Tangsuyuk je popularno jelo u korejskoj kuhinji, a podrazumijeva svinjetinu pečenu u dubokom ulju i posluženu sa slatko-kiselim umakom.
Tangsuyuk se poslužuje kao glavno jelo uz kuhane rezance s pastom od crnog graha (jajangmyeon) ili korejsku začinjenu juhu od morskih plodova (jjamppong).
Obično se u receptu koristi svinjeći kare, koji se dvaput prži u ulju kako bi meso postalo iznimno hrskavo, a potom se sljubljuje s umakom koji savršeno zaokružuje njegove okuse - od soka ananasa, umaka od soje, octa, vode i šećera.
U tangsuyuk po želji možete dodati i dodatni hrskavi element poput mrkve, krastavaca i paprike.
Sastojci za korejsku prženu svinjetinu:
- 500 g svinjećeg karea
- 250 g krumpirova (ili kukuruznog) škroba
- 250 ml vode
- 2 bjelanjka
- biljno ulje za prženje
Sastojci za marinadu:
- 1 žlica rižina vina
- 1 čajna žličica umaka od soje
- 1 čajna žličica soli
- ½ čajne žličice đumbira u prahu
- prstohvat crnog papra
Sastojci za umak:
- 230 ml vode
- 200 ml soka ananasa
- 50 g šećera
- 3 žlice umaka od soje
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 žlice krumpirova (ili kukuruznog škroba)
Priprema korejske pržene svinjetine:
- Napravite marinadu: pomiješajte rižino vino, umak od soje, đumbir u prahu, sol i papar te pomiješajte sa svinjetinom koju ste narezali na trakice. Stavite meso u hladnjak da se marinira.
- Napravi smjesu za pohanje: u veliku zdjelu stavite 250 g kukuruznog škroba i 250 ml vode. Nemojte miješati sastojke, pustite da kukuruzni škrob bude potopljen pod vodom otprilike 10 do 20 minuta, dok se škrob ne odvoji od vode.
- Bacite sav višak vode, a preostali škrobni talog pomiješajte s jednom žlicom biljnog ulja i snijegom od dva bjelanjka. Dobro izmiješajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Odložite je sa strane.
- Dodajte mariniranu svinjetinu u smjesu za pohanje. Dobro promiješajte. Pustite da meso odleži u smjesi oko 10 minuta.
- U loncu zagrijte dosta biljnog ulja na 180 Celzijevih stupnjeva pa u njemu ispržite komadiće svinjetine dok ne postanu zlatnožuti. Za to će vam biti potrebna jedna do dvije minute, ovisno o veličini mesa.
- Prebacite meso na papir za upijanje masnoće.
- Ispečeno meso ponovo stavite nakratko u vruće ulje na oko jednu minutu kako biste ga učinili još hrskavijim. Ponovo ga prebacite na papir za upijanje masnoća.
- Napravite umak za meso: u drugom loncu zagrijte 200 ml vode i 200 ml soka ananasa, umak od soje, jabučni ocat i šećer. U posebnoj zdjelici pomiješajte dvije žlice krumpirova škroba s preostalih 30 ml vode. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kad zavrije umak u loncu, dodajte pomiješani krumpirov škrob s vodom. Miješajte i kuhajte sve zajedno dok se umak ne zgusne
- Poslužite hrskavu svinjetinu s kuhanim umakom. Dobar tek!
Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? +0