• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

U kući najboljeg hrvatskog sira: Htjeli su ga "hitit ća", a danas se jede u najboljim restoranima

Sir koji je više puta bio nagrađivan kao najbolji u Hrvatskoj nastao je posve slučajno. Kad su ga Maja i Sandi Orbanić kušali prvi put, bio je katastrofa. No umjesto da ga "hite ća" dali su mu još jednu priliku - i dobili proizvod u kojem danas guštaju gosti naših najboljih restorana...

Nika Borovac 22.10.2020 12:36 komentari
viber Created with Sketch.
Maja Orbanić
Maja Orbanić (Foto:NB)

Galerija Latus - 9 10 Latus - 8 10 Latus - 7 10 Latus - 6 10

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu Čokoladne kuglice s orasima Božanstveni okus Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Istarski identitet neraskidiv je od generacija koje su na škrtom tlu uspijevale preživjeti i napraviti nešto ni iz čega kako bi nahranile svoje obitelji. I danas, dok se mljacka, smije i nazdravlja uz domaće namirnice u kojima je zapisan taj kod vremena, koja ne smiju biti izgubljena, odaje se počast vrijednim ljudima. Moć uspomena ne treba podcijeniti – nije se za bezveze Proust raspisivao o lipovu čaju u kojem je topio madeleines tetke Leonie, a Heidi halapljivo pila mlijeko iz posudice kod djeda na planini.

Okusi i mirisi stišću nam prave gumbiće i hrane dušu, ali samo ako nisu u društvu modernijih izmišljotina poput e-brojeva i raznih konzervansa s kojima naše tijelo ne govori istim jezikom. Srećom, još uvijek ima dovoljno entuzijasta koji su odlučili krenuti težim putem, na dobri, stari – i provjereni način.

Jedna od njih je mala obiteljska tvrtka smještena u samom srcu Istre, na brežuljku iznad sela Orbanići, koja od kraja prošlog stoljeća mlijeko prerađuje u proizvode što imaju okus po mlijeku kakvo se nekoć pilo.

Vlasnici Maja i Sandi Orbanić ugostili su nas u degustacijskoj sali što gleda na pašnjake kojima se vrzmaju njihove krave. Tamo dočekuju znatiželjnike što žele znati više o proizvodima kojima se ponose, napravljenima od punomasnog, pasteriziranog, nehomogeniziranog mlijeka istarskih pašnjaka, na kojem se i temelji njihov uspjeh. 

Piće dobrodošlice, posluženo u čašama na visokoj nožici, nije vino nego gusti i kremasti jogurt koji služi i kao čistač nepca između kriški sira. I doista, dok jogurt u čaši ostavlja svoj mliječni trag na stijenkama čaše, a Maja započinje priču o obiteljskoj proizvodnji,  kovitlaju se uspomene na djetinjstvo, koje se u nekoć maloj, danas nešto većoj, obiteljskoj mljekari pokušavaju otrgnuti od zaborava. Godinama prije nego što se u Orbanićima moglo sjesti i jesti u degustacijskoj sali rodila se ideja; a kako drukčije, nego iz urte, odnosno inata, no idemo po redu.  

Njihova priča nije tipična za taj kraj u kojem su stranice i stranice ispisane o maslinovu ulju, gdje se uljari ponose – a mljekari i sirari skromno, a ponekad i s dozom srama govore o svojem poslu. Često i zaborave ti skromni ljudi kako su nekoć none, poput kakvih čarobnica, muzle istarske divljakuše - govedo koje je po vokaciji radno, a ne mliječno.

Između gutljaja jogurta priča nam Maja o istarskom govedu koje od vajkada jede ono što nađe, a kako ne daje puno mlijeka, nitko se oko njega nije previše trudio - osim ako nije morao. Dok je škrta Istrijanka davala do 5 litara mlijeka, današnje krave pružaju 50 litara. Iako se u Latusu za sada ne koristi mlijeko poludivljeg goveda, tko za - možda se i to promijeni u budućnosti, iz kakvog novog inata...

One none koje bi od te male količine mlijeka uspjele napraviti sir bile su prave umjetnice. Bilo je puno djece, a malo krava, pa su i sirevi bili manji i skromniji. Stajali su u pšenici, skriveni od djece da bi se težaci njima okrijepili po povratku kući, dok bi klinci jeli topli žur – sirutku, sa starim kruhom.

I danas sir stoji u pšenici na stolovima u degustacijskoj sali Latusa, poetično sugerirajući kako staroj recepturi i ručnoj proizvodnji ne fali ama baš ništa, nego baš suprotno - služi na primjer.

Orbanići su pioniri proizvodnje vrhunskih sireva u Istri, prepoznati kao ljudi koji rade najbolji sir u Lijepoj Našoj. I danas se s osmijehom prisjećaju svojih početaka. Uostalom, tko se ne bi smijao vlastitim pokušajima i pogreškama koji su u konačnici doveli na pravi put.

Latus - 6 Latus - 6 (Foto: Rene Karaman)

Kada su u Istru došle prve austrijske junice, čiji je ponosni vlasnik bio Sandijev nono, počela se ispisivati budućnost današnje mljekare. U vrijeme kad gotovo nitko nije radio sir kod kuće, osim kakve nonice, Sandi je odlučio učiniti baš to - bez obzira na skeptike koji su ga pokušali razuvjeriti kako je bolje da u posao ne ulazi sam. Umjesto da ih posluša, zainatio se i krenuo halapljivo učiti o proizvodnji sira. 

To je bilo prije 19 godina, a nakon što su se malo uigrali, imali su 160 litara mlijeka koje su trošili na četiri proizvoda, da bi danas narasli na 10 tisuća litara i 20 proizvoda. Osim 20 vlastitih krava kojima se nono neumorno bavi, imaju i 10 kooperanata od kojih otkupljuju mlijeko.

„S obzirom na to da je Sandi strojar, a ja hotelijerka, možete misliti – sve smo znali o siru“, smije se vlasnica Maja, prisjećajući se početaka:

„Od Agronomskog fakulteta dobili smo recept za najjednostavniji sir koji postoji, ali nije nam uspio. Niti prvi, niti drugi, a ni peti... ali na kraju nam je pošlo za rukom. Bili smo preponosni i nazvali smo ga Žminjski sir.

Kako nisu imali prostor za zrenje sira, Žminjski polutvrdi sir nije zrio na drvu, nego u vakuumu, baš kao i kasnije Latufino, sir s crnim tartufima - jedini u njihovoj ponudi kojim ne dominira mliječna aroma. 

„Idući je bio proizvod koji stranci nazivaju sirom za svaki dan; sir kakav se radio nekada, ali ipak drukčiji. Nekoć je mlijeko bilo sirovo, no mi ga pasteriziramo jer nije šala igrati se sirovim mlijekom za veliko tržište. Konzervansa nema, ali pasterizacija mora biti. Taj je sir zrio oko tri mjeseca i radio se u kalupu od oko 2,5 kg“, dodaje vlasnica.

Kad nešto naučiš, teško je stati i obuzdati apetite. Puni entuzijazma, Orbanići su odlučili napraviti ozbiljni, veliki sir, poput talijanskog, od oko 10 kilograma. Nakon što su ga napravili i ostavili da zrije tri mjeseca, došao je svečani trenutak za kušanje.

Latus - 2 Latus - 2 (Foto: Rene Karaman)

„Taj je sir bio užas, ma katastrofa! Htjeli smo ga hitit ća, ali ipak smo ga ostavili neka zrije na gornjoj polici. Gotovo smo i zaboravili na njega. Iduće godine smo ga ipak odlučili kušati pa baciti, ali smo se iznenadili“, dodaje Maja. Tako se rodio Veli Jože, ponos Latusa koji je tri puta proglašen šampionom Hrvatske. Tekstura i miris, raskošne arome i lijepa boja, kremoznost i pikantnost lansirali su taj kolut u zvijezde.

Nešto kasnije napravili su i prvu istarsku mozzarellu – fior di latte, Un Po’ Di, između ostalog, kako bi dokazali da i to mogu – a rezultat je fantastičan! Postupak proizvodnje mozzarelle posve je druga priča nego kod tvrdog sira, a tajnama fior di lattea naučio ih je vrsni majstor Vincenzo. 

Danas Latus ima dvadesetak proizvoda od svježeg mlijeka, uključujući jogurte, skutu i više vrsta sireva, a osim znanja i mlijeka za uspjeh mljekare ključne su i vrsne radnice koje imaju osjećaj za mlijeko.

"Ako je muž zaboravio godišnjicu ili su cure u pogonu iz nekog drugog razloga nesretne, to se nakon 10 mjeseci prepozna u proizvodima jer se gotovo sve radi na oko, miris i opip. Za dobar sir ili jogurt treba imati osjećaj“, priča nam Maja. 

Osjećaj za sir, kao i poštovanje treba imati i kod kušanja sira, a kako to činiti, naučili smo u Latusu.

Sir se jede prstima jer ga treba pipnuti pa zatim pomirisati. Prije nego što ga kušate, obratite pozornost i na boju. Nemojte se suzdržavati mljackanja - to se i traži, ali želite li ga preliti maslinovim uljem, nemojte brzati. Dajte siru priliku prije nego što ga maskirate maslinovim aromama. Prije rezanja sir treba biti na sobnoj temperaturi, a mozzarella se pak ne reže nožem, nego trga vilicom da „proplače“, odnosno da poteče mlijeko.

Između sireva otpijte gutljaj jogurta – ili primjerice vina i nemojte brzati. Uživajte u svakom zalogaju, svjesni truda i vremena kojima se odaje počast plodovima terroira.

  • #gdje sjesti
  • #latus
  • #sir
  • #mljekara
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Da bude na vrijeme
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Najslasniji kolačići
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Tjedni jelovnik adventska jela od 8. do 14.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bolje nego s adventa? Fritule punjene Oreo keksima i još šest jela koje ćemo raditi ovog tjedna
Ne možete pogriješiti: Sarma za koju će vas svi tražiti recept i repete
Smotajte je
Ne možete pogriješiti: Sarma za koju će vas svi tražiti recept i repete
Život u mraku: kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Ni prst pred nosom
Život u mraku: Kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Savršen za jutra: Mimoza kolač s brusnicama
Jednostavno
Savršen za svako jutro: Recept za mimoza kolač s brusnicama
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nakon javne osude stiže Kumerleova isprika: "Žrtva je žrtva. Svaka zaslužuje poštovanje"
"OBJAŠNJENJE" I "ISPRIKA"
VIDEO Oglasio se muškarac koji je gazio ruže za ubijene žene
Ova pošast razara obitelji i uzima živote, a sve je dostupnija. Slomljeni otac: "Bili smo povezani kao prst i nokat. A onda se jedne noći nije vratio kući..."
Poziv Domagoja Mikića
Ova pošast razara obitelji i uzima živote, a sve je dostupnija. Slomljeni otac: "Bili smo povezani kao prst i nokat. A onda se jedne noći nije vratio kući..."
Tajland pokreće zračne napade na Kambodžu
napad duž granice
Počeo novi rat: Izvedeni zračni udari, propao mirovni sporazum
show
Kylie Jenner zablistala je u crvenom kožnom topu s dubokim dekolteom
provokativna kylie
Ispod nije nosila ništa! Raskopčani zip kožne jakne istaknuo bujno poprsje mlade milijarderke
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Patrizio Ratto u prvoj polufinalnoj emisiji showa Supertalent
''volim te više nego ikada!"
Što se ovdje dogodilo?! Maja je pojurila za njim na binu, a onda je uslijedio show!
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Zdravi kolač od maka i jabuka: 4 sočna i nutritivno bogata recepta
Po preporuci nutricionistice
Zdravi kolač od maka i jabuka: 4 sočna i nutritivno bogata recepta
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Pomogla pri radovima i postala viralni hit! Pogledajte zašto
Pokažite što znate!
Pomogla pri radovima i postala viralni hit! Pogledajte zašto
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
tech
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Neprestano razvijaju nova rješenja
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
sport
Evo što su Jeličić i Vejić rekli za suđenje Patrika Kolarića u derbiju
glavna tema
Evo što su Jeličić i Vejić rekli za suđenje Patrika Kolarića u derbiju
VIDEO Gol koji je osramotio Bernabeu: Celta ušetala u mrežu Reala
Za pobjedu
VIDEO Gol koji je osramotio Bernabeu: Celta ušetala loptu u mrežu pored devetorice
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
ops!
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
tv
Supertalent: Spektakl u prvom polufinalu Supertalenta!
MAESTRALNI NASTUPI!
Spektakl u prvom polufinalu Supertalenta!
MasterChef: Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
GUESS THE CHEF
Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
Kumovi: Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
putovanja
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
sve
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Evo što su Jeličić i Vejić rekli za suđenje Patrika Kolarića u derbiju
glavna tema
Evo što su Jeličić i Vejić rekli za suđenje Patrika Kolarića u derbiju
VIDEO Gol koji je osramotio Bernabeu: Celta ušetala u mrežu Reala
Za pobjedu
VIDEO Gol koji je osramotio Bernabeu: Celta ušetala loptu u mrežu pored devetorice
Cynic u Martićevoj - 16
Odlična ponuda

Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

Cynic pogođenom atmosferom i konceptom otkriva točno što je Zagrebu nedostajalo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Magriž - 15 Hrana i piće
    Bombon!

    Najljepše izletište na Krku? Dom sireva koji osvajaju svjetske medalje, čuda od janjetine i jela koja se čuvaju od zaborava

  • Cynic u Martićevoj - 16 Hrana i piće
    Odlična ponuda

    Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu

  • Harry’s Piccolo u Spinnakeru Hrana i piće
    Harry's Piccolo

    Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close