• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kamo sjesti

(Ne)otkriveni dragulj Gorskog kotara: Obiteljski restoran u kojem se iznenađujuće dobro jede

Na jelovniku dominiraju jela od tradicionalnih goranskih sastojaka poput mede, veprića i jelena, pastrva i žaba, domaćih vrganja, ali i slastica zaokruženih borovnicama i drugim šumskim voćem pripremljenih i prezentiranih na moderan način.
Punkufer avatar placeholder
Snježana Levar 18.09.2024 10:25 komentari
viber Created with Sketch.
Restoran Eva u Lokvama - 8
Restoran Eva u Lokvama - 8 (Foto:Nikola Zoko)

Galerija Restoran Eva u Lokvama - 5 6 Unutrašnjost restorana Eva u Lokvama 6 Chef Šubat polaže mnogo pažnje i na serviranje jela 6 Restoran Eva u Lokvama - 3 6

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Piletina i krumpir u vrhnju Kremasto Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju

Gorani znaju da se u restoranu Eva u Lokavama odlično jede – ostatak Hrvatske, ali i Europe tek u posljednjih nekoliko godina otkriva tu činjenicu. Priznat ćemo, i punkufer kasno pali. Tek smo nedavno spoznali tajne njegove kuhinje.

Iznenađenje je uslijedilo samo zato što nismo očekivali tako uzbudljivu kulinarsku priču skrivenu iza tradicionalnog pročelja tog obiteljskog restorana smještenog na adresi Gorski raj 4, a za koju je zaslužan glavni chef Mario Šubat.

Restoran je to koji nosi ime prema Marijevoj noni Evi, a koji je njegov nono Vilim otvorio 2005. godine – iz dosade u mirovini. Kada je Mario preuzeo restoran 2018. godine, tradicionalna goranska kuhinja dobila je moderni zaokret.

Unutrašnjost restorana Eva u Lokvama Unutrašnjost restorana Eva u Lokvama (Foto: Nikola Zoko)

Chef Šubat mnogo pažnje posvećuje kvaliteti i svježini namirnica, a koje nabavlja od provjerenih dobavljača iz Gorskog kotara.

"Jelovnik se mijenja četiri do pet puta godišnje ovisno o dostupnim sastojcima", otkriva.

Na njemu će dominirati jela od tradicionalnih goranskih sastojaka poput mede, veprića i jelena, pastrva i žaba, domaćih vrganja, ali i slastica zaokruženih borovnicama i drugim šumskim voćem pripremljenih i prezentiranih na moderan način.

"Najbolji jelen koji sam ikad jela"

"Svaki put kad ovdje dođem, hrana je sve bolja i bolja", otkriva nam mlada dama iz Delnica koju smo tog kišnog popodneva zatekli u restoranu Eva.

Biftek od jelena na posteljici od restanog krumpira s prženim lukom i umakom od šljive i crvenog vina Biftek od jelena na posteljici od restanog krumpira s prženim lukom i umakom od šljive i crvenog vina (Foto: Nikola Zoko)

I njezina prijateljica iz Zagreba bila je oduševljena stanjem na tanjuru i pokušavala pronaći odgovarajući kompliment dok je uživala u bifteku od jelena na posteljici od restanog krumpira i prženog luka te s preljevom od šljiva i crnog vina.

"Ovo je najbolje jelo od jelena koje sam ikad probala. Meso je tako mekano i sočno, nevjerojatno", priznala nam je.

Pitate li chefa Marija što treba kušati u njegovu restoranu, spremno će odgovoriti - pljeskavicu od tri vrste divljači. "To jelo nam je stvarno hit", kaže nam majstor kuhinje, koji je zanat tesao u crikveničkim i zagrebačkim restoranima.

U restoranu je iznimno popularna i gril plata Eva, na kojoj se nalazi odresci, ražnjići i kobasice od divljači s kroketima, povrćem na žaru, lovačkim kruhom, umakom od borovnica i umakom od gljiva.

Ima nešto i za vegane

"Najgore recenzije smo dobili od ljudi koji nisu uspjeli ništa pojesti u restoranu. Pojavili su se bez prethodne rezervacije, a onda naljutili kada nisu dobili mjesto", priznaje nam chef Mario.

Chef Šubat polaže mnogo pažnje i na serviranje jela Chef Šubat polaže mnogo pažnje i na serviranje jela (Foto: Nikola Zoko)

Restoran je otvoren od srijede do nedjelje i ima oko 110 raspoloživih mjesta. Ako želite ovdje jesti, obavezno se najavite tjedan ili dva ranije. Ako pritom priznate da ne jedete meso (ribu ili sir), kao autorica ovih redaka, a dolazite u restoran poznat po jelima od divljači s drugim mesojedima – ne brinite, nitko vas neće ismijati.

Štoviše, za vas će se izvrsno pobrinuti.

Dok vaši kolege uživaju u pašteti od junećih iznutrica i divljači, vama će možda biti serviran humus s paprikom na tostiranom kruhu s domaćim ukiseljenim ljubičastim lukom.

Umjesto odrezaka od divljači mogli biste probati divne zapečene tikvice punjene rajčicom, bijelim grahom i kukuruzom na kremi od gljiva i bademova mlijeka koje krase uzbudljiva teksturalna igra (i zadivljujući udio bjelančevina biljnog porijekla netipičan za restorane kojima veganska jela nisu sastavni dio ponude).

Palačinke punjene sladoledom od vanilije s umakom od šumskog voća i crumbleom od lješnjaka Palačinke punjene sladoledom od vanilije s umakom od šumskog voća i crumbleom od lješnjaka (Foto: Nikola Zoko)

Možda iz zdravstvenih razloga ne možete uživati u domaćim palačinkama punjenima sladoledom od vanilije te posluženima s umakom od šumskog voća i crumbleom od lješnjaka, no chef Mario napravit će vam dostojnu voćnu alternativu u kojoj ćete istinski uživati, pa čak izazvati i ljubomoru svejeda.

Znamo što ćete htjeti raditi cijelo ljeto: Izleti u Gorski kotar u kojima ćete pobjeći od gužvi i vrućina Ljeto u Gorskom kotaru - 18 Ljeto u Gorskom kotaru - 17 Ljeto u Gorskom kotaru - 16 +13 Ljeto u Gorskom kotaru - 15

  • #kamo sjesti
  • #gdje jesti
  • #punkufer preporuka
  • #Restoran
  • #eva
  • #lokve
  • #gorski kotar
  • #divljač
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Ig Nobel 2025.
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Pokrovitelj Brodsko-posavska županija
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Azijski okusi u Zagrebu: moderni i „stari“ okusi
Fini okusi Istoka
Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto pa razbio stolicu
"Ovo nije smiješno"
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto, pa razbio stolicu
Visoki kazneni sud smanjio kaznu Filipu Zavadlavu
EVO KOLIKO IZNOSI
Filipu Zavadlavu Visoki kazneni sud smanjio kaznu!
Hrvatica (20) optužena za ubojstvo novorođenčeta: Nalaz obdukcije otkrio stravičnu istinu
Užasni detalji
Hrvatica (20) optužena za ubojstvo novorođenčeta: Nalaz obdukcije otkrio stravičnu istinu
show
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njezina ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Romina Knežić čestitala 25. rođendan Novoj TV
neviđeni glamur
Poput holivudske dive! Romina Knežić u ovom izdanju dostojna je svjetskih crvenih tepiha
Joško Gvardiol ima novi imidž
Što kažete?
Žene, Joško Gvardiol više ne izgleda ovako! Promjena će vas iznenaditi
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Piše nutricionistica
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
zabava
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
CEO sve objasnio
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
sport
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
kaos na kraju
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
tv
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
Kumovi: Ovo je divlji zapad, a on je šerif!
KUMOVI
Kumovi: Ovo je divlji zapad, a on je šerif!
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Marija Miholjek u crnoj haljini s ružičastom mašnom na proslavi 25 godina Nove TV
Elegancija i sofisticiranost
Marija Miholjek zasjala u haljini s detaljem koji crno izdanje pretvara u spektakl bolje i od šljokica
sve
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
Vrganj
Juhe, rižoti...

Bogata jesen u Lijepoj Našoj: Kamo u berbu kestena i gljiva?

Ako vam je Učka daleko, ništa zato, jer staze prema Japetiću i Oštrcu neće razočarati ni planinare ni ljubitelje kestena. Također, ima ih i na stazi prema Okiću. A bome, na kraju izlete nije loše zaviriti ni u neke poznate restorane kao što je „Gabrek“, gdje bi vas od sezonskih jela mogla čekati upravo juha od kestena… NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close