• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Najljepše izletište na Krku? Dom sireva koji osvajaju svjetske medalje, čuda od janjetine i jela koja se čuvaju od zaborava

"Znaš da si pronašao pravu osobu kad te netko gleda kao što gospodin Mirjenko promatra svog Pepelka“, šalili smo se između drvenih polica u pogonu za proizvodnju sira i zaključili kako se dobrodošlica u Magrižu gotovo može opipati...
Nika Borovac 28.02.2025 12:20 komentari
viber Created with Sketch.
Magriž - 15
Magriž - 15 (Foto:Saša Prižmić)

Galerija Magriž 20 Magriž - 2 20 Magriž - 3 20 Magriž - 4 20

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna Perilica za pranje ljudi tvrtke Science Co. - 1 Novo doba Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira

Lutajući Krkom u potrazi za najboljim sirom na otoku put nas je odveo do malenog Lakmartina, desetak minuta vožnje od grada Krka, gdje se smjestio Magriž - bombonijera otočne tradicije: izletište, kušaona i mala prodavaonica jestivih suvenira obitelji Mrakovčić. Stanovnici tog kraja nisu živjeli od mora i ribarskih mreža, kao drugdje na otoku, nego od ovaca i maslina - a isti primjer slijede i Vesna i Mirjenko Mrakovčić više od 40 godina.

"Od šterne i garaže napravili smo prvu mini siranu u Hrvatskoj. Gosti su preko proizvodnje ulazili u dućan“, prisjeća se Mirjenko.

U počecima su još mogli zapamtiti imena ovaca; bilo ih je tek toliko da stanu na prste obje ruke, no stado je s vremenom naraslo na stotinjak krčkih pramenki. O njima uglavnom brine Mirjenko, kada nije u masliniku ili drugom OPG-u u kojem se bave ekološkom proizvodnjom. Osim sira, rade i maslinovo ulje od starih sorti te nude domaće masline.

"Ovce pasu između Krka i Punata, na četiri kilometara odavde, a kada čuju zvuk auta i kako ih dozivam, gotovo sve mi priđu“, priča nam s omijehom na licu. 

Magriž - 19 Magriž - 19 (Foto: Saša Prižmić)

Čuvari tradicije

Dok Mrakovčići rade sir, ovce vrijeme provode slobodno lutajući pašnjacima pasući samoniklo bilje, a muzu se ručno – bez muzilica. Sir se proizvodi tradicionalnom metodom i suši mjesecima te dozrijeva u orahovom lišću, pepelu i aromatičnom bilju, a čuva se i u ulju, do godinu dana. Osim toga, radi se i sir s dodatkom komine masline, tartufa…

Posjetite li Magriž, slijedite lovorike, priznanja i nagrade izložene na zidovima (nećete vjerovati koliko ih je) i doći ćete do malog pogona u kojima korak po korak od mlijeka nastaje ponos Magriža. Od prostorije do prostorije različitih temperatura i namjena odvija se sirenje, rezanje, kalupiranje, salamurenje, odležavanje ... Organoleptička dorada sira u fazi zrenja ključan je korak za koji je zaslužna Vesna, a svi sirevi nose nagrade osim dimljenog, koji se niti ne šalje na natjecanja. 

Magriž - 4 Magriž - 4 (Foto: Saša Prižmić)

Svjetski šampioni

Njihov sir nije samo najbolji na Krku, jer gdje god da stigne - pobijedi;  našao se pri samome vrhu i na svjetskim natjecanjima. U SAD-u se upisao na peto i sedmo mjesto u rangu najboljih na svijetu, a među posljednjim perjanicama je zlatna diploma s nacionalnog ocjenjivanja sireva i drugih mliječnih proizvoda za sir Magriž u kategoriji sireva sa začinima.

Taj šampion dozrijeva u listovima kadulje i smilja, a korica mu je ne samo jestiva, nego i slasna, aromatična. Polutvrdi, punomasni Črni i Zeleni bodul također su sirevi koji se hvale na sva usta. I dok Črni bodul boju i aromu duguje umatanju u orahovo lišće, Zeleni bodul obogaćuju iglice ružmarina. Jedinstveni način proizvodnje zaštićen je patentom.

