Fabada asturiana je tradicionalno španjolsko varivo koje potječe iz pokrajine Asturije od koje je dobila ime. Varivo se kuha od bijelog graha s dodatkom svinjetine – najčešće bunceka i začinjene kobasice chorizo.

Postoji nekolicina različitih recepata za fabadu asturianu, a u neke se čak dodaju i krvavice. Umjesto graha može se skuhati bob ili čak slanutak. Gotovo jelo, pak, poslužuje se uz domaći kruh.

Ilustracija variva od graha Hrana i piće Ovo treba probati! Recept nekoć najboljeg restorana na svijetu za varivo od graha

Sastojci:

400 g bunceka
400 g suhog bijelog graha
150 g chorizo kobasice
100 g špeka u komadu
1 luk
3-4 češnja češnjaka
1 žliča pimento paprike u prahu
sol i papar po želji

Priprema:

1. Namočite grah u čistoj vodi preko noći da omekša.

2. Ocijedite namočeni grah od vode i stavite u veći lonac kuhati s očišćenim prepolovljenim lukom, češnjakom te buncekom i špekom u komadu.

Varivo puno proteina Hrana i piće Varivo puno proteina: Recept za fino jelo na žlicu u kojem nema ni komadića mesa

3. Preko svega prelijte vodu – bit će vam potrebno oko dvije do tri litre vode.

4. Kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 90 minuta dok grah i meso ne omekšaju.

5. Dodajte u grah chorizo kobasicu i mljevenu papriku u prahu pa kuhajte još oko pola sata do 45 minuta. 

6. Izvadite meso iz lonca, bunceku odstranite kost i narežite na manje komade. Kobasicu i špek narežite na sitnije komade pa sve zajedno vratite u lonac. Posolite i popaprite po želji.

7. Poslužite u kriškom kruha. Dobar tek!