Da treba imati obraz(e), savršen je dokaz omiljeni njemački recept za meku svinjetinu u tamnom umaku. Nijemci su ludi za gustim, mirisnim umakom i komadima mesa koji se raspadaju ako ih mrko pogledate. A sada bez pretjerivanja, ako volite meko meso u kombinaciji s umakom od povrća kojem panceta i pivo daju fini šmek, isprobajte recept, a kao prilog skuhajte tjesteninu ili napravite pire.
Sastojci za pirjane svinjske obraze:
- 1,2 kg svinjskih obraza
- 1 i ½ žlica brašna
- ½ žličice morske soli
- ¼ žličice mljevenog papra
- 2 žlice ulja
Umak:
- 125 g pancete
- 50 g celera
- 50 g mrkve
- 75 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- ½ žličice ružmarina
- ½ žličice majčine dušice
- ½ žličice soli
- ¼ žličice mljevenog papra
- 330 ml tamnog piva
- 125 ml mesnog temeljca
- 2-3 žličice škrobnog brašna po želji, za zgušnjavanje umaka
Priprema svinjskih obraza:
- S obraza odrežite tetive i opne. Pomiješajte brašno, sol i papar u velikoj zdjeli. Provucite svinjske obraze kroz brašno, zatim otresite višak. Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi s debelim dnom.
- Pržite obraze na jakoj vatri 2-3 minute sa svake strane ili dok lijepo ne porumene (okrenite ih hvataljkama) u dvije ture. Izvadite i ostavite sa strane. Povrće narežite na kockice, češnjak protisnite.
- U još vruću tavu dodajte narezanu pancetu. Miješajte oko minutu dok ne počne puštati masnoću (ako u loncu nema dovoljno masnoće, dodajte još jednu žlicu ulja).
- Zatim dodajte celer, mrkvu i luk. Pržite povrće oko 3 minute uz često miješanje dok malo ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak, pastu od rajčice, slatku papriku, ružmarin, majčinu dušicu, sol i papar. Pirjajte oko minutu, miješajući kuhačom dno tave da se rastope zapečeni sokovi.
- Meso vratite u lonac pa ulijte pivo i temeljac. Ako je tava koju koristite premala, sve prebacite u veći lonac. Poklopite i pirjajte dva sata. Posljednjih pola sata skinite poklopac kako bi se umak reducirao.
- Kako biste zgusnuli umak, možete iskoristiti škrobno brašno, njega razrijedite s malo vode pa ulijte u umak u dvije ture. Promiješajte, ostavite dvije minute i ako je potrebno, umiješajte ostatak. Umak treba biti zgusnut, ali ne i pregust. Kušajte i prema potrebi dodajte soli i papra.
Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0