Magriž - 13 Magriž - 13 (Foto: Saša Prižmić)

Kadulja i smilje 

"Kako naše ovce cijele godine borave na otvorenom i pasu autohtono samoniklo bilje od kojih najveći udio imaju upravo kadulja i smilje, mlijeko, pa time i sam sir imaju posebnu aromatičnu notu prirode. Kod proizvodnje ovog sira koja se odvija na tradicionalan način, kako bi pojačali aromu kadulje i smilja, sireve u fazi zrenja oblažemo biljem“, kažu domaćini čiji sirevi otkrivaju priču o kamenjarima, gromačama i škrtim pašnjacima, surovoj buri i posolici. Uostalom, i naziv OPG-a – Magriž, znaju lokalci, znači: smilje.

"Osim što donosi hladan i čist planinski zrak, bura s površine mora raspršuje i raznosi sitne čestice morske soli i jod koji se u finim nanosima taloži na bilju po cijelom otoku Krku. Vegetacija koja raste u takvim uvjetima je izuzetno otporna i žilava, a čine ju aromatične samonikle biljne vrste od kojih je najrasprostranjenija biljka smilje, po domaći zvana magriž.“, dodaju.

Magriž - 3 Magriž - 3 (Foto: Saša Prižmić)

Janjetina, šurlice, presnac... 

"Znaš da si pronašao pravu osobu kad te netko gleda kao što gospodin Mirjenko promatra svog Pepelka“, šalili smo se između drvenih polica u pogonu za proizvodnju sira i zaključili kako se dobrodošlica ondje gotovo može opipati.

U Lakmartinu možete kupit sir, ali najbolje je sjesti i kušati ga na plati pa ostati na domaćim specijalitetima poput gulaša sa šurlicama i kiselice te ostaviti mjesta za presnac – kolač s mladim ovčjim sirom ili pitu od skute. Krenuti, ili završiti možete i likerima od kadulje, višanja, oraha te pelinkovcem i travaricom.

Magriž - 20 Magriž - 20 (Foto: Saša Prižmić)

Na platama ćete osim kriški dimljenog i aromatičnog sira pronaći i neodoljive kockice starog, tvrdog sira te domaće kobasice od svinjetine ili kombinacije s konjetinom. Prefine su i domaće masline te marmelada od suhe smokve ili pak namaz od skute s maslinovim uljem i mediteranskim začinima. Ima tu i mekih domaćih kruščića i pršuta te domaćeg maslinovog ulja, a uz platu savršeno paše pokoja čaša vrbničke žlahtine.

Ljubiteljima janjetine Magriž je među omiljenim stanicama otoka gdje dolaze na peku i pečenje, janjeće drobčiće (tripice) ili žigericu s palentom, kao i jetrica s roštilja. A fino je uživati i bez mesa u šurlicama s tartufima, pestom ili kaduljom. Sladi se ondje i palačinkama s domaćom marmeladom od naranče, smokve ili dunje te onima punjenima skutom s preljevom od malina. U carstvu sira isprobati možete i slatke njoke od skute.

Magriž - 7 Magriž - 7 (Foto: Saša Prižmić)

Njezino veličanstvo, kiselica 

Jedno od jela kojima bismo se uvijek vratili je Kiselica, čušpajz – ili maneštra koja grije poput zagrljaja. Zvijezda tog izvorno krčkog jela je kiselica ili broskva, odnosno raštika ukiseljena uz dodatak vina, kuhana s grahom, domaćim suhim mesom i krumpirima. S dovoljno kiseline koja balansira okuse mesa, kiselica nam je bila predivno iznenađenje. Pamtit ćemo i nježni gulaš od janjetine s domaćim šurlicama – i janjeće tripice za koje treba imati želuca, ili bolje rečeno ljubavi i gurmanske širine.

A na pitanje kako sve to stignu, Vesna odgovara: "Puno truda i muke, treba voliti", a strasti prema poslu kod Mrakovčića ne nedostaje - ogleda se ona u svakom kutku tog toplog i rustikalno uređenog prostora, u tanjurima i čašama, kao i dobrodošlici zbog koje ćete se poželjeti vratiti u Lakmartin. 

Posveta Krku i Kvarneru: Konoba u koju se dolazi na mladu janjetinu, netom ulovljenu ribu i crni rižot - i izvan sezone Marinko Tvrtković Tanja Grbac Gatto Nero - 10 +22 Gatto Nero - 22

  • #gdje sjesti
  • #kamo na izlet
  • #magriž
  • #punkufer preporuka
  • #Mrakovčić
  • #sir
  • #krk
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zabavni test: Koliko jestivih gljiva možete prepoznati?
Moraš ubrati sve!
Zabavni test: Koliko jestivih gljiva možete prepoznati?
Okružena planinama i zvijezdama: Prigorka, kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora
Prigorka
Okružena planinama i zvijezdama: Kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora
U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva
Talijani znaju...
U vrsti riže je tajna: Recept za savršeni rižoto od pancete i gljiva
Neočekivano lijep vikend: od dvorca do geoparka – Virovitičko-podravska županija
Oglas
Neočekivano lijep vikend: od dvorca do geoparka – Virovitičko-podravska županija
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
Odabrali putnici
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
Od sela bez dimnjaka do bajkovite kule: Otkrijte sve tajne Požeške gore i okolice
Mistična Gračanica
Od sela bez dimnjaka do bajkovite kule: Otkrijte sve tajne Požeške gore i okolice
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Neslužbeno: Pronađeni posmrtni ostaci vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera!
Neslužbeno
Neslužbeno: Pronađeni su posmrtni ostaci vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera!
Pucnjava kod Novog Mesta: Stigli specijalci
Novi problemi
Pucnjava kod Novog Mesta: Stigli specijalci
"Otkazuju Božić!" Evo što se događa s popularnim božićnim sajmovima, lavinu je pokrenula objava na društvenim mrežama
privlače milijune
"Otkazuju Božić!" Evo što se događa s popularnim božićnim sajmovima, lavinu je pokrenula objava na društvenim mrežama
show
Chris Evens i Alba Baptista postali su roditelji
samozatajni par
Holivudski zavodnik i 16 godina mlađa glumica u tajnosti dobili prvo dijete
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Justus Reid koji obnavlja kuću u Hrvatskoj dobio je posebno pojačanje
neočekivana novost
Amerikanac koji uređuje kuću u Hrvatskoj moli za pomoć: "Život je pun iznenađenja"
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
zabava
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Pokažite što znate!
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Reakcije ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Urnebesno
Reakcija ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
tech
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zagonetka iz prirode
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
sport
Veliki raskol u Real Madridu između Viniciusa i Alonsa: "Jedan od njih će biti višak..."
Bomba iz Madrida!
Veliki raskol u Realu, nakon ovoga više nema povratka: "Jedan od njih će biti višak..."
Noćna mora za Antu Crnca: Potrgao križne ligamente, propušta ostatak sezone
Brz oporavak!
Noćna mora za mladog Vatrenog: Trener potvrdio da je za njega sezona završila
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tv
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
MasterChef: Josipov odgovor na Stjepanovo pitanje u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
NAPETO!
Josipov odgovor u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
MasterChef: Nastavak izazova pokazat će tko je majstor zero waste-a! Samo je jedna zlatna kartica!
NE PROPUSTITE!
Nastavak izazova pokazat će tko je majstor zero waste-a! Samo je jedna zlatna kartica!
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Za 15 minuta
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
novac
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Umjesto Kineza
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Priča bez kraja
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
lifestyle
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Demi Moore u vrtoglavim petama od 15,5 centimetara Saint Laurent
A gore baršun
Demi Moore: Čizme "neboderke" s petom od 15,5 cm koje najbolje opisuju riječi - opasno dobre
sve
Veliki raskol u Real Madridu između Viniciusa i Alonsa: "Jedan od njih će biti višak..."
Bomba iz Madrida!
Veliki raskol u Realu, nakon ovoga više nema povratka: "Jedan od njih će biti višak..."
Chris Evens i Alba Baptista postali su roditelji
samozatajni par
Holivudski zavodnik i 16 godina mlađa glumica u tajnosti dobili prvo dijete
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Ljepote Gacke - 6
Lika na tanjuru

Selo kraj Otočca u koje svi dolaze radi kristalno čiste rijeke i neke od najboljih pizza u Hrvatskoj

Tražite li mjesto za resetiranje na početne postavke, krenite prema Sincu i dopustite neka vas očara kristalno čista Gacka, a zatim i pizza sa sastojcima iz ličke smočnice, poput base, čvaraka, janjetine... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close