Dino Galvagno, Hrvoje Zirojević, Jo Ahearne, Marko Gajski, Biljana Milat, Lucija Tomašić, Damir Šarić i druga poznata imena hrvatske gastronomske scene gostovat će na ovogodišnjem trećem izdanju proljetnog festivala hrane i pića Korčulanske pjatance, koji će se na različitim lokacijama održati od 26. do 30. travnja u organizaciji jedanaest renomiranih korčulanskih restorana.

Za Korčulane su proteklih godina kuhali poznati chefovi poput Davida Skoke, Stevena Pietersa, slastičarke Petre Jelinić, a i ove će godine masterclass radionice održati najzvučnija imena hrvatskog kulinarstva, chef Dino Galvagno čije se ime nalazi u top 10 hrvatskih kuhara, chef Hrvoje Zirojević, nedavno proglašen chefom godine u izboru prestižnog svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau, Lucija Tomašić, vlasnica slastičarnice Mala Truba, umijeće izrade zdravog kruha s domaćim uzgojenim kvascima predstavit će Damir Šarić, a „Master of wine“ umijeće nagrađivana sommelierka Jo Ahearne.

Aterina - 6 Aterina - 6 (Foto: NB)

Korčulani, kao i svi posjetitelji festivala, moći će ponovno uživati u kreativno koncipiranim jelima, visokokvalitetnim namirnicama te umijeću spajanja jela i vrhunskih vina po promotivnim cijenama.

Okosnica je festivala Udruga Korčulanske pjatance koja okuplja renomirane korčulanske restorane i OPG u vizionarski pokret koji u Korčuli osniva trend moderne i kreativno koncipirane kuhinje temeljene na lokalno uzgojenim, sezonskim namirnicama i začinskom bilju.

Oni su redom restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, LD Restaurant, Marco's, Nonno, Radiona, Konoba Maha, Konoba Mate te proizvođača ekoloških, tradicionalnih proizvoda OPG Eko škoj.

Festival je ove godine iznjedrio i suradnju sa Srednjom školom Petar Šegedin iz Korčule koja se, osim bogatim nasljeđem obrazovanja nadolazećih kuhara, slastičara i ugostitelja, može pohvaliti i modernim, izvrsno opremljenim praktikumom u kojem će se održavati radionice.

Konoba Maha Konoba Maha (Foto: NB)

Vrijednost festivala i korčulanske gastronomske ponude prepoznao je najprestižniji globalni gastronomski vodič i sinonim za kulinarsku izvrsnost Michelin koji je drugu godinu zaredom podijelio čak tri preporuke (LD Restaurant, Filippi i Konoba Mate). Uz gostujuće gastrostručnjake predstavit će se i domaće snage, u prvom redu chef Marko Gajski, sudionik ovogodišnjeg internacionalnog kongresa gastronomije Chef's Stage u Šibeniku, Biljana Milina, koja je nedavno osvojila prestižnu Gault&Millau nagradu za pastry chefa godine, te Udruga Slow Food Pelješac, čiji će članovi održati radionicu za djecu.

Zure - 11 Hrana i piće Razbijači mitova: Braća iz Lumbarde krše vinska "pravila" i vode jednu od najboljih konoba na otoku

Posjetitelji će sudjelovati i na radionici koktela i edukaciji o lokalnim maslinovim uljima koju će održati senzoričari s otoka.

Korčulanske pjatance održat će se na lokacijama od Korčule, preko Žrnova do Pupnata, a proljetni termin održavanja manifestacije nametnuo se kao najlogičnije rješenje, ne samo kao najava nadolazeće turističke sezone već i zbog sezonskih namirnica koje će na korčulanskom „pjatu“ doživjeti svoj kvalitativni vrhunac.

Konoba Maha - 3 Konoba Maha - 3 (Foto: NB)

„Ali najviše, probudi nas proćuliće na pjatu s mladin bižima i bobon, mladon kapulon i crncima, ulovljenima u smrčon okićenu vršu, k'o u škuribandi.

Zavonja motar, kaduja, ružmarin i kapare k'o davno ispričane priče“ - za najavu prvih Korčulanskih pjatanci napisao je poznati vinar Luka Krajančić.

Vrnik Putovanja Hrvatski otočić "bijelog zlata" koji izaziva divljenje - i strahopoštovanje

S istim romantičnim izazovima za gurmanska nepca željna harmonije najboljeg što otok pruža i ove vas godine pozivamo da nam se pridružite okusite gastronomsko gostoprimstvo Korčule u punom proljetnom zamahu. 

Program festivala provjerite na službenim stranicama. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju