Gianfranco Crepaldi prvi dućan Sapori otvara na gradskoj tržnici u Puli u siječnju 2013. s namjerom da fine talijanske sireve, pršute, salame, masline, kavu, rižu i tjesteninu donese u novu domovinu Hrvatsku - gdje je odlučio živjeti.

U to je doba u Hrvatsku bilo lakše uvesti bojeve glave nego sir i salamu pa je sa suprugom do ulaska u EU popio puno, puno kave, pojeo puno pašte i skuhao puno rižota, jer se sve drugo zaplelo u admninistrativne, sanitarne, carinske, veterinarske i ine birokracije.


Od kave do riže
"Tješilo nas je da je kava NERO odlična, da se prži u Trstu u svježim , kvantitativno i kvalitativno idealnim količinama, izvrsne arome, a nije skupa kao razvikanije joj sestrinske marke, koje doduše u cijenu uključuju trošak marketinga. Dobro smo upoznali razliku između arabike i robuste i odlučili kupcima kavu mljeti u dućanu na licu mjesta, u granulaciji koja odgovara njihovim navikama.

S rižom nismo eksperimentirali. Od početka smo izabrali proizvođača, susjeda čiji su nas komarci s rižinih polja godinama davili u Novari, srcu talijanske rižnice. Carnaroli je za nas uzvišeni car rižota, njemu služimo, njega jedemo, njega obožavamo i njega prodajemo. U carstvu riže moćni su nam još i Riso Venere, crvena riža i integralni carnaroli, a tu su i tjestenine od riže, bezglutenske tjestenine, tjestenine od rižinog i kukuruznog brašna, tjestenine obične i neobične... Npr. sa sipinim crnilom, kurakaom ili čokoladom. Da, odlična u umaku od oraha.


Počeci
Kad je Hrvatska ušla u EU, trgovina se oslobodila. Mi smo navalili na pršut iz Parme koji je nositelj zlatne i srebrne medalje u Tinjanu, domaće polusuhe i meke salame, soprese, i najveću mortadelu koju smo mogli naći, nositi (50-70 kg) i rukom rezati. Pa tek sirevi: Grana padno, Reggiano, mozarella. Kakav je to samo svijet mozarella: od kravljeg mlijeka, mozarella di bufala, burrata, affumicata, cigliegine...

Nikad ne bismo zaboravili pravu gorgonzolu. Igrom slučaja, i njezina je domovina u Novari pa znamo što i od koga kupujemo i prodajemo, a zadržali smo se na dva tipa: pikantna i mekana dolce. Izvrsna, friška, aromatična, maziva, u loncu sljubljiva i s rižom i s paštom.

Masline zelene i crne, pikantne sitnog ili krupnog zrna, kapula, kaperi, artičoke, suhe rajčice, mostarda... ostavila bih to sa strane ovog teksta i Sapori trpeze.


Slatkiši za kraj
O Nutelli možemo kasnije. Tko jede Nutellu nakon svega? Čak i onu koja je napravljena za talijansko tržište s recimo lješnjacima iz Piemonta? Šuška se da postoji razlika. Da naša i njihova nije ista. Postoji, postoji razlika. Čak i na talijanskom tržišu je različita ovisno koje lješnjake stavljaju. U Saporiju se razlika može osjetiti - jer možete kupiti original.

Da, sve se može kupiti i prodati. I ono što je osnova Sapori poslovanja je da ne kupuje i ne prodaje sve. Ono u što unosimo najveću moguću brigu i trud je ravnoteža između kvalitete i cijene koja mora biti savršena. Ne želimo plaćati marketing industrijskih mastodonta i ne želimo nedostupnost delicije zbog