Želite li omekšati komad mesa i transformirati ga u mekani zalogaj koji se topi u ustima, izložite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na relativno niskoj temperaturi. Tim trikom koriste se i Portorikanci kada pripremaju svoja pečenja.

U Portoriku se za blagdane i posebne prilike najčešće peče svinjska loptica (eng. pernil), koja se prvo marinira u kombinaciji češnjaka, čili papričica, citrusnog voća i raznih začina, a potom peče u pećnici nekoliko sati dok ne omekša toliko da se može rezati vilicom.

Sporo pečena svinjetina najčešće se poslužuje s kuhanom rižom i grahom, ali i slatkim kukuruzom te kremastim i zrelim avokadom.

Ako nemate vremena za dugotrajnu pripremu svinjetine, postupak možete ubrzati i u ekspres-loncu. Komad svinjske lopatice od tri kilograma u ekspres-loncu mogao bi biti termički obrađen i za sat vremena.

Sastojci za sporo pečenu svinjsku lopaticu:

  • 3-4 kg svinjske lopatice
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 100 ml iscijeđenog narančina soka
  • 3 čajne žličice kumina u prahu
  • 1-2 čili papričice
  • 1 veliki luk
  • 1 glavica češnjaka
  • 2 žlice sušenog origana
  • 2 čajne žličice dimljene paprike u prahu
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji

Priprema sporo pečene svinjske lopatice:

  1. U sjeckalicu povrća stavite luk, očišćene češnjeve češnjaka, četiri žlice ulja, narančin sok, čili papričice, origano, kumin, dimljenu papriku, sol i papar po želji. Pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  2. Zarežite lopaticu na nekoliko mjesta i utrljajte marinadu u meso. Stavite meso u hladnjak da se marinira barem sat vremena, a idealno bi bilo preko noći.
  3. Kada ste spremni za termičku obradu, izvadite meso iz hladnjaka i pustite da dosegne na sobnu temperaturu.
  4. Stavite svinjsku lopaticu u veliki lonac od lijevanog željeza nalik na dutch oven s nešto ulja. Pecite pokriveno na 180 Celzijevih stupnjeva oko tri do četiri sata, odnosno dok se meso ne ispeče do kraja.
  5. U prosjeku će vam trebati oko 60-70 minuta termičke obrade po kilogramu mesa. Unutrašnjost svinjetine trebala bi dosezati 82 Celzijeva stupnja kad je meso gotovo. Meso bi trebalo biti tako mekano da se može rezati vilicom.
  6. Otklopite lonac pri kraju pečenja, podignite temperaturu na 220 Celzijevih stupnjeva i pecite još 10-ak minuta da površina mesa dobije lijepu smeđu boju.
  7. Poslužite toplo s prilogom po želji. Dobar tek!

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju