Irci obožavaju kuhati gulaš od različitih vrsta mesa poput janjetine, ovčetine ili govedine te ga sljubljivati s krumpirom i drugim povrćem. Dugotrajno kuhanje na niskim temperaturama jamči da će i najtvrđi komad mesa postati mekan i ukusan.

Gulaš se vrlo lako može pretvoriti i u ukusnu slanu pitu. Dovoljno je gulaš prebaciti u vatrostalnu posudu i prekriti komadom lisnatog tijesta. Dakako, ako lisnato tijesto kupite u trgovinu znatno ćete si olakšati posao.

Gulaš možete staviti u jednu veću vatrostalnu posudu prije pečenja, ili ga podijeliti na manje porcije i tako ispeći.

Slika nije dostupna Hrana i piće Samo četiri sastojka: Recept za prefine irske palačinke od krumpira

Sastojci za irski gulaš u obliku pite:

  • 500 g lisnatog tijesta iz trgovine
  • 450 g kocki janjetine za gulaš
  • 300 ml mesnog temeljca
  • 75 g brašna
  • 2 krumpira
  • 2 mrkve
  • 2 žlice vrhnja za šlag
  • 1 žumanjak
  • 1 luk
  • 1 čajna žličica koncentrata rajčice
  • 1 čajna žličica umaka Worcestershirea
  • lovorov list
  • grančica timijana
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Ovako to rade Irci: Recept za fini pire od krumpira s nekoliko sastojaka iznenađenja

Priprema irskog gulaša u obliku slane pite:

  1. U zdjelici pomiješajte 60 g brašna, prstohvat soli i papar. U smjesu dodajte kocke za gulaš i dobro ih pobrašnite.
  2. U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepržite pobrašnjene kocke mesa dok ne dobiju lijepu smeđu boju sa svih strana. Tada ih uklonite iz lonca.
  3. Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk i mrkve. Pirjajte ih oko šest do osam minuta dok ne omekšaju.
  4. Dodajte preostalo brašno i zalijte mesnim temeljcem. Dobro sve promiješajte kako biste uklonili eventualne grudice.
  5. Ubacite u lonac krumpir narezan na kocke, koncentrat rajčice, Worcestershire, lovorov list, grančicu timijana te sol i papar. Vratite u lonac i karamelizirane komade mesa.
  6. Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno još oko pola sata dok se gulaš ne zgusne, a janjetina ne omekša. Izvadite iz smjese lovorov list i timijan.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  8. Prebacite gulaš u namašćeni lim za pečenje.
  9. Istucite žumanjak i vrhnje u jednoličnu smjesu i njome premažite unutarnji i vanjski dio vatrostalne posude kako biste osigurali da će se lisnato tijesto lijepo zalijepiti za rub.
  10. Odleđeno lisnato tijesto razvucite na veličinu koja vama odgovara kako biste prekrili vatrostalnu posudu za pečenje. Vilicom dobro utisnite tijesto u rubove. Zarežite površinu pite na par mjesta, a lisnato tijesto premažite s ostalom smjesom vrhnja i jaja.
  11. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Pustite da se ohladi barem 10 minuta prije posluživanja. Dobar tek!

Kada dodajete luk? 5 savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati Flamanski gulaš Irski gulaš Čili colorado +2 Gulaš od junetine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju