Moć češnjaka poznata je u svijetu već tisućama godinama. Uzgajali su ga još stari Rimljani i Grci zbog njegova aromatičnog okusa, ali i zbog ljekovitih svojstva.

U narodnoj medicini poznat je kao prirodni "antibiotik" jer njegov jedinstven sastav povoljno djeluje na virusne i bakterijske infekcije, artritis, bolesti dišnih putova, kardiovaskularne bolesti, probavne tegobe, ali i kronični umor.

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija češnjaka regulira krvni tlak, kolesterol i količinu šećera u krvi, a neke studije potvrđuju i da može poslužiti kao odlična prevencija protiv mnogih vrsta raka.

Češnjak - 2 Hrana i piće Snižava krvni tlak: 10 razloga zbog kojih trebamo češće jesti češnjak

Domaći češnjak okusom i mirisom uvelike odskače od onoga kineskog, a ako vam to nije dovoljan razlog da potražite domaće proizvođače, možda će vas nadahnuti i neki od sljedećih razloga.

1. Lokalno je zdravije

Nutricionisti savjetuju da bismo trebali jesti namirnice kada su u sezoni te ih nabavljati od lokalnih uzgajivača jer na taj način prehranu i tijelo prilagođavamo podneblju u kojem živimo. Takva hrana ima i mnogo više hranjivih tvari.

"Za nas proizvođače domaće sjeme češnjaka puno je otpornije i, naravno, bolje uspijeva od uvoznih sorti češnjaka", ističe poljoprivrednik Danijel Gostrec, koji pokraj Kutine uzgaja domaći češnjak autohtone hrvatske sorte. "O kvaliteti da i ne govorimo, a posebice aromi", dodaje.

Slika nije dostupna Hrana i piće Slovačka tajna dobrog imuniteta na žlicu nakon koje vam ne treba glavno jelo

2. Dulji rok trajanja

Kineski češnjak cijenom je povoljniji od onoga domaćega, ali pruža manji rok trajnosti od bijelog luka s naših prostora.

"Za razliku od uvoznog češnjaka koji traje do pet mjeseci, ovaj naš odlikuje se dugotrajnošću, pa može bez propadanja, odnosno truleži stajati i godinu dana dok ne bude uporabljen", kaže vlasnik OPG-a Gostrec. 

3. Kvalitetnija roba i brža dostava

Hrana koja se uvozi iz dalekih mjesta prilagođena je dugotrajnom transportu, ali je i podložna oštećivanju prilikom prijevoza. Domaći proizvođači ne susreću se u velikoj mjeri s takvim problemima , a proizvod mogu isporučiti u samo nekoliko sati do vrata kupca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju