Varivo od graha popularno je jelo u Hrvatskoj, a osobito za prvi maj. Jede se s kobasicama i sušenim rebrima, uz kiselo zelje ili repu, te s dodatkom kuhanog ječma ili tjestenine.
Hrvati nisu jedini koji uživaju u okusu variva od graha. On se jede diljem svijeta, a priprema na različite načine.
Tko ima najbolje varivo od graha? Isprobajte popularne recepte u nastavku teksta, ali i dajte svoj sud u našoj anketi.
Talijanska pašta fažol
Pasta e fagioli ili pašta fažol ukusno je i vrlo jednostavno jelo koje potječe iz Italije, a koje se priprema od tek nekoliko cjenovno prihvatljivih sastojaka.
Najčešće se priprema od bijelog graha (cannellini) ili šarenog graha (borlotti), koje je najbolje skuhati samostalno. A kad je u pitanju tjestenina, uglavnom se koriste ditalini ili sitni makaroni.
Pijani grah/Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Meksički pijani grah
Frijoles borrachos ili pijani grah, omiljeni je meksički specijalitet koji se priprema s tamnim pivom, a slast mu daje i hrskava slanina. Alkohol će tijekom kuhanja ispariti, ali će ostati puni okus.
Ne zaboravite dodati i žlicu svježe cijeđenog soka limete, a ako je nemate pri ruci poslužit će i limun. Umjesto sjeckanog korijandra možete koristiti i peršin.
Turski grah (Foto: Shutterstock)
Turski grah
Etli kuru fasulye naziv je za varivo od graha koje je omiljeno u Turskoj, osobito zimi, kada lijepo grije. Postoje brojne varijacije recepta, ali ono što je većini zajedničko jesu kockice mesa. Grahu se dodaje janjetina, suho meso ili kobasice, a najčešće se poslužuje s kuhanom rižom i jogurtom.
Varivo od graha (Foto: Shutterstock)
Marokansko varivo od graha
Loubia je popularno marokansko varivo koje se priprema od bijelog graha, rajčica, češnjaka i različitih začina te s dodatkom nezaobilaznog čilija.
Za pripremu variva možete iskoristiti suhi grah koji treba namočiti večer prije termičke obrade. No ako želite skuhati fino jelo u manje od pola sata, upotrijebite već kuhani grah iz konzerve. Recept se priprema od isključivo sastojaka biljnog porijekla te je idealno za vegane.
Teksaški čili s junetinom (Foto: Shutterstock)
Američki čili grah
U Sjedinjenim Američkim Državama – a posebno u Teksasu – jede se čili grah s mljevenim mesom. Riječ je o finom jelu na žlicu koje je nadahnuto meksičkim chili con carneom.
Ovo varivo od graha i mljevene junetine sljubljuje se s gustim umakom od rajčice, ali i ljutim papričicama. Najbolje rezultate dobit ćete ako pomiješate nekoliko vrsta graha, ali i svježe te sušene feferone.
Fažolata (Foto: Shutterstock)
Španjolsko varivo od graha i mesa
Fabada asturiana, poznata i kao jednostavnije - fabasada, tradicionalno je španjolsko varivo koje potječe iz pokrajine Asturije, od koje je dobila ime. Varivo se kuha od bijeloga graha s dodatkom svinjetine, najčešće bunceka i začinjene kobasice chorizo.
Postoji nekolicina različitih recepata za fabadu asturianu, a u neke se čak dodaju i krvavice. Umjesto graha može se skuhati bob ili čak slanutak. Gotovo jelo poslužuje se pak uz domaći kruh.
Grčka fažolata
Fasolatha ili fažolata je laganija verzija variva od grha koja je omiljena diljem Mediterana, a u Grčkoj je nacionalno jelo. Može sadržavati raznoliko povrće – primjerice tikvice, pa se nameće kao idealno jelo u ljetno vrijeme. Riječ je veganskom, zasitnom i zdravom jelu od graha koji morate isprobati.
Ako niste vješti u kuhanju, dobro varivo od graha možete danas pojesti potpuno besplatno na ovim adresama.
Znate li kada se najbolje živjelo? Dobre plaće, puno godišnjeg i "napredna tehnologija" +2