Osnova je brojnih jela, a profesionalne kuhinje ne mogu bez njega. Riječ je o baznom sastojku raznih rižota, ragua, gustih juha.. Temaljac može biti mesni, povrtni ili riblji, a za svaki je postupak gotovo isti.
Chef Mario Mihelj naučio nas je kako napraviti pileći temeljac i otkrio najvažniju stvar kod pripreme temeljca - da se on nikada ne soli. Tekućina koja se na laganoj varti reducira zarobit će sve okuse i arome pa ako ga posolite zna se dogoditi da će vam postati preslan i tako pokvariti jelo.
Kako se kuha temeljac?
U lonac s vodom stavite pileći hrbat i pileću prsnu kost, dodajte stabljike peršina i razno povrće. Odlična je stvar što temeljac možete raditi sa svim ostacima povrća od nekih drugih jela, od dijelova koje niste iskoristili.
Zakuhajte vodu i pustiite da se lagano kuha dok se ne reducira barem na polovicu. Ako ste došli do te razine znači da ste uspješno iskoristili sve okuse i arome te da će jela kojima ćete dodavati temeljac biti bogata i puna slasti. Ako želite naučiti kako skuhati savršeno bistu juhu kliknite ovdje, a ako želite još savjeta za kulinarske bravure posjetite našu Školu kuhanja.