Fabada asturiana, poznata i kao jednostavnije - fabasada, tradicionalno je španjolsko varivo koje potječe iz pokrajine Asturije, od koje je dobila ime. Varivo se kuha od bijeloga graha s dodatkom svinjetine, najčešće bunceka i začinjene kobasice chorizo.
Postoji nekolicina različitih recepata za fabadu asturianu, a u neke se čak dodaju i krvavice. Umjesto graha može se skuhati bob ili čak slanutak. Gotovo jelo poslužuje se pak uz domaći kruh.
Zasitna fabasada omiljen je zimski ručak koji najbolje paše uz jabukovaču, a toliko je popularna da se kombinacija mesa za to jelo nerijetko može pronaći pripremljena, odnosno vakumirana u trgovinama.
Fabada se kuha i jede stotinama godina, i to zahvaljujući glatkom i puterastom grahu, karakterističnom za Asturiju. To omiljeno jelo iseljenici su proširili po cijelome svijetu i s godinama je mijenjalo svoje lice, ovisno o tome na kojem bi se dijelu svijeta udomaćilo.
Primjerice, u Kolumbiji se varijacija asturijskog jela priprema s crvenim grahom koji se kuha sa svinjskim butom i poslužuje sa chorizom, kuhanim mljevenim mesom, prženim jajima, avokadom i rižom.
Sastojci:
- 400 g bunceka
- 400 g suhog bijelog graha
- 150 g kobasice chorizo
- 100 g špeka u komadu
- 1 luk
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 žliča pimento paprike u prahu
- sol i papar po želji
Priprema:
- Namočite grah u čistu vodu ri ostavite preko noći da omekša.
- Ocijedite namočeni grah od vode i stavite u veći lonac kuhati s očišćenim prepolovljenim lukom, češnjakom te buncekom i špekom u komadu.
- Preko svega prelijte vodu – bit će vam potrebno oko dvije do tri litre vode.
- Kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 90 minuta dok grah i meso ne omekšaju.
- Dodajte u grah kobasicu chorizo i mljevenu papriku u prahu pa kuhajte još oko pola sata do 45 minuta.
- Izvadite meso iz lonca, bunceku odstranite kost i narežite ga na manje komade. Kobasicu i špek narežite na sitnije komade pa sve zajedno vratite u lonac. Posolite i popaprite po želji.
- Poslužite s kriškom kruha. Dobar tek!