Frijoles borrachos ili pijani grah, omiljeni je meksički specijalitet koji se priprema s tamnim pivom, a slast mu daje i hrskava slanina. Alkohol će tijekom kuhanja ispariti, ali će ostati puni okus. Ne zaboravite dodati i žlicu svježe cijeđenog soka limete, a ako je nemate pri ruci poslužit će i limun. Umjesto sjeckanog korijandra možete koristiti i peršin.
Sastojci za pijani grah:
- 150 g slanine
- 1 mali luk
- 1 ljuta papričica
- 4 češnja češnjaka
- 330 ml tamnog piva
- 1400 g kuhanog graha (4 limenke od 350 g)
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žličica origana
- 1 žličica čilija
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice kumina
- 1 žlica soka limete
- 2-3 žlice sjeckanog korijandra
Priprema pijanog graha:
- Nasjeckajte slaninu, luk i ljutu papričicu, a češnjak protisnite. Slaninu popržite dok ne bude hrskava pa je izvadite šupljikavom žlicom. Sačuvajte žlicu masnoće pa na njoj popržite luk i ljutu papričicu.
- Dodajte češnjak pa pržite minutu do dvije. Ulijte pivo i dodajte grah, šećer, origano, čili, sol i kumin pa promiješajte i pojačajte vatru.
- Kad prokuha smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta. Poslužite preliveno sokom limete i posipajte slaninom i korijandrom.
Trik je u vodi: Kako skuhati savršenu rižu baš svaki put?
+3