Jabuke se smatraju najrasprostranjenijim voćem na svijetu. Poznato je više od 7000 sorti koje uspijevaju na gotovo svim kontinentima. Povrh svega, ovi slatko-kiseli plodovi iz porodice ružavki dostupni su tijekom cijele godine.

Jabuke su u nutricionističkom smislu vrlo vrijedne namirnice. U ovom voću – a pogotovo u njezinoj kori – nalaze se značajne količine vitamina C koji snaži imunitet i pomaže u borbi sa sezonskim bolestima.

Jabuke obiluje prehrambenim vlaknima i pektinom koji potiču rad probave. Ovo voće snižava razine lošeg kolesterola te uravnotežuje šećer u krvi. Dobre su za cijeli kardiovaskularni sustav.

Jabuke sadrže snažni prirodni antioksidant kvercetin koji neutralizira slobodne radikale u tijelu, pozitivno djeluje na živčani sustav – one smanjuju napetost, a mogu ublažiti simptome anksioznosti.

Jabuke su zdravo voće Jabuke su zdravo voće (Foto: Shutterstock)

Kako kupiti i čuvati jabuke?

Ako ste u prilici, uvijek kupujte nešpricano i organski uzgojeno voće i povrće. Ni jabuke u tome nisu izuzetak. Prilikom kupnje obratite pozornost na izgled i tvrdoću ploda – odaberite plodove napete kože i bez vidljivih oštećenja.

Jabuke obožavaju hladnoću. Stavite li ih u plastičnu vrećicu u hladnjak - održat će svoju svježinu i do šest tjedana. No nemojte ih stavljati pokraj drugog voća i povrća jer sadrže plin etilen koji potiče kvarenje namirnica. U hladnijem dijelu godine možete ih staviti na balkon.

Kako konzumirati jabuke?

Jabuke su najzdravije kad se jedu svježe s korom, no od njih se mogu pripremati i najrazličitija jela. Nastavite čitati ovaj tekst i pronađite četiri slatka i jedan slani recept u kojima jabuke vode glavnu riječ.

Palačinke Palačinke (Foto: Guliver/Thinkstock)

Bečka štrudla

Wiener Apfelstrudel ili bečka štrudla jedno je od austrijskih nacionalnih jela, koje za razliku od skromne savijače od jabuka sadrži i suho voće, poput grožđica ili marelica te se nerijetko poslužuje preliveno glatkim umakom od vanilije ili s kuglicom sladoleda. Imamo recept!

Cheesecake s jabukama i orasima

Pečeni cheesecake s jabukama i cimetom je kremasti i dekadentni desert koji miriše na jesen. Proces izrade torte od sira s jabukama i cimetom nije težak, ali obuhvaća dosta sastojaka i strpljenja. Evo što morate činiti.

Kolač od jabuka i lažne čokolade

Jede vam se nešto slatko, ali i ne pretjerano kalorično? Imamo idealno rješenje za vas. Ovaj kolač od jabuka i lažne čokolade odnosno rogača dosta je zasitan, a i sastojci su poprilično zdravi. A najbolje od svega je što vam za pripremu treba samo pola sata. Imamo recept!

Palačinke s jabukama i cimetom

Ponizne palačinke oplemenite ukusnim nadjevom na bazi jabuka i cimeta. Odličan dodatak uz njih bit će kuglica sladoleda od vanilije ili tučeno vrhnje, a pripremate li ih za večeru – u jabuke dodajte i dvije žlice kuhanog vina. Evo što trebate napraviti.

Pečena svinjetina s jabukama

Mnoge kulture svijeta uživaju u spajanju robusnog mesa sa sočnim voćem. Svinjetina i jabuke, pritom, nameću se kao savršena kombinacija. Ako želite oplemeniti okus svinjskog mesa, spojite ga sa slatko-kiselim jabukama poput Gale ili Fujija. Donosimo vam recept za svinjski kare koji se peče zajedno sa sočnim kriškama jabuka.

5 recepata koje trebaju probati svi ljubitelji bresaka Svinjski kotleti s breskvom Bellini koktel Salata od bresaka, čilija i limete +2 Sladoled od breskve

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju