Poslušamo li špurijus, život nas može iznenaditi nevjerojatnim pričama, a upravo jedna od takvih živi na otoku Korčuli. Upustite li se u otočnu avanturu, tragajući za iskrenim jelima čije su recepture poput crno-bijelih razglednica ispisanih izvornim okusima i mirisima, otkrit ćete važan djelić slagalice baš u Žrnovu.

Debljuškaste i sitne, šarene i sive mačke i mačci pokazat će vam put do ulaza u obiteljsko gospodarstvo u kojem srdačni domaćini velikodušno šire pozitivnu energiju. U Eko Škoju doista možete zagristi u „crni otok“, kako kroz priču, tako i tanjure.

Diana i Mijo Marović ponosni su vlasnici tog, prvog ekoimanja na Korčuli kojeg vodi kćer Jelena, a kad dođe na Korčulu, pomaže joj i sestra Marija. Da je ono što ondje čine „prava stvar“ pokazuju brojne nagrade koje neumorno nižu u portfelju – uključujući Zlatnu naranču, svojevrsnog Oscara među obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kao i brojna zlata te srebra za maslinova ulja.

Ulje je bila i ostala njihova najveća ljubav, kao i razlog zbog kojeg su vlasnici odustali od Zagreba i preselili se na otok.

Eko Škoj na Pjatancama Eko Škoj na Pjatancama (Foto: NB)

Diani Mavrović su odlasci u maslinik kako bi pomogla mami u berbi i drugim radovima bili najbolji način da napuni baterije nakon mjeseci provedenih u zagrebačkoj ordinaciji.

Zagreb joj je s vremenom postao stresan i težak, a odlasci mami u maslinik sve privlačniji. Injekcija sreće koju joj je pružala prirode usadila je i crv sumnje u bavljenje medicinom. Sanjala bi o otoku i sve češće mu se vraćala, uviđajući kako bi sate koje gubi probijajući se zagrebačkim ulicama na putu do posla mogla bolje iskoristiti.

Tako je i bilo! Danas te sate provodi po svom, posadi paprika i paprika, skuha na litre marmelade i očisti na kile maslina. Gdje ima ljubavi i znanja može nastati kreacija, a danas zbog nje posjetitelji odlaze na trajekt sa smiješkom i domaćim proizvodima u koferima, uspomenama na smilje i latice ruža u nosnicama.

Upravo je miris prvo s čime se susrećete na ulazu u kamenu kuću gdje nastaju vrhunska maslinova ulja s aromama korčulanskog bilja, likeri od divljih kupina, limuna, metvice i oskoruše, macerati, čajevi, marmelade, otočni plodovi poput kapara, kapulica i motra sačuvanih u salamurama ili maslinovu ulju.

Jelena i Diana Jelena i Diana (Foto: NB)

Od svih tih divotica za sva osjetila pri ulasku teško je zadržati koncentraciju; pogled luta od etikete do etikete, ružinih latica koje strpljivo čekaju transformaciju u ponajbolji liker i aromatiziranu kvasinu, dekorativne biljčice, bukete, poklon pakete – do bočica zelenog zlata orgule, lastovke, drobnice, kao i njihove kupaže.

Taj ponos dolazi iz maslinika u Žrnovu, Lumbardi i Veloj Luci; oko 600 stabala starih i do 200 godina žive u simbiozi s marljivim rukama i nepcem što otkriva gorke, zelene i pikantne note.

Vrnik Putovanja Hrvatski otočić "bijelog zlata" koji izaziva divljenje - i strahopoštovanje

Najbolje ih je kušati na licu mjesta, uz morsku i sirnu platu na kojoj je sve njihovo, osim kozjeg sira koji rade lokalne žene. Ovisno o tome odaberete li voćnu i blagu orgulu, gorkastu lastovku ili lijepo izbalansiranu drobnicu, mijenjaju se i okusi hrane na plati – marinirane palamide, kapara, motra, ukiseljenih šparoga i kapulica te paštete od maslina, badema i koromača.

Uz pokoji list salate iz vrta s jestivim cvijećem i kvasinom aromatiziranom ružom koja je odležavala godinama, takav je obrok nemoguće zaboraviti.

Eko Škoj - 3 Eko Škoj - 3 (Foto: NB)

Slast je i u čašama, kako malima, tako i vinskima. Velolučka travarica od 20 vrsta trava ili rozulina – tradicionalni damski liker od ruže lijepo njeguju dušu dok kameni zidovi čuvaju svježinu braneći od ljetnog sunca. Svaka korčulanska kuća ima rozalinu koja se pila se u posebnim prilikama jer je potrebno puno latica da bi se dobio fini liker. Pokoja kapljica tajna je i rožate, kruna tog deserta od jaja i mlijeka.

U Eko Škoju nećete namirisati klinčiće i vaniliju što maskiraju originalne arome voća i bilja, nego nefulu (nešpulu), gorke bademe ili klementine koji se neumorno maceriraju dok se ne dobije esencija otoka. Zbog toga se ondje uči o snazi vremena i strpljenju, moći tradicije te sinergiji ljubavi i znanja. Korčulanske pjatance, festival koji slavi sve slasti Korčule odličan su povod da ih posjetite. 

Konoba Maha Aktualno Korčulanske pjatance: Najbolji način za upoznavanje s čarima "crnog otoka"

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju