Vindaloo od svinjetine je popularno jelo iz indijske države Goa koje je nastalo pod utjecajem portugalskog jela carne de vinha d'alhos. Indijska verzija sadrži komade mesa poput svinjske lopatice i potrbušine koji se kuhaju u umaku od čilija i octa dok ne omekšaju.

Vindaloo je ljuto jelo s lijepo izbalansiranim okusima. U pripremi se najčešće koriste sušene kashmiri papričice. Ako ne možete pronaći kashmiri papričice zamijenite ih onima koje imate na raspolaganju.

Imajte na umu da je kashmiri papričica relativno blaga te da doseže oko 1000 do 2000 jedinica na Scovillovoj skali. Jalapeno papričica, primjerice, može biti četiri do osam puta ljuća od toga. Prilagodite ljutinu svojim preferenacijama.

U marinadu je bolje staviti manje čilija, nego pretjerati. Isprobavajte jelo tijekom kuhanja i prilagođavajte okuse. Ako nemate sušene papričice, možete dodati i nešto čili praha po želji.

Vindaloo sa svinjetinom Indijci poslužuju s dosta svježeg korijandera, kuhanom basmati rižom i mekanim naanom koji će ublažiti ljutinu jela.

Sastojci za vindaloo sa svinjetinom:

  • 650 g otkoštene svinjske lopatice
  • 200 g carskog mesa
  • 125 ml alkoholnog octa
  • 15 sušenih kashmiri čili papričica
  • 7-8 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 komad đumbira veličine oko 2,5 centimetara
  • 1 štapić cimeta
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica tamarind paste
  • 1 čajna žličica crnog papra u zrnu
  • 1 čajna žličica kuminovih sjemenki
  • ½ čajne žličice kurkume u prahu
  • ½ čajne žličice klinčića
  • sol po želji
  • biljno ulje

Priprema vindalooa sa svinjetinom:

  1. Stavite u dobar blender ili sjeckalicu povrća čili papričice, češnjak, oguljeni đumbir, natrgani štapić cimeta, ocat, šećer, tamarind pastu, kuminove sjemenke, klinčiće, kurkumu, crni papar u zrnu i nešto soli i pulsirajte dok ne dobijte jednoličnu pastu.
  2. Svinjsku loptaicu i carsko meso narežite na kocke veličine oko 2,5 centimetara i pomiješajte s pripremljenom pastom. Pustite da se meso marinira barem pola sata, a možete ga staviti i u hladnjak večer prije pripreme jela.
  3. U većem loncu poput oven dutcha zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepirjate nasjeckani luk. Pirajajte oko pet minuta dok luk ne omekša.
  4. Dodajte mariniranu svinjetinu (i ostatke marinade) i sve dobro promiješajte.
  5. Podlijte svinjetinu s 1,2 litre vode. Smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 1,5 do 2 sata. Ako je jelo presuho povremeno podlijte s još vode.
  6. Vandaloo bi se trebao zgusnuti, a meso omekšati. Kušajte ga tijekom kuhanja i podesite ljutinu i slanost.
  7. Jelo poslužite toplo s kuhanom basmati rižom. Dobar tek!

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju