Veganska, zasitna i zdrava juha od graha omiljena je diljem Mediterana. U Grčkoj se naziva fasolatha i predstavlja nacionalno jelo. Za razliku od graha kakav se priprema u Hrvatskoj, grčka inačica je nešto laganija, a može sadržavati i raznoliko povrće poput tikvica, zbog čega je i omiljena za vrućih ljetnih dana.

Sastojci za fasholathu:

  • 500 g suhog graha cannellini
  • 3-4 mrkve
  • 2 glavice luka
  • manji komad celera
  • 130 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 1 prstohvat paprike (ljute ili slatke, po želji)
  • sol i svježe mljeveni papar
  • masline za posluživanje 

Priprema:

  1. Grah namočite preko noći. Sutradan ga stavite u lonac s puno hladne vode da ga prekrije. Pustite da zavrije, smanjite vatru na srednju i kuhajte dok ne omekša. Ocijedite i ostavite sa strane.
  2. Luk, celer i mrkvu sitno nasjeckajte. U dublju tavu ili lonac dodajte 3-4 žlice maslinovog ulja, dodajte luk i kada postane staklast ubacite mrkvu i celer. Pecite oko 2 minute pa dodajte pastu od rajčice i nastavite pirjati još minutu.
  3. Povrću dodajte grah i prelijte ga s toliko kipuće vode da prekrije grah pa lagano izmiješajte. Stavite poklopac i pirjajte oko 35 minuta, dok grah ne omekša.
  4. Pred kraj kuhanja ulijte preostalo maslinovo ulje i začinite solju i paprom. Kuhajte još nekoliko minuta, dok juha ne postane gusta. Poslužite s maslinama i kruhom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju