U srijedu se obilježava Međunarodni praznik rada, pa su livade i izletišta diljem države već počele oblačiti prazničko ruho – pivske stolove i klupe. Grade se priručni šankovi, postavljaju se plamenici za roštilje i kotlići za glavnu zvijezdu – prvomajski grah.

Tradicionalno se grah za Prvi maj posjetiteljima dijeli, to nam je već ugrađeno u folklor, pa organizatori veselica ni ove godine ne preskaču taj običaj. Ako nemate u planu roštiljanje s ekipom, provjerite gdje sve možete uživati u besplatnoj zdjelici pravog radničkog jela, naravno uz glazbu i pivo.

Zagreb

U Zagrebu se Praznik rada uvijek obilježava u parku Maksimir, a cjelodnevni zabavni i radionički program koji počinje već u 8 ujutro uveseljavat će okupljene svih uzrasta. Osim graha okupljenima će se dijeliti i štrukli, a vrhunac zabave nastupit će kada se na veliku pozornicu uspne Zlatan Stipišić Gibonni.

Osijek

Praznik rada u Osijeku će se kao i svake godine obilježiti proslavom na lijevoj obali Drave kod katakombi. Građanima će se podijeliti 2500 porcija graha, a uz svaku porciju i komad tradicionalnog slavonskog kolača – gužvare. Zajedničko blagovanje počinje točno u podne, a prisutne će zabavljati Slavonia Band.

Varaždin

Na Dravi, točnije na izletištu Drava, veliku proslavu priprema i Varaždin. Za okupljene se kuha 6000 besplatnih porcija graha, a program počinje u 8:30 tradicionalnom budnicom na sedam lokacija u gradu, dok proslava na Dravi počinje u 10 sati - uz mnogo aktivnosti, sport i glazbu tamburaškog sastava Špancir.

Trakošćan

Ove će se godine prigodnim programom Međunarodni praznik rada obilježiti i u Dvoru Trakošćan. Kuburaško društvo “Prva kubura Višnjice”, limena glazba i KUD-ovi zabavljat će okupljene do podneva, a program će zaokružiti glazbeni sastav Kavaliri. Okupljeni mogu naučiti izrađivati i puštati zmajeve, a uz tradicionalni grah svi će moći uživati i u ćevapima.

Koprivnica

Proslava Praznika rada u Koprivnici započinje već u 7 ujutro budnicom koja će razbuditi gradske ulice, u 10 sati na trgu će se predstaviti Old timer klub Biciklin, a tradicionalni prvomajski grah dijelit će se točno u podne u Gradskom parku. Večernji se program seli na Zrinski trg, gdje će okupljene rasplesati Prljavo kazalište.

Poreč

U Poreču će biti veselo barem pola tjedna jer se dan za danom slave Dan oslobođenja Poreča, Dan Grada i Praznik rada. Grad je pripremio bogat program, a velika tradicionalna proslava Praznika rada održava se na Gradskom kupalištu. Sve počinje turnirom u briškuli i trešeti, a osim graha i ostalih poslastica atmosferu će zagrijati Alfa Time Band, Baredinesauruse i Magazin.

Opatija

Opatijci će se 1. svibnja u 10 sati od Ville Angioline laganim hodom uputiti do Veprinca, poznatom po tradicionalnim feštama "na Leprince" - blagdanu sv. Marka i dan kasnije prvomajskom zabavom, koja počinje točno u podne nastupom Puhačkog orkestra Lovran, a nastavit će se tradicionalnim "besplatnim fažolom za seh" i nastupom Trija Asi. I ove će se godine na sportskom igralištu održati Gimkana, fešta za ljubitelje vozila i vožnje na dva kotača.

Biograd na Moru

U Biogradu ljeto počinje manifestacijom Slovenski vikend, u okviru koje će se obilježiti i Praznik rada. Biogradski gosti nekoliko će dana uživati u raznovrsnom programu na otvorenom, a na Praznik rada sprema se, naravno, ćućka - pašta-fažol iliti grah za sve posjetitelje koje će s pozornice zabavljati bend Dalmatino.

Split

Proslava Međunarodnog praznika rada u Splitu se tradicionalno održava na Marjanu. Studentski centar Split tradicionalno će pripremiti više od 3000 porcija graha, a podjela će početi u 11 sati na platou ispred Zoološkog vrta. Nakon toga na rasporedu je program za najmlađe, dok će stariji pronaći nešto za sebe u bogatoj ponudi hrane i pića, a okupljene će raspjevati sastav Mjesni odbor.

Makarska

I u Makarskoj program počinje dan prije Praznika rada, koncertom Dreamersa, Bijelo dugme Tribute benda. U srijedu 1. svibnja centralni dio prvomajske proslave počinje u 11 sati na Trgu 156. brigade HV-a, gdje će se dijeliti tradicionalni fažol, dok će posjetitelji u večernjim satima moći uživati u koncertnom programu na Kačićevu trgu, gdje od 21 sat nastupaju Klaudija i bend.

Kao ravioli, ali bolji: Provedite Praznik rada u Istri uz prefine krafe na festivalu u Kršanu Krafifest - 4 Krafifest - 3 Krafifest - 2 +0 Krafifest - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju