOLI, ALI...
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
NEVJEROJATNO
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
MasterChef: ANKETA: Žiri nimalo nije zadovoljan! Kome biste vi dali žeton - plavima ili crvenima?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Žiri nimalo nije zadovoljan! Kome biste vi dali žeton - plavima ili crvenima?
Kumovi: Iskustvo, energija i talent ponovno pred kamerama - glumačka legenda koja ne poznaje mirovinu
KUMOVI
Iskustvo, energija i talent ponovno pred kamerama - glumačka legenda koja ne poznaje mirovinu
putovanja
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
novac
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
lifestyle
Aishwarya Rai, najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
Košulje i bluze za jesenske kombinacije
IDU NA SVE
15 košulja i bluza za slaganje elegantnih jesenskih kombinacija, pronašli smo baš sjajne modele
sve
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
NEVIĐENA SITUACIJA
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
PORAZ BOLI, ALI...
Ante Delija iznenadio svojom prvom objavom nakon borbe
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
NEVJEROJATNO
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
Varivo
Povratak u prošlost

Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima

Danas za ručak imamo varivo od poriluka. Da čujemo, tko je pobjegao glavom bez obzira, a tko se istinski razveselio ovoj izjavi? NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Varivo Hrana i piće
    Povratak u prošlost

    Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima

  • Juha od mesa i kupusa Hrana i piće
    Što je za ručak?

    Tako slasna! Recept za mirisnu juhu od mesa i kupusa u kojoj ćete uživati

  • Čokoladna torta s maslinovim uljem Hrana i piće
    Puna okusa

    Jednostavna i sočna čokoladna torta: Tajna je u sastojku koji ne biste očekivali u desertu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close