Ćevapi su nacionalno jelo Bosne i Hercegovine. Riječ je o sočnom jelu od mljevenog mesa – najčešće od 100 posto junetine ili s nešto janjetine koja se poslužuje u somunu s lukom. Popularni su od Sarajeva preko Banja Luke do Travnika, a njihov recept je strogo čuvana tajna.

Jedu se i u Hrvatskoj, gdje se odnedavno pojavila i hrvatska verzija – mljevenici.

"Da ne bismo uvrijedili ljude iz susjedne nam države i nazvali ćevapima nešto što to zapravo i nije, nego je nekakva inačica toga, odlučili smo napraviti – mljevenike," započinje priču Domagoj Delač, vlasnik restorana Inst@food sa zagrebačke Kajzerice.

Restoran Instafood na zagrebačkoj Kajzerici - 7 Hrana i piće Instafood: Novi restoran u Zagrebu u kojem svi žele probati burger s francuskom salatom

Odabrali su ime u skladu s hrvatskim jezikom, a pomno su radili i na recepturi.

"Dugo smo birali sastojke i isprobavali što je najbolje. Kao i svaki put dosad kad bismo nešto inovativno ubacivali na svoj meni, i ovoga puta naši su stalni gosti sudjelovali u isprobavanju ideja sve dok nismo došli do završnog proizvoda koji nas je sve zadovoljio," kaže nam vlasnik restorana Inst@food, koji se nalazi na adresi Podbrežje X. 26.

Mljevenik se poslužuje s pomfritom, luk-salatom i francuskom salatom Mljevenik se poslužuje s pomfritom, luk-salatom i francuskom salatom (Foto: Uz dopuštenje Instafooda)

Mljevenici se tako sastoje od 60 posto mljevene junetine i 40 posto mljevene svinjetine koja se sljubljuje sa začinima i kuhanim mljevenim češnjakom. U porciji dolazi osam mljevenika (otprilike 350 grama mesa) koji se poslužuju u svježe pečenoj toploj domaćoj lepinji od pizza-tijesta premazanoj iznutra rastopljenim maslacem, a izvana maslinovim uljem i solju.

Mljevenici se poslužuju uz francusku salatu, pomfrit te luk-salatu začinjenu bučinim uljem, a za ovaj užitak treba izdvojiti 55 kuna po porciji.

Burger Euro 2020 Instafooda iz Zagreba Hrana i piće Burger na dva kata preliven rastopljenim sirom: Dvostruko zadovoljstvo u Zagrebu za ljubitelje mesa

Hrvatska verzija bosanskih ćevapa privukla je i mnogo pažnje u cijeloj regiji – kako u medijima, tako i na društvenim mrežama, gdje se raspravlja o ideji mljevenika, ali i najboljim ćevapima na Balkanu uopće.

Hoćete li probati mljevenike?

  • Već jesam, odličnu su
  • Jedva čekam da probam
  • Ne, ovo nije tip hrane koja se meni sviđa

glasova:Inst@food je otvorio svoja vrata početkom prošle godine kao burger, pizza i pancake bar, a pažnju je već privukao kreativnim kombinacijama jela koje nose imena hrvatskih gradova i regija – od popularnog zagrebačkog burgera s francuskom salatom do istarske pizze s pršutom, crnim maslinama, listićima Grana padana i uljem od tartufa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju