Češnjak je čudesna biljka koju ljudi uzgajaju dulje od 5000 godina, a prvo je kultiviran u Kini. Prirodni je antibiotik, ima snažno dezinfekcijsko i fungicidno djelovanje i više od 200 aktivnih spojeva, pa je oduvijek bio podjednako zastupljen u kuhinji i u medicini.

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili"

Bez obzira na to za što ste ga poželjeli, svakako biste trebali dati prednost domaćem češnjaku organskog podrijetla, što zvuči dobro, ali – kako prepoznati da je češnjak domaći, a onda i organski i svjež?

Provjera (skoro) svim osjetilima

Kada kupujete češnjak, trebat će vam sva osjetila, osim okusa, jer ga nećete isprobavati u trgovini. Prvo pogledajte ima li glavica češnjaka korijen ili ostatke korjenastih niti.

Domaći se češnjak najlakše prepoznaje po Domaći se češnjak najlakše prepoznaje po "brku" (Foto: Shutterstock)

Naš domaći češnjak uvijek ima korijen (nismo jedini koji ga ostavljamo, rade to i Amerikanci i pola Europe, ali to ga razlikuje od kineskog, koji je čest u ponudi, a tretiran je na različite načine).

Nakon što ste riješili "brk", odnosno korijen, bacite još pogled na oblik glavice. Ako je prepravilna, prebijela i presavršena, vjerojatno je imala kemijsku pomoć. Domaći češnjak nikada nije savršeno bijel ni savršenog oblika, a manje modrice na vanjskoj ljusci mu ne smetaju. Provjerite i je li češnjak počeo klijati, jer ako jest, kraće će vam trajati.

Sada prelazite na mirisanje. Domaći češnjak imat će jači miris od industrijskog, ali osjetit ćete ga tek kada zabijete nos u njega. Ako i na veću udaljenost osjetite intenzivan miris češnjaka, to vjerojatno znači da je počeo "odlaziti".

I za kraj - opipavanje. Tu nema mnogo mudrosti i neće vam, uostalom, odati odakle je češnjak, nego samo u kakvu je stanju. Kao što znate i iz iskustva, baš kao i većina voća i povrća, ni češnjak ne smije biti gnjecav i mekan. 

  Zagrebačka pizzeria u koju se više neću vratiti: Toccare nudi fine pizze i "neugodno" skupo piće Toccare - 6 Toccare - 2 Toccare - 3 +2 Toccare - 4