Farl nazivaju irskim kruščićem ili palačinkama od krumpira koje se tradicionalno poslužuju za doručak uz pečena jaja, slaninu i grah. Priprema se od kuhanog krumpira, brašna, omekšanog maslaca i soli.

Farl se peče na tavi bez ikakvih masnoća. No, kada se poslužuje sa slaninom, neki ga znaju zapeći u masnoći koja je ostala u tavi nakon prženja ovog slasnog suhomesnatog proizvoda.

Najbolje od svega? Za pripremu vam trebaju tek četiri sastojka. Najbolje rezultate dobit ćete ako kuhani krumpir protisnite kroz prešu prije nego što ga sljubite s ostalim sastojcima. Možete upotrijebiti i gnječilo za krumpir, ali nećete dobiti iste rezultate.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ovako to rade Irci: Recept za fini pire od krumpira s nekoliko sastojaka iznenađenja

Farl je skraćenica za fardel, što označava četvrtine. Jelo je dobilo to ime jer se tijesto reže na četvrtine prije nego što se stavi na tavu.

Sastojci za irske palačinke od krumpira:

  • 450 g kuhanog krumpira
  • 90 g brašna
  • 30 g omekšanog maslaca
  • prstohvat soli

Slika nije dostupna Hrana i piće Brzi recept za fini desert: Isprobajte genijalni kolač s jabukama

Priprema irskih palačinki od krumpira:

  1. Skuhajte krumpir u kori do kraja pa ga ogulite.
  2. Krumpir protisnite kroz prešu. Posolite ga po želji i umiješajte u njega omekšali maslac. Probajte smjesu i provjerite je li dovoljno slana.
  3. Tek tada prosijajte brašno i pomiješajte ga s krumpirom. Od ovih sastojaka oblikujte tijesto i podijelite ga na dva dijela.
  4. Od svakog dijela napravite kuglu pa je valjkom razvucite na debljinu od oko jednog centimetra. Narežite tijesto na četvrtine.
  5. Na zagrijanoj tavi bez dodatka ikakvog ulja ili masnoća ispecite irske palačinke od krumpira. Pecite ih dok ne dobiju lijepu smeđu boju s obje strane.
  6. Poslužite uz pečena jaja, grah i prženu slaninu. Dobar tek!

10 sjajnih recepata za neodoljive palačinke iz cijelog svijeta Palačinke - 3 Palačinke - 1 +0 Palačinke - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju