Veganska, zasitna i zdrava juha od graha omiljena je diljem Mediterana. U Grčkoj se naziva fasolatha i predstavlja nacionalno jelo.
Za razliku od graha kakav se priprema u Hrvatskoj, grčka inačica je nešto laganija, a može sadržavati i raznoliko povrće poput tikvica, zbog čega je i omiljena za vrućih ljetnih dana.
Sastojci za fasholathu:
- 500 g suhog graha cannellini
- 3-4 mrkve
- 2 glavice luka
- manji komad celera
- 130 ml maslinovog ulja
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 prstohvat paprike (ljute ili slatke, po želji)
- sol i svježe mljeveni papar
- masline za posluživanje
Priprema:
- Grah namočite preko noći. Sutradan ga stavite u lonac s puno hladne vode da ga prekrije. Pustite da zavrije, smanjite vatru na srednju i kuhajte dok ne omekša. Ocijedite i ostavite sa strane.
- Luk, celer i mrkvu sitno nasjeckajte. U dublju tavu ili lonac dodajte 3-4 žlice maslinovog ulja, dodajte luk i kada postane staklast ubacite mrkvu i celer. Pecite oko 2 minute pa dodajte pastu od rajčice i nastavite pirjati još minutu.
- Povrću dodajte grah i prelijte ga s toliko kipuće vode da prekrije grah pa lagano izmiješajte. Stavite poklopac i pirjajte oko 35 minuta, dok grah ne omekša.
- Pred kraj kuhanja ulijte preostalo maslinovo ulje i začinite solju i paprom. Kuhajte još nekoliko minuta, dok juha ne postane gusta. Poslužite s maslinama i kruhom.