• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Najljepše izletište na Krku? Dom sireva koji osvajaju svjetske medalje, čuda od janjetine i jela koja se čuvaju od zaborava

"Znaš da si pronašao pravu osobu kad te netko gleda kao što gospodin Mirjenko promatra svog Pepelka“, šalili smo se između drvenih polica u pogonu za proizvodnju sira i zaključili kako se dobrodošlica u Magrižu gotovo može opipati...
Nika Borovac 28.02.2025 12:20 komentari
viber Created with Sketch.
Magriž - 15
Magriž - 15 (Foto:Saša Prižmić)

Galerija Magriž 20 Magriž - 2 20 Magriž - 3 20 Magriž - 4 20

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore

Lutajući Krkom u potrazi za najboljim sirom na otoku put nas je odveo do malenog Lakmartina, desetak minuta vožnje od grada Krka, gdje se smjestio Magriž - bombonijera otočne tradicije: izletište, kušaona i mala prodavaonica jestivih suvenira obitelji Mrakovčić. Stanovnici tog kraja nisu živjeli od mora i ribarskih mreža, kao drugdje na otoku, nego od ovaca i maslina - a isti primjer slijede i Vesna i Mirjenko Mrakovčić više od 40 godina.

"Od šterne i garaže napravili smo prvu mini siranu u Hrvatskoj. Gosti su preko proizvodnje ulazili u dućan“, prisjeća se Mirjenko.

U počecima su još mogli zapamtiti imena ovaca; bilo ih je tek toliko da stanu na prste obje ruke, no stado je s vremenom naraslo na stotinjak krčkih pramenki. O njima uglavnom brine Mirjenko, kada nije u masliniku ili drugom OPG-u u kojem se bave ekološkom proizvodnjom. Osim sira, rade i maslinovo ulje od starih sorti te nude domaće masline.

"Ovce pasu između Krka i Punata, na četiri kilometara odavde, a kada čuju zvuk auta i kako ih dozivam, gotovo sve mi priđu“, priča nam s omijehom na licu. 

Magriž - 19 Magriž - 19 (Foto: Saša Prižmić)

Čuvari tradicije

Dok Mrakovčići rade sir, ovce vrijeme provode slobodno lutajući pašnjacima pasući samoniklo bilje, a muzu se ručno – bez muzilica. Sir se proizvodi tradicionalnom metodom i suši mjesecima te dozrijeva u orahovom lišću, pepelu i aromatičnom bilju, a čuva se i u ulju, do godinu dana. Osim toga, radi se i sir s dodatkom komine masline, tartufa…

Posjetite li Magriž, slijedite lovorike, priznanja i nagrade izložene na zidovima (nećete vjerovati koliko ih je) i doći ćete do malog pogona u kojima korak po korak od mlijeka nastaje ponos Magriža. Od prostorije do prostorije različitih temperatura i namjena odvija se sirenje, rezanje, kalupiranje, salamurenje, odležavanje ... Organoleptička dorada sira u fazi zrenja ključan je korak za koji je zaslužna Vesna, a svi sirevi nose nagrade osim dimljenog, koji se niti ne šalje na natjecanja. 

Magriž - 4 Magriž - 4 (Foto: Saša Prižmić)

Svjetski šampioni

Njihov sir nije samo najbolji na Krku, jer gdje god da stigne - pobijedi;  našao se pri samome vrhu i na svjetskim natjecanjima. U SAD-u se upisao na peto i sedmo mjesto u rangu najboljih na svijetu, a među posljednjim perjanicama je zlatna diploma s nacionalnog ocjenjivanja sireva i drugih mliječnih proizvoda za sir Magriž u kategoriji sireva sa začinima.

Taj šampion dozrijeva u listovima kadulje i smilja, a korica mu je ne samo jestiva, nego i slasna, aromatična. Polutvrdi, punomasni Črni i Zeleni bodul također su sirevi koji se hvale na sva usta. I dok Črni bodul boju i aromu duguje umatanju u orahovo lišće, Zeleni bodul obogaćuju iglice ružmarina. Jedinstveni način proizvodnje zaštićen je patentom.

Magriž - 13 Magriž - 13 (Foto: Saša Prižmić)

Kadulja i smilje 

"Kako naše ovce cijele godine borave na otvorenom i pasu autohtono samoniklo bilje od kojih najveći udio imaju upravo kadulja i smilje, mlijeko, pa time i sam sir imaju posebnu aromatičnu notu prirode. Kod proizvodnje ovog sira koja se odvija na tradicionalan način, kako bi pojačali aromu kadulje i smilja, sireve u fazi zrenja oblažemo biljem“, kažu domaćini čiji sirevi otkrivaju priču o kamenjarima, gromačama i škrtim pašnjacima, surovoj buri i posolici. Uostalom, i naziv OPG-a – Magriž, znaju lokalci, znači: smilje.

"Osim što donosi hladan i čist planinski zrak, bura s površine mora raspršuje i raznosi sitne čestice morske soli i jod koji se u finim nanosima taloži na bilju po cijelom otoku Krku. Vegetacija koja raste u takvim uvjetima je izuzetno otporna i žilava, a čine ju aromatične samonikle biljne vrste od kojih je najrasprostranjenija biljka smilje, po domaći zvana magriž.“, dodaju.

Magriž - 3 Magriž - 3 (Foto: Saša Prižmić)

Janjetina, šurlice, presnac... 

"Znaš da si pronašao pravu osobu kad te netko gleda kao što gospodin Mirjenko promatra svog Pepelka“, šalili smo se između drvenih polica u pogonu za proizvodnju sira i zaključili kako se dobrodošlica ondje gotovo može opipati.

U Lakmartinu možete kupit sir, ali najbolje je sjesti i kušati ga na plati pa ostati na domaćim specijalitetima poput gulaša sa šurlicama i kiselice te ostaviti mjesta za presnac – kolač s mladim ovčjim sirom ili pitu od skute. Krenuti, ili završiti možete i likerima od kadulje, višanja, oraha te pelinkovcem i travaricom.

Magriž - 20 Magriž - 20 (Foto: Saša Prižmić)

Na platama ćete osim kriški dimljenog i aromatičnog sira pronaći i neodoljive kockice starog, tvrdog sira te domaće kobasice od svinjetine ili kombinacije s konjetinom. Prefine su i domaće masline te marmelada od suhe smokve ili pak namaz od skute s maslinovim uljem i mediteranskim začinima. Ima tu i mekih domaćih kruščića i pršuta te domaćeg maslinovog ulja, a uz platu savršeno paše pokoja čaša vrbničke žlahtine.

Ljubiteljima janjetine Magriž je među omiljenim stanicama otoka gdje dolaze na peku i pečenje, janjeće drobčiće (tripice) ili žigericu s palentom, kao i jetrica s roštilja. A fino je uživati i bez mesa u šurlicama s tartufima, pestom ili kaduljom. Sladi se ondje i palačinkama s domaćom marmeladom od naranče, smokve ili dunje te onima punjenima skutom s preljevom od malina. U carstvu sira isprobati možete i slatke njoke od skute.

Magriž - 7 Magriž - 7 (Foto: Saša Prižmić)

Njezino veličanstvo, kiselica 

Jedno od jela kojima bismo se uvijek vratili je Kiselica, čušpajz – ili maneštra koja grije poput zagrljaja. Zvijezda tog izvorno krčkog jela je kiselica ili broskva, odnosno raštika ukiseljena uz dodatak vina, kuhana s grahom, domaćim suhim mesom i krumpirima. S dovoljno kiseline koja balansira okuse mesa, kiselica nam je bila predivno iznenađenje. Pamtit ćemo i nježni gulaš od janjetine s domaćim šurlicama – i janjeće tripice za koje treba imati želuca, ili bolje rečeno ljubavi i gurmanske širine.

A na pitanje kako sve to stignu, Vesna odgovara: "Puno truda i muke, treba voliti", a strasti prema poslu kod Mrakovčića ne nedostaje - ogleda se ona u svakom kutku tog toplog i rustikalno uređenog prostora, u tanjurima i čašama, kao i dobrodošlici zbog koje ćete se poželjeti vratiti u Lakmartin. 

Posveta Krku i Kvarneru: Konoba u koju se dolazi na mladu janjetinu, netom ulovljenu ribu i crni rižot - i izvan sezone Marinko Tvrtković Tanja Grbac Gatto Nero - 10 +22 Gatto Nero - 22

  • #gdje sjesti
  • #kamo na izlet
  • #magriž
  • #punkufer preporuka
  • #Mrakovčić
  • #sir
  • #krk
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
Po preporuci nutricionistice
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
zabava
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
"Luka radi prekršaj"
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Ljepote Gacke - 6
Lika na tanjuru

Selo kraj Otočca u koje svi dolaze radi kristalno čiste rijeke i neke od najboljih pizza u Hrvatskoj

Tražite li mjesto za resetiranje na početne postavke, krenite prema Sincu i dopustite neka vas očara kristalno čista Gacka, a zatim i pizza sa sastojcima iz ličke smočnice, poput base, čvaraka, janjetine... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close