Brooklyn Blackout torta je bogata čokoladna torta koju je osmislila pekarnica Ebinger's iz New Yorka tijekom Drugog svjetskog rata, a koja je postala obožavani američki klasik. Bila je riječ o intenzivnoj čokoladnoj torti sastavljenoj od čokoladnog biskvita premazanog čokoladnim pudingom, čokoladnim premazom i mrvicama čokolade.
Danas vam donosimo pojednostavljenu verziju te torte, koju krasi vrlo sličan intenzitet čokoladnog okusa, ali koja ima laganiju teksturu i jednostavniji način pripreme.
Umjesto pudinga i premaza ova torta ima raskošan čokoladni ganache, a koji se radi od tamne čokolade i vrhnja za šlag. Najbolje bi bilo upotrijebiti pločicu tamne čokolade s manje od 80 posta kakaa te je nasjeckati na sitno i preliti vrućim slatkim vrhnjem i tako rastopiti.
Čokoladni kolač s glazurom - sastojci:
Za biskvit:
- 350 g smeđeg šećera
- 230 g kiselog vrhnja
- 210 g glatkog brašna
- 180 ml vruće kave
- 120 ml biljnog ulja
- 65 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1,5 čajna žličica sode bikarbone
- ¾ čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
Za ganache:
- 240 g slatkog vrhnja za šlag
- 230 g tamne čokolade
Čokoladni kolač s glazurom - priprema:
- Napravite ganache: ulijte slatko vrhnje u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijte je u intervalima od po 30 sekundi na najjačoj temperaturi. Prestanite kad se vrhnje počne pariti – za to će vam trebati jedna do dvije minute. U vruće vrhnje dodajte čokoladu nasjeckanu na sitne komade i ostavite dvije minute da se rastopi. Potom uzmite pjenjaču i miješajte sve zajedno dok ne dobijete glatki i sjajan ganache. Ostavite ganache na sobnoj temperaturi dok pripremate biskvit.
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni kalup i stavite ga sa strane.
- U velikoj zdjeli stavite vruću kavu i pomiješajte je s kakaom u prahu. Miješajte sastojke pjenjačom dok se ne povežu i dok ne izgladite sve eventualne grudice. Dodajte i smeđi šećer, kiselo vrhnje i ulje pa nastavite miješati. Ubacite i jaja te ekstrakt vanilije i sve dobro povežite.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Dobivenu smjesu ubacite u ostatak sastojaka za biskvit i dobro promiješajte.
- Prelijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta, odnosno dok biskvit ne bude pečen do kraja. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
Što je vikend bez čokolade: 5 kolača i torti po ukusu čokoljubaca (a ni ostalima neće biti mrski)

