Šampinjoni (lat. Agaricus bisporus) su jestive gljiva iz porodice pečurki. Karakterizira ih zdepast i kratak stručak te polukuglast klobuk koji varira od bijele do smeđe boje. Nazivaju se još i plemenite pečurke, a uzgajaju se u 70-ak zemalja svijeta.

Šampinjoni su dobar izvora vitamina B kompleksa i vitamina D. Obiluju i važnim mineralima poput selena, kaliija, bakra i fosfora. U 100 grama ovih gljiva nalazi se svega oko 25 kalorija te ok 2,5 grama bjelančevina, pa se smatraju dijetalnom namirnicom.

Kako odabrati šampinjone i pohraniti ih?

Kada kupujete svježe šampinjone, dodirnite ih. Klobuk šampinjona bi na dodir trebao biti čvrst i bez vidljivih oštećenja. Ako je potamnio ili ima mrlje, vjerojatno pred sobom imate šampinjone koji su se počeli kvariti.

Slobodno ih i pomirišite – intenzivan miris vlage upućuje da su gljive počele truliti. U tom slučaju nemojte ih koristiti za pripremu
željenog jela.

Šampinjoni Šampinjoni (Foto: Shutterstock)

Ako ne planirate potrošiti svu količinu svježih šampinjona koje ste kupili na tržnici ili u trgovini, obavezno ih stavite u hladnjak ili na neko drugo hladno i tamno mjesto. Držanje gljiva u hladnjaku će produljiti njihov rok trajanja oko tri do pet dana.

Najbolje bi bilo da šampinjone stavite u papirnatu vrećicu. Nemojte je zatvarati do kraja, neka propušta malo zraka. To će spriječiti nakupljanje vlage u vrećici i plodu te produžiti rok trajanja šampinjona.

Kako očistiti i pripremiti šampinjone?

Nemojte šampinjone prati ispod mlaza vode. Umjesto toga eventualne nečistoće poput zemlje odstranite čistom kuhinjskom krpom ili običnom kuharskom četkom. Nježnim pokretima odstranite nečistoće s površine gljive kako biste sačuvali oblik i okus ovoga ploda.

Šampinjoni su bez sumnje jedna od najčešće korištenih gljiva u svjetskim kuhinjama – od nje se rade juhe, variva, gulaši i razni umaci. Peku se, pirjaju i pohaju. Dodaju se na slane tartove i pizze, u rižota i tjestenine. Nepresušno su vrelo kulinarske inspiracije.

Nastavite čitati tekst i pronađite pet recepata koje moraju pripremiti svi pravi ljubitelji šampinjona.

Rižoto od gljiva Rižoto od gljiva (Foto: Shutterstock)

Pohani šampinjoni

Gljive su odlična zamjena za meso – bez obzira jeste li vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumacije hrane životinjskog porijekla.

Pohani šampinjoni su jedno od onih jela koje vole svi bez obzira na prehrambene preferencije. Mi vam donosimo recept za šampinjone koji se pohaju bez jaja, ali koji imaju mnoštvo okusa.

Gulaš od šampinjona

Mesni temeljac je savršeni sastojak za produbljivanje okusa različitim jelima – od juha i variva do umaka, rižota i gulaša. Najfiniji je onaj temeljac koji se priprema od kostiju i satima krčka na štednjaku. Ako nemate vremena za pripremu vlastitog temeljca, poslužiti se možete i onim kupovnim – takozvanim bujonom koji nudi koncentrirani okus mesa u obliku paste.

Upravo je goveđi temeljac, zajedno s miso pastom i smeđim šampinjonima trik sastojak koji će transformirati okuse povrtnog gulaša u slasno jelo koji ima okus po junetini. Imamo recept!

Rižoto od šampinjona i špeka

Špek i šampinjoni su sjajna kombinacija u različitim jelima, a pogotovo u rižotu. Imamo recept za kremastu fantaziju koja sljubljuje upravo špek i šampinjone.

Gulaš od šampinjona i krumpira Gulaš od šampinjona i krumpira (Foto: Shutterstock)

Curry od šampinjona

Pravi indijski curry neodoljivi je spoj brojnih aromatičnih začina, biljki, listova i sjemenki koje se tostiraju na tavi, melju u pastu te jelu daju prepoznatljiv okus. Oni se rade od različitih vrsta mesa, ribe i plodova mora, a s obzirom da u Indiji živi otprilike trećina vegetarijanaca i vegana – u nekima dominiraju tek namirnice biljnog porijekla.

Ovaj curry je jedno od takvih jela. Glavni sastojak su mu gljive, točnije šampinjoni, a poslužuje se s kuhanom rižom i mekanim pogačama po imenu naan. Mi vam donosimo najlakši recept za curry od šampinjona.

Punjeni šampinjoni sa sirom

Punjeni šampinjoni mogu poslužiti kao lagani ručak ili snack na druženjima, a najbolje je od svega što ne traže previše vremena, niti truda u kuhinji.

Odlični su u kombinaciji sa šunkom i krušnim mrvicama, sirom i povrćem poput špinata, a ljubiteljima sira svidjet će se i nadjev od tri vrste sira. Osim kremastog sira, trebat će vam i parmezan i neki topivi sir poput cheddara ili gaude. Evo što trebate napraviti.

4 slatka i jedan slani recept koji trebaju isprobati svi ljubitelji jabuka Jabuke su zdravo voće Palačinke +0 Štrudle od jabuka omiljen su jesenski desert

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju