Hrana i lijek, oskoruša je nekoć bio dobri duh svakog imanja. Po naputku Marije Terezije u svakom je seoskom domaćinstvu trebalo posaditi stablo oskoruše prvenstveno kako bi se spriječila glad te zbog zdravlja djece, a i danas se ovo gotovo zaboravljeno drvo može naći u starim voćnjacima ili vinogradima. Doduše, rijetko jer se teško razmnožava.

Kelti su vjerovali da će ovo drvo reći tajne čovjeku koji ih želi poslušati i nazivali su je „drvetom koje šapće“. Grančice oskoruše u prošlosti su se nosile kao zaštita od zlih sila

Ta se voćka izdvaja od drugih svojom izdržljivošću - oskorušu ne napadaju kukci, niti bolesti. Blagotvorni, kiselkasti i opori plodovi ne jedu se ubrani sa stabla. Potrebno je pričekati dok malo prognjije te postanu slatkasti i ukusni.

U bilježnicama djedova i baka mogu se pronaći recepti za likere i rakije te marmelade koje vraćaju energiju, podižu imunitet i liječe od želučanih i crijevnih tegoba. U narodnoj medicini koristila se za sprečavanje zatvora, anemije te jačanje srca i živčanog sustava. Susjedi bi je jedni drugima „propisivali“ i za vraćanje žući u ravnotežu, čišćenje jetre te poboljšavanje krvne slike. Preporučili bi je i za vraćanje pamćenja u formu te bolju koncentraciju.

Za oskorušu se smatra da budi strasti pa se koristila kao afrodizijak, ali i pomoć kod impotencije. Popis bolesti koje plodovi oskoruše liječe doista je impozantan pa ne čudi da je bila obavezna u nekadašnjim kućnih ljekarnama, ali i smočnici za pripremu obiteljskih jela. Sušeni plodovi nekoć su se mnogo češće koristili za ljekovite čajeve, mljeli su se u za brašno od kojeg se pekao kruh.

Dodavala se i u lovačka jela s mesom koja su se pripremala u posebnim prilikama. Osobito je na cijeni rakija od oskoruše čija se cijena penje do vrtoglavih iznosa, a plodovi koji stežu usta dodavali su se i jabukovači. Oskoruša je sada u sezoni, a od ubranih plodova možete napraviti rakiju koja će poslužiti kao lijek ili delikatesa.

Recept za liker od oskoruša:

500 g zrelih oskoruša
100 g šećera
3 žlice meda
ribana korica limuna
2 žličice cimeta
3 zvjezdasta anisa
2 dl vode
700 ml rakije

> 5 namirnica koje nikada ne smijemo jesti sirove

Priprema:

1. U veliku staklenku stavite oprane oskoruše kojima ste odrezali peteljke.

2. U vodi kratko prokuhajte šećer, med, limunovu koricu i začine pa prelijte preko oskoruša.

3. Staklenku zatvorite i stavite u smočnicu na tri tjedna i svakih dan protresite.

4. Procijedite liker u čistu bocu i držite ga na hladnom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju