Fajite su klasik meksičke i teksaško-meksičke kuhinje. Meso narezano na trakice i pečeno na roštilju poslužuje se uz pečene paprike i luk, a potom se sve slaže u tortilje i dodatno obogaćuje šalšom, guacamoleom, sirom ili vrhnjem… ili svime. Okusi su jednostavni, ali puni – uz čili u prahu, maslinovo ulje i malo limete, piletina i povrće dobivaju savršen, lagano dimljeni štih.
U ovoj jednostavnoj kućnoj verziji fajite se peku u pećnici, a od kad ih se sjetite napraviti do trenutka kada razmišljate čime ćete sve napunitit svoju tortilju neće proći više od 20 minuta. Piletina luk i papike peku se u jednom limu za pečenje – a to znači da ćete imati malo prljavog suđa.
Meksičke fajite - sastojci:
- 2 paprike babure, bilo koje boje
- 1 srednji crveni luk
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
- 1 1/2 čajne žličice soli, podijeljeno
- 450 g pilećeg filea
- 2 čajne žličice čilija u prahu
- 1 limeta, iscijeđen sok
- 1 limeta narezana na kriške, za posluživanje
- 8 malih tortilja
- šalša, narezani avokado, guacamole i/ili kiselo vrhnje, po želji
Meksičke fajite - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Rešetku postavite na gornju razinu.
- Obložite veliki lim za pečenje aluminijskom folijom.
- Paprikama maknite stabljike i izvadite sjemenke pa ih narežite na trakice debljine oko pola centimetra.
- Luk ogulite, prepolovite i također narežite na trakice debljine pola centimetra.
- Narezano povrće prebacite na lim za pečenje pomiješajte s 1 žlicom maslinovog ulja i 1/2 čajne žličice soli.
- Pecite povrće dok ne omekša i ne počne lagano dobivati boju, oko 4 do 8 minuta.
- Za to vrijeme narežite pileći file isto na trakice debljine oko pola centimetra.
- Prebacite ih u zdjelu i pomiješajte s preostalim maslinovim uljem, soli i čilijem u prahu.
- Kad paprike i luk omekšaju, izvadite lim iz pećnice i rasporedite trakice piletine po vrhu. Vratite u pećnicu i pecite dok piletina ne bude pečena i ne dobije lijepu boju, 5 do 8 minuta.
- Zagrijte tortilje u mikrovalnoj pećnici ili i njih kratko ubacite u pećnicu i priredite dodatke po želji.
- Pečenu piletinu i povrće izvadite iz pećnice i prelijte sokom od limete.
- Poslužite odmah sa zagrijanim tortiljama, kriškama limete i dodacima.
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi