Želite li omekšati komad mesa i transformirati ga u mekani zalogaj koji se topi u ustima, izložite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na relativno niskoj temperaturi. Tim trikom koriste se i Portorikanci kada pripremaju svoja pečenja.
U Portoriku se za blagdane i posebne prilike najčešće peče svinjska loptica (eng. pernil), koja se prvo marinira u kombinaciji češnjaka, čili papričica, citrusnog voća i raznih začina, a potom peče u pećnici nekoliko sati dok ne omekša toliko da se može rezati vilicom.
Sporo pečena svinjetina najčešće se poslužuje s kuhanom rižom i grahom, ali i slatkim kukuruzom te kremastim i zrelim avokadom.
Ako nemate vremena za dugotrajnu pripremu svinjetine, postupak možete ubrzati i u ekspres-loncu. Komad svinjske lopatice od tri kilograma u ekspres-loncu mogao bi biti termički obrađen i za sat vremena.
Sastojci za sporo pečenu svinjsku lopaticu:
- 3-4 kg svinjske lopatice
- 300 ml pilećeg temeljca
- 100 ml iscijeđenog narančina soka
- 3 čajne žličice kumina u prahu
- 1-2 čili papričice
- 1 veliki luk
- 1 glavica češnjaka
- 2 žlice sušenog origana
- 2 čajne žličice dimljene paprike u prahu
- biljno ulje
- sol i papar po želji
Priprema sporo pečene svinjske lopatice:
- U sjeckalicu povrća stavite luk, očišćene češnjeve češnjaka, četiri žlice ulja, narančin sok, čili papričice, origano, kumin, dimljenu papriku, sol i papar po želji. Pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Zarežite lopaticu na nekoliko mjesta i utrljajte marinadu u meso. Stavite meso u hladnjak da se marinira barem sat vremena, a idealno bi bilo preko noći.
- Kada ste spremni za termičku obradu, izvadite meso iz hladnjaka i pustite da dosegne na sobnu temperaturu.
- Stavite svinjsku lopaticu u veliki lonac od lijevanog željeza nalik na dutch oven s nešto ulja. Pecite pokriveno na 180 Celzijevih stupnjeva oko tri do četiri sata, odnosno dok se meso ne ispeče do kraja.
- U prosjeku će vam trebati oko 60-70 minuta termičke obrade po kilogramu mesa. Unutrašnjost svinjetine trebala bi dosezati 82 Celzijeva stupnja kad je meso gotovo. Meso bi trebalo biti tako mekano da se može rezati vilicom.
- Otklopite lonac pri kraju pečenja, podignite temperaturu na 220 Celzijevih stupnjeva i pecite još 10-ak minuta da površina mesa dobije lijepu smeđu boju.
- Poslužite toplo s prilogom po želji. Dobar tek!
Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? +0