Varivo od graha popularno je jelo u Hrvatskoj, a osobito za prvi maj. Jede se s kobasicama i sušenim rebrima, uz kiselo zelje ili repu, te s dodatkom kuhanog ječma ili tjestenine.

Hrvati nisu jedini koji uživaju u okusu variva od graha. On se jede diljem svijeta, a priprema na različite načine.

Tko ima najbolje varivo od graha? Isprobajte popularne recepte u nastavku teksta, ali i dajte svoj sud u našoj anketi.

Pašta fažol Pašta fažol (Foto: Shutterstock)

Talijanska pašta fažol

Pasta e fagioli ili pašta fažol ukusno je i vrlo jednostavno jelo koje potječe iz Italije, a koje se priprema od tek nekoliko cjenovno prihvatljivih sastojaka.

Najčešće se priprema od bijelog graha (cannellini) ili šarenog graha (borlotti), koje je najbolje skuhati samostalno. A kad je u pitanju tjestenina, uglavnom se koriste ditalini ili sitni makaroni.

Pijani grah/Ilustracija Pijani grah/Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Meksički pijani grah

Frijoles borrachos ili pijani grah, omiljeni je meksički specijalitet koji se priprema s tamnim pivom, a slast mu daje i hrskava slanina. Alkohol će tijekom kuhanja ispariti, ali će ostati puni okus.

Ne zaboravite dodati i žlicu svježe cijeđenog soka limete, a ako je nemate pri ruci poslužit će i limun. Umjesto sjeckanog korijandra možete koristiti i peršin.

Turski grah Turski grah (Foto: Shutterstock)

Turski grah

Etli kuru fasulye naziv je za varivo od graha koje je omiljeno u Turskoj, osobito zimi, kada lijepo grije. Postoje brojne varijacije recepta, ali ono što je većini zajedničko jesu kockice mesa. Grahu se dodaje janjetina, suho meso ili kobasice, a najčešće se poslužuje s kuhanom rižom i jogurtom.

Varivo od graha Varivo od graha (Foto: Shutterstock)

Marokansko varivo od graha

Loubia je popularno marokansko varivo koje se priprema od bijelog graha, rajčica, češnjaka i različitih začina te s dodatkom nezaobilaznog čilija.

Za pripremu variva možete iskoristiti suhi grah koji treba namočiti večer prije termičke obrade. No ako želite skuhati fino jelo u manje od pola sata, upotrijebite već kuhani grah iz konzerve. Recept se priprema od isključivo sastojaka biljnog porijekla te je idealno za vegane.

Teksaški čili s junetinom Teksaški čili s junetinom (Foto: Shutterstock)

Američki čili grah

U Sjedinjenim Američkim Državama – a posebno u Teksasu – jede se čili grah s mljevenim mesom. Riječ je o finom jelu na žlicu koje je nadahnuto meksičkim chili con carneom.

Ovo varivo od graha i mljevene junetine sljubljuje se s gustim umakom od rajčice, ali i ljutim papričicama. Najbolje rezultate dobit ćete ako pomiješate nekoliko vrsta graha, ali i svježe te sušene feferone.

Fažolata Fažolata (Foto: Shutterstock)

Španjolsko varivo od graha i mesa

Fabada asturiana, poznata i kao jednostavnije - fabasada, tradicionalno je španjolsko varivo koje potječe iz pokrajine Asturije, od koje je dobila ime. Varivo se kuha od bijeloga graha s dodatkom svinjetine, najčešće bunceka i začinjene kobasice chorizo.

Postoji nekolicina različitih recepata za fabadu asturianu, a u neke se čak dodaju i krvavice. Umjesto graha može se skuhati bob ili čak slanutak. Gotovo jelo poslužuje se pak uz domaći kruh.

Tko ima najbolje varivo od graha?

  • Hrvati
  • Talijani
  • Grci
  • Amerikanci
  • Marokanci
  • Turci
  • Meksikanci
  • Španjolci

glasova:

Grčka fažolata

Fasolatha ili fažolata je laganija verzija variva od grha koja je omiljena diljem Mediterana, a u Grčkoj je nacionalno jelo. Može sadržavati raznoliko povrće – primjerice tikvice, pa se nameće kao idealno jelo u ljetno vrijeme. Riječ je veganskom, zasitnom i zdravom jelu od graha koji morate isprobati.

Ako niste vješti u kuhanju, dobro varivo od graha možete danas pojesti potpuno besplatno na ovim adresama.

Znate li kada se najbolje živjelo? Dobre plaće, puno godišnjeg i "napredna tehnologija" Ilustracija Automobil iz šezdesetih Sfinga - 5 +3 Sfinga - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju