Gorani znaju da se u restoranu Eva u Lokavama odlično jede – ostatak Hrvatske, ali i Europe tek u posljednjih nekoliko godina otkriva tu činjenicu. Priznat ćemo, i punkufer kasno pali. Tek smo nedavno spoznali tajne njegove kuhinje.

Iznenađenje je uslijedilo samo zato što nismo očekivali tako uzbudljivu kulinarsku priču skrivenu iza tradicionalnog pročelja tog obiteljskog restorana smještenog na adresi Gorski raj 4, a za koju je zaslužan glavni chef Mario Šubat.

Restoran je to koji nosi ime prema Marijevoj noni Evi, a koji je njegov nono Vilim otvorio 2005. godine – iz dosade u mirovini. Kada je Mario preuzeo restoran 2018. godine, tradicionalna goranska kuhinja dobila je moderni zaokret.

Unutrašnjost restorana Eva u Lokvama Unutrašnjost restorana Eva u Lokvama (Foto: Nikola Zoko)

Chef Šubat mnogo pažnje posvećuje kvaliteti i svježini namirnica, a koje nabavlja od provjerenih dobavljača iz Gorskog kotara.

"Jelovnik se mijenja četiri do pet puta godišnje ovisno o dostupnim sastojcima", otkriva.

Na njemu će dominirati jela od tradicionalnih goranskih sastojaka poput mede, veprića i jelena, pastrva i žaba, domaćih vrganja, ali i slastica zaokruženih borovnicama i drugim šumskim voćem pripremljenih i prezentiranih na moderan način.

"Najbolji jelen koji sam ikad jela"

"Svaki put kad ovdje dođem, hrana je sve bolja i bolja", otkriva nam mlada dama iz Delnica koju smo tog kišnog popodneva zatekli u restoranu Eva.

Biftek od jelena na posteljici od restanog krumpira s prženim lukom i umakom od šljive i crvenog vina Biftek od jelena na posteljici od restanog krumpira s prženim lukom i umakom od šljive i crvenog vina (Foto: Nikola Zoko)

I njezina prijateljica iz Zagreba bila je oduševljena stanjem na tanjuru i pokušavala pronaći odgovarajući kompliment dok je uživala u bifteku od jelena na posteljici od restanog krumpira i prženog luka te s preljevom od šljiva i crnog vina.

"Ovo je najbolje jelo od jelena koje sam ikad probala. Meso je tako mekano i sočno, nevjerojatno", priznala nam je.

Pitate li chefa Marija što treba kušati u njegovu restoranu, spremno će odgovoriti - pljeskavicu od tri vrste divljači. "To jelo nam je stvarno hit", kaže nam majstor kuhinje, koji je zanat tesao u crikveničkim i zagrebačkim restoranima.

U restoranu je iznimno popularna i gril plata Eva, na kojoj se nalazi odresci, ražnjići i kobasice od divljači s kroketima, povrćem na žaru, lovačkim kruhom, umakom od borovnica i umakom od gljiva.

Ima nešto i za vegane

"Najgore recenzije smo dobili od ljudi koji nisu uspjeli ništa pojesti u restoranu. Pojavili su se bez prethodne rezervacije, a onda naljutili kada nisu dobili mjesto", priznaje nam chef Mario.

Chef Šubat polaže mnogo pažnje i na serviranje jela Chef Šubat polaže mnogo pažnje i na serviranje jela (Foto: Nikola Zoko)

Restoran je otvoren od srijede do nedjelje i ima oko 110 raspoloživih mjesta. Ako želite ovdje jesti, obavezno se najavite tjedan ili dva ranije. Ako pritom priznate da ne jedete meso (ribu ili sir), kao autorica ovih redaka, a dolazite u restoran poznat po jelima od divljači s drugim mesojedima – ne brinite, nitko vas neće ismijati.

Štoviše, za vas će se izvrsno pobrinuti.

Dok vaši kolege uživaju u pašteti od junećih iznutrica i divljači, vama će možda biti serviran humus s paprikom na tostiranom kruhu s domaćim ukiseljenim ljubičastim lukom.

Umjesto odrezaka od divljači mogli biste probati divne zapečene tikvice punjene rajčicom, bijelim grahom i kukuruzom na kremi od gljiva i bademova mlijeka koje krase uzbudljiva teksturalna igra (i zadivljujući udio bjelančevina biljnog porijekla netipičan za restorane kojima veganska jela nisu sastavni dio ponude).

Palačinke punjene sladoledom od vanilije s umakom od šumskog voća i crumbleom od lješnjaka Palačinke punjene sladoledom od vanilije s umakom od šumskog voća i crumbleom od lješnjaka (Foto: Nikola Zoko)

Možda iz zdravstvenih razloga ne možete uživati u domaćim palačinkama punjenima sladoledom od vanilije te posluženima s umakom od šumskog voća i crumbleom od lješnjaka, no chef Mario napravit će vam dostojnu voćnu alternativu u kojoj ćete istinski uživati, pa čak izazvati i ljubomoru svejeda.

Znamo što ćete htjeti raditi cijelo ljeto: Izleti u Gorski kotar u kojima ćete pobjeći od gužvi i vrućina Ljeto u Gorskom kotaru - 18 Ljeto u Gorskom kotaru - 17 Ljeto u Gorskom kotaru - 16 +13 Ljeto u Gorskom kotaru - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju