Irci obožavaju kuhati gulaš od različitih vrsta mesa poput janjetine, ovčetine ili govedine te ga sljubljivati s krumpirom i drugim povrćem. Dugotrajno kuhanje na niskim temperaturama jamči da će i najtvrđi komad mesa postati mekan i ukusan.
Gulaš se vrlo lako može pretvoriti i u ukusnu slanu pitu. Dovoljno je gulaš prebaciti u vatrostalnu posudu i prekriti komadom lisnatog tijesta. Dakako, ako lisnato tijesto kupite u trgovinu znatno ćete si olakšati posao.
Gulaš možete staviti u jednu veću vatrostalnu posudu prije pečenja, ili ga podijeliti na manje porcije i tako ispeći.
Sastojci za irski gulaš u obliku pite:
- 500 g lisnatog tijesta iz trgovine
- 450 g kocki janjetine za gulaš
- 300 ml mesnog temeljca
- 75 g brašna
- 2 krumpira
- 2 mrkve
- 2 žlice vrhnja za šlag
- 1 žumanjak
- 1 luk
- 1 čajna žličica koncentrata rajčice
- 1 čajna žličica umaka Worcestershirea
- lovorov list
- grančica timijana
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
Priprema irskog gulaša u obliku slane pite:
- U zdjelici pomiješajte 60 g brašna, prstohvat soli i papar. U smjesu dodajte kocke za gulaš i dobro ih pobrašnite.
- U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepržite pobrašnjene kocke mesa dok ne dobiju lijepu smeđu boju sa svih strana. Tada ih uklonite iz lonca.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk i mrkve. Pirjajte ih oko šest do osam minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte preostalo brašno i zalijte mesnim temeljcem. Dobro sve promiješajte kako biste uklonili eventualne grudice.
- Ubacite u lonac krumpir narezan na kocke, koncentrat rajčice, Worcestershire, lovorov list, grančicu timijana te sol i papar. Vratite u lonac i karamelizirane komade mesa.
- Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno još oko pola sata dok se gulaš ne zgusne, a janjetina ne omekša. Izvadite iz smjese lovorov list i timijan.
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Prebacite gulaš u namašćeni lim za pečenje.
- Istucite žumanjak i vrhnje u jednoličnu smjesu i njome premažite unutarnji i vanjski dio vatrostalne posude kako biste osigurali da će se lisnato tijesto lijepo zalijepiti za rub.
- Odleđeno lisnato tijesto razvucite na veličinu koja vama odgovara kako biste prekrili vatrostalnu posudu za pečenje. Vilicom dobro utisnite tijesto u rubove. Zarežite površinu pite na par mjesta, a lisnato tijesto premažite s ostalom smjesom vrhnja i jaja.
- Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Pustite da se ohladi barem 10 minuta prije posluživanja. Dobar tek!
Kada dodajete luk? 5 savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati +3