Tangsuyuk je popularno jelo u korejskoj kuhinji, a podrazumijeva svinjetinu pečenu u dubokom ulju i posluženu sa slatko-kiselim umakom.

Tangsuyuk se poslužuje kao glavno jelo uz kuhane rezance s pastom od crnog graha (jajangmyeon) ili korejsku začinjenu juhu od morskih plodova (jjamppong).

Obično se u receptu koristi svinjeći kare, koji se dvaput prži u ulju kako bi meso postalo iznimno hrskavo, a potom se sljubljuje s umakom koji savršeno zaokružuje njegove okuse - od soka ananasa, umaka od soje, octa, vode i šećera.

U tangsuyuk po želji možete dodati i dodatni hrskavi element poput mrkve, krastavaca i paprike.

Sastojci za korejsku prženu svinjetinu:

  • 500 g svinjećeg karea
  • 250 g krumpirova (ili kukuruznog) škroba
  • 250 ml vode
  • 2 bjelanjka
  • biljno ulje za prženje

Sastojci za marinadu:

  • 1 žlica rižina vina
  • 1 čajna žličica umaka od soje
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice đumbira u prahu
  • prstohvat crnog papra

Sastojci za umak:

  • 230 ml vode
  • 200 ml soka ananasa
  • 50 g šećera
  • 3 žlice umaka od soje
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice krumpirova (ili kukuruznog škroba)

Priprema korejske pržene svinjetine:

  1. Napravite marinadu: pomiješajte rižino vino, umak od soje, đumbir u prahu, sol i papar te pomiješajte sa svinjetinom koju ste narezali na trakice. Stavite meso u hladnjak da se marinira.
  2. Napravi smjesu za pohanje: u veliku zdjelu stavite 250 g kukuruznog škroba i 250 ml vode. Nemojte miješati sastojke, pustite da kukuruzni škrob bude potopljen pod vodom otprilike 10 do 20 minuta, dok se škrob ne odvoji od vode.
  3. Bacite sav višak vode, a preostali škrobni talog pomiješajte s jednom žlicom biljnog ulja i snijegom od dva bjelanjka. Dobro izmiješajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Odložite je sa strane.
  4. Dodajte mariniranu svinjetinu u smjesu za pohanje. Dobro promiješajte. Pustite da meso odleži u smjesi oko 10 minuta.
  5. U loncu zagrijte dosta biljnog ulja na 180 Celzijevih stupnjeva pa u njemu ispržite komadiće svinjetine dok ne postanu zlatnožuti. Za to će vam biti potrebna jedna do dvije minute, ovisno o veličini mesa.
  6. Prebacite meso na papir za upijanje masnoće.
  7. Ispečeno meso ponovo stavite nakratko u vruće ulje na oko jednu minutu kako biste ga učinili još hrskavijim. Ponovo ga prebacite na papir za upijanje masnoća.
  8. Napravite umak za meso: u drugom loncu zagrijte 200 ml vode i 200 ml soka ananasa, umak od soje, jabučni ocat i šećer. U posebnoj zdjelici pomiješajte dvije žlice krumpirova škroba s preostalih 30 ml vode. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kad zavrije umak u loncu, dodajte pomiješani krumpirov škrob s vodom. Miješajte i kuhajte sve zajedno dok se umak ne zgusne
  9. Poslužite hrskavu svinjetinu s kuhanim umakom. Dobar tek!

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju