Osnova je brojnih jela, a profesionalne kuhinje ne mogu bez njega. Riječ je o baznom sastojku raznih rižota, ragua, gustih juha... Temeljac može biti mesni, povrtni ili riblji, a za svaki je postupak gotovo isti.

Chef Mario Mihelj naučio nas je kako napraviti pileći temeljac i otkrio ono najvažnije u pripremi temeljca - da se on nikada ne soli. Tekućina koja se na laganoj vatri reducira zarobit će sve okuse i arome pa ako ga posolite, zna se dogoditi da će vam postati preslan i tako pokvariti jelo. 

Kako se kuha temeljac?

U lonac s vodom stavite pileći hrbat i pileću prsnu kost, dodajte stabljike peršina i razno povrće. Odlična je stvar što temeljac možete raditi sa svim ostacima povrća od nekih drugih jela, od dijelova koje niste iskoristili.

Zakuhajte vodu i pustite da se lagano kuha dok se ne reducira barem na polovicu. Ako ste došli do te razine, znači da ste uspješno iskoristili sve okuse i arome te da će jela kojima ćete dodavati temeljac biti bogata i puna slasti. Ako želite naučiti  kako skuhati savršeno bistru juhu, kliknite ovdje, a ako želite još savjeta za kulinarske bravure, posjetite našu Školu kuhanja.