Fabada asturiana, poznata i kao jednostavnije - fabasada, tradicionalno je španjolsko varivo koje potječe iz pokrajine Asturije, od koje je dobila ime. Varivo se kuha od bijeloga graha s dodatkom svinjetine, najčešće bunceka i začinjene kobasice chorizo.

Postoji nekolicina različitih recepata za fabadu asturianu, a u neke se čak dodaju i krvavice. Umjesto graha može se skuhati bob ili čak slanutak. Gotovo jelo poslužuje se pak uz domaći kruh.

Zasitna fabasada omiljen je zimski ručak koji najbolje paše uz jabukovaču, a toliko je popularna da se kombinacija mesa za to jelo nerijetko može pronaći pripremljena, odnosno vakumirana u trgovinama.

Fabada se kuha i jede stotinama godina, i to zahvaljujući glatkom i puterastom grahu, karakterističnom za Asturiju. To omiljeno jelo iseljenici su proširili po cijelome svijetu i s godinama je mijenjalo svoje lice, ovisno o tome na kojem bi se dijelu svijeta udomaćilo.

Primjerice, u Kolumbiji se varijacija asturijskog jela priprema s crvenim grahom koji se kuha sa svinjskim butom i poslužuje sa chorizom, kuhanim mljevenim mesom, prženim jajima, avokadom i rižom.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ovo treba probati! Recept nekoć najboljeg restorana na svijetu za varivo od graha

Sastojci:

  • 400 g bunceka
  • 400 g suhog bijelog graha
  • 150 g kobasice chorizo
  • 100 g špeka u komadu
  • 1 luk
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 žliča pimento paprike u prahu
  • sol i papar po želji


Priprema:

  1. Namočite grah u čistu vodu ri ostavite preko noći da omekša.
  2. Ocijedite namočeni grah od vode i stavite u veći lonac kuhati s očišćenim prepolovljenim lukom, češnjakom te buncekom i špekom u komadu.
  3. Preko svega prelijte vodu – bit će vam potrebno oko dvije do tri litre vode.
  4. Kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 90 minuta dok grah i meso ne omekšaju.
  5. Dodajte u grah kobasicu chorizo i mljevenu papriku u prahu pa kuhajte još oko pola sata do 45 minuta. 
  6. Izvadite meso iz lonca, bunceku odstranite kost i narežite ga na manje komade. Kobasicu i špek narežite na sitnije komade pa sve zajedno vratite u lonac. Posolite i popaprite po želji.
  7. Poslužite s kriškom kruha. Dobar tek!

Slađi od kakaa: Zdrava "mediteranska čokolada" koja se pijucka kad zahladi +0 Napitak

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju