Najbolji način da dobijemo brzi uvid u kuhinju neke zemlje može biti upravo kušanje tradicionalne juhe. Domaća juha otkriva puno - od začina do dominantnih namirnica, kao i tehnika pripreme.

Talijanski minestrone

Neodoljiva talijanska juha najukusnija je ako se priprema od mladog povrća koje ne traži dugo stajanje za štednjakom. Jedno je od najpoznatijih talijanskih jela na žlicu koje nema strogih pravila. Dovoljno je hranjiva da posluži umjesto obroka, a recept možete naći ovdje. 

Slovačka juha od češnjaka 

Posjetite li Slovačku u hladnijem dijelu godine, zasigurno ćete naići na gustu i kremastu juhu od češnjaka, koju često služe u kruhu. Osim češnjaka, često se dodaje kozji sir ili jaje, što je čini kompletnim obrokom koji lijepo grije. Pripremite je kod kuće po ovom receptu.

Poljski žurek

Poljaci tradicionalno guštaju u juhi koju rade s bijelim kobasicama, kuhanim jajima i slaninom. Priprema se za blagdane, ali i vikendom. Navodno je odlična za liječenje mamurluka. Recept za žurek možete naći ovdje. 

Francuska juha od luka 

Mirisna i krepka juha od luka poslužuje se s kriškama kruha zapečenog sa sirom, koje joj daju osobitu čar u hladnim danima. Francuzi tradicionalno koriste baguette u kombinaciji s gruyereom, ali jednako će biti slasne i varijacije na temu.

Japanski ramen

Dobar ramen se kuha satima. A baš kao i brojna druga jela japanske kuhinje, sadrži brojne sastojke koji gode zdravlju, ali i svim osjetilima. Tajna dobrog ramena je temeljac koji se ponekad kuha i danima, a prepoznat ćete ga i po tjestenini, kuhanom jajetu i drugim dodacima. Recept potražite ovdje. 

Tajlandska juha Tom Yum

Tom Yum je slatko-kisela juha, često pripremljena s rakovima. Ljuta, vruća i dobro začinjena juha "vraća iz mrtvih" na prvo kušanje. Među sastojcima koji se koriste su limunska trava, galangal, sok limete, riblji umak i ljute papričice.

Gumbo s američkog juga

Gumbo se počeo pripremati još u 18. stoljeću u Louisiani, a obožava se i danas. Rezultat je afričkih i francuskih utjecaja u istom loncu. U gumbu se spajaju riba i meso, uz "malu pomoć" celera, paprike i luka. Iako se recepti razlikuju od doma do doma, među čestim sastojcima su bamija, kobasice, piletina, rakovi i tamna zaprška.

Meksička juha od tortilja

Kao i sve slavne kuhinje, i meksička je nastala kao rezultat više utjecaja, a upravo se oni mogu okusiti u tipičnoj juhi s tortiljama. Bazu juhe čini piletina u kombinaciji s lukom, rajčicama, ljutim papričicama i aromatični listovi epazotea, koji podsjeća na anis ili komorač. Potom se dodaju narezane tortilje, kao i avokado te ponekad naribani sir.

Kineska juha wonton

Duša kineske juhe su jastučići od tijesta punjeni mesom i začinima, koji se ovisno o dijelu zemlje u kojem se poslužuju razlikuju okusom, veličinom i oblikom. Najčešće se okruglice kuhaju ili prže pa se poslužuju u juhi od mesa, egzotičnih začina i povrća.

Ruski rasolnik

Iako su ruski šči s kupusom i boršč od cikle najpoznatije ruske juhe, važno mjesto ima i rasolnik. Naziv juhe sugerira da ima veze s rasolom, a radi se od kiselih krastavaca, povrća, ječma i mesa – bilo govedine ili piletine. Rusi je tradicionalno poslužuju s vrhnjem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju