• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

U kući najboljeg hrvatskog sira: Htjeli su ga "hitit ća", a danas se jede u najboljim restoranima

Sir koji je više puta bio nagrađivan kao najbolji u Hrvatskoj nastao je posve slučajno. Kad su ga Maja i Sandi Orbanić kušali prvi put, bio je katastrofa. No umjesto da ga "hite ća" dali su mu još jednu priliku - i dobili proizvod u kojem danas guštaju gosti naših najboljih restorana...

Nika Borovac 22.10.2020 12:36 komentari
viber Created with Sketch.
Maja Orbanić
Maja Orbanić (Foto:NB)

Galerija Latus - 9 10 Latus - 8 10 Latus - 7 10 Latus - 6 10

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more

Istarski identitet neraskidiv je od generacija koje su na škrtom tlu uspijevale preživjeti i napraviti nešto ni iz čega kako bi nahranile svoje obitelji. I danas, dok se mljacka, smije i nazdravlja uz domaće namirnice u kojima je zapisan taj kod vremena, koja ne smiju biti izgubljena, odaje se počast vrijednim ljudima. Moć uspomena ne treba podcijeniti – nije se za bezveze Proust raspisivao o lipovu čaju u kojem je topio madeleines tetke Leonie, a Heidi halapljivo pila mlijeko iz posudice kod djeda na planini.

Okusi i mirisi stišću nam prave gumbiće i hrane dušu, ali samo ako nisu u društvu modernijih izmišljotina poput e-brojeva i raznih konzervansa s kojima naše tijelo ne govori istim jezikom. Srećom, još uvijek ima dovoljno entuzijasta koji su odlučili krenuti težim putem, na dobri, stari – i provjereni način.

Jedna od njih je mala obiteljska tvrtka smještena u samom srcu Istre, na brežuljku iznad sela Orbanići, koja od kraja prošlog stoljeća mlijeko prerađuje u proizvode što imaju okus po mlijeku kakvo se nekoć pilo.

Vlasnici Maja i Sandi Orbanić ugostili su nas u degustacijskoj sali što gleda na pašnjake kojima se vrzmaju njihove krave. Tamo dočekuju znatiželjnike što žele znati više o proizvodima kojima se ponose, napravljenima od punomasnog, pasteriziranog, nehomogeniziranog mlijeka istarskih pašnjaka, na kojem se i temelji njihov uspjeh. 

Piće dobrodošlice, posluženo u čašama na visokoj nožici, nije vino nego gusti i kremasti jogurt koji služi i kao čistač nepca između kriški sira. I doista, dok jogurt u čaši ostavlja svoj mliječni trag na stijenkama čaše, a Maja započinje priču o obiteljskoj proizvodnji,  kovitlaju se uspomene na djetinjstvo, koje se u nekoć maloj, danas nešto većoj, obiteljskoj mljekari pokušavaju otrgnuti od zaborava. Godinama prije nego što se u Orbanićima moglo sjesti i jesti u degustacijskoj sali rodila se ideja; a kako drukčije, nego iz urte, odnosno inata, no idemo po redu.  

Njihova priča nije tipična za taj kraj u kojem su stranice i stranice ispisane o maslinovu ulju, gdje se uljari ponose – a mljekari i sirari skromno, a ponekad i s dozom srama govore o svojem poslu. Često i zaborave ti skromni ljudi kako su nekoć none, poput kakvih čarobnica, muzle istarske divljakuše - govedo koje je po vokaciji radno, a ne mliječno.

Između gutljaja jogurta priča nam Maja o istarskom govedu koje od vajkada jede ono što nađe, a kako ne daje puno mlijeka, nitko se oko njega nije previše trudio - osim ako nije morao. Dok je škrta Istrijanka davala do 5 litara mlijeka, današnje krave pružaju 50 litara. Iako se u Latusu za sada ne koristi mlijeko poludivljeg goveda, tko za - možda se i to promijeni u budućnosti, iz kakvog novog inata...

One none koje bi od te male količine mlijeka uspjele napraviti sir bile su prave umjetnice. Bilo je puno djece, a malo krava, pa su i sirevi bili manji i skromniji. Stajali su u pšenici, skriveni od djece da bi se težaci njima okrijepili po povratku kući, dok bi klinci jeli topli žur – sirutku, sa starim kruhom.

I danas sir stoji u pšenici na stolovima u degustacijskoj sali Latusa, poetično sugerirajući kako staroj recepturi i ručnoj proizvodnji ne fali ama baš ništa, nego baš suprotno - služi na primjer.

Orbanići su pioniri proizvodnje vrhunskih sireva u Istri, prepoznati kao ljudi koji rade najbolji sir u Lijepoj Našoj. I danas se s osmijehom prisjećaju svojih početaka. Uostalom, tko se ne bi smijao vlastitim pokušajima i pogreškama koji su u konačnici doveli na pravi put.

Latus - 6 Latus - 6 (Foto: Rene Karaman)

Kada su u Istru došle prve austrijske junice, čiji je ponosni vlasnik bio Sandijev nono, počela se ispisivati budućnost današnje mljekare. U vrijeme kad gotovo nitko nije radio sir kod kuće, osim kakve nonice, Sandi je odlučio učiniti baš to - bez obzira na skeptike koji su ga pokušali razuvjeriti kako je bolje da u posao ne ulazi sam. Umjesto da ih posluša, zainatio se i krenuo halapljivo učiti o proizvodnji sira. 

To je bilo prije 19 godina, a nakon što su se malo uigrali, imali su 160 litara mlijeka koje su trošili na četiri proizvoda, da bi danas narasli na 10 tisuća litara i 20 proizvoda. Osim 20 vlastitih krava kojima se nono neumorno bavi, imaju i 10 kooperanata od kojih otkupljuju mlijeko.

„S obzirom na to da je Sandi strojar, a ja hotelijerka, možete misliti – sve smo znali o siru“, smije se vlasnica Maja, prisjećajući se početaka:

„Od Agronomskog fakulteta dobili smo recept za najjednostavniji sir koji postoji, ali nije nam uspio. Niti prvi, niti drugi, a ni peti... ali na kraju nam je pošlo za rukom. Bili smo preponosni i nazvali smo ga Žminjski sir.

Kako nisu imali prostor za zrenje sira, Žminjski polutvrdi sir nije zrio na drvu, nego u vakuumu, baš kao i kasnije Latufino, sir s crnim tartufima - jedini u njihovoj ponudi kojim ne dominira mliječna aroma. 

„Idući je bio proizvod koji stranci nazivaju sirom za svaki dan; sir kakav se radio nekada, ali ipak drukčiji. Nekoć je mlijeko bilo sirovo, no mi ga pasteriziramo jer nije šala igrati se sirovim mlijekom za veliko tržište. Konzervansa nema, ali pasterizacija mora biti. Taj je sir zrio oko tri mjeseca i radio se u kalupu od oko 2,5 kg“, dodaje vlasnica.

Kad nešto naučiš, teško je stati i obuzdati apetite. Puni entuzijazma, Orbanići su odlučili napraviti ozbiljni, veliki sir, poput talijanskog, od oko 10 kilograma. Nakon što su ga napravili i ostavili da zrije tri mjeseca, došao je svečani trenutak za kušanje.

Latus - 2 Latus - 2 (Foto: Rene Karaman)

„Taj je sir bio užas, ma katastrofa! Htjeli smo ga hitit ća, ali ipak smo ga ostavili neka zrije na gornjoj polici. Gotovo smo i zaboravili na njega. Iduće godine smo ga ipak odlučili kušati pa baciti, ali smo se iznenadili“, dodaje Maja. Tako se rodio Veli Jože, ponos Latusa koji je tri puta proglašen šampionom Hrvatske. Tekstura i miris, raskošne arome i lijepa boja, kremoznost i pikantnost lansirali su taj kolut u zvijezde.

Nešto kasnije napravili su i prvu istarsku mozzarellu – fior di latte, Un Po’ Di, između ostalog, kako bi dokazali da i to mogu – a rezultat je fantastičan! Postupak proizvodnje mozzarelle posve je druga priča nego kod tvrdog sira, a tajnama fior di lattea naučio ih je vrsni majstor Vincenzo. 

Danas Latus ima dvadesetak proizvoda od svježeg mlijeka, uključujući jogurte, skutu i više vrsta sireva, a osim znanja i mlijeka za uspjeh mljekare ključne su i vrsne radnice koje imaju osjećaj za mlijeko.

"Ako je muž zaboravio godišnjicu ili su cure u pogonu iz nekog drugog razloga nesretne, to se nakon 10 mjeseci prepozna u proizvodima jer se gotovo sve radi na oko, miris i opip. Za dobar sir ili jogurt treba imati osjećaj“, priča nam Maja. 

Osjećaj za sir, kao i poštovanje treba imati i kod kušanja sira, a kako to činiti, naučili smo u Latusu.

Sir se jede prstima jer ga treba pipnuti pa zatim pomirisati. Prije nego što ga kušate, obratite pozornost i na boju. Nemojte se suzdržavati mljackanja - to se i traži, ali želite li ga preliti maslinovim uljem, nemojte brzati. Dajte siru priliku prije nego što ga maskirate maslinovim aromama. Prije rezanja sir treba biti na sobnoj temperaturi, a mozzarella se pak ne reže nožem, nego trga vilicom da „proplače“, odnosno da poteče mlijeko.

Između sireva otpijte gutljaj jogurta – ili primjerice vina i nemojte brzati. Uživajte u svakom zalogaju, svjesni truda i vremena kojima se odaje počast plodovima terroira.

  • #gdje sjesti
  • #latus
  • #sir
  • #mljekara
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Gotov za tren
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Santa elisabetta
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
Novi detalji
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
Kaos na hitnoj: Pristiže stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Gužvetina
VIDEO Kaos pred najvećom zagrebačkom bolnicom: Pristižu stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Brine li inflacija Hrvate i koliko ih ove godine ide na skijanje? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu
Brine li ih inflacija?
Hrvati ga obožavaju, ali pitanje je tko si ga može priuštiti: "Ne znam od čega ljudi žive"
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač
pogledajte video!
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač: Ima 130 kvadrata, a otvoreno je progovorila i o financijama!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
Šokantni učinci
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
nisu saudijci
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Kod Cvokonje - 4
Do isteka zaliha

Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...

Kod Cvokonje se većinom okupljaju stalni gosti, ali svi su dobrodošli - uvijek ima mjesta za sve one koji žele navratiti i doživjeti domaćinski ugođaj nadomak Samobora. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Lampion - 9 Hrana i piće
    Nostalgija u tanjuru

    Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

  • Kod Cvokonje - 4 Hrana i piće
    Do isteka zaliha

    Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close