Francuska juha od luka

U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi" Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta

Sastojci:

4 glavice crvenog luka
2 češnja češnjaka
Ulje
Šećer
1,5 dl bijelog vina
Pola litre temeljca (ili kockica)
150 g sira Gruyere (može i neki zamjenski)
Baguette
Timijan

Priprema:

1. Ogulite i narežite luk na tanke kolutove. Dodajte ulje u tavu, stavite luk i pržite ga na vrlo slaboj vatri tridesetak minuta, a ako treba i više. Nakon 10 – 15 minuta dodajte žličicu šećera, kako bi pomogli u karameliziranju luka.

2. Kad luk potamni dodajte narezani češnjak i listiće timijana. Pržite par minuta nakon kojih dodate bijelo vino, a ubrzo nakon njega i temeljac. Sve to skupa kuhajte još desetak minuta. Dok se juha kuha, tostirajte nekoliko šnita kruha.

3. Dobili ste otprilike četiri porcije koje je potrebno preliti u vatrostalne zdjelice. Nemojte ih napuniti do vrha, zbog kruha koji će doći u njih. Stavite kriške kruha u juhu i po njima naribajte sir.

4. Stavite zdjelice u pećnicu 5 minuta na 180 stupnjeva dok sir ne poprimi boju, pazite samo da ne izgori.

5. Izvadite iz pećnice i servirajte.
 

Bon appetit!