Gljive su odlična zamjena za meso – bez obzira jeste li vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumacije hrane životinjskog porijekla.
Pohane, u umaku, na salatu, pečene, pa čak i sirove - uvijek su sjajne, a uz ovaj recept - mesna amnezija je zajamčena..
Sastojci:
- 400 grama krušnih mrvica
- 100 grama brašna
- 150 ml mlijeka
- 10-ak većih šampinjona
- 1 žlica limunova soka
- ulje za prženje
- sol i papar po želji
- 6 žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
- U blenderu pomiješajte svježi peršin i krušne mrvice dok ne dobijete fino smljevenu smjesu, dodajte sol i papar po želji. Peršin obavezno operite i dobro posušite prije miješanja s kruhom.
- U mlijeko ulijte limunov sok i pustite da odstoji desetak minuta.
- Gljive očistite i narežite na kriške debele oko jednog centimetra.
- Na kuhinjsku površinu rasprostrite 'stanicu' za pohanje: u tri zdjelice odvojeno postavite brašno, mlijeko s limunom i krušne mrvice.
- Svaku krišku šampinjona dobro umočite u brašno, mlijeko i na kraju mrvice s peršinom, pa stavite peći na zagrijanu tavicu oko tri minute, dok ne dobijete hrskavu zlatno-smeđu koricu.
- Pržene šampinjone poslužite uz umak na bazi majoneze u koju možete dodati žlicu senfa, komadiće kiselih krastavaca, kapare, crvenu papriku i malo limunova soka. Dobar tek!
Njihovo savršenstvo - pohane sunčanice: Kad vam ljeto da kišu, vi berite gljive
+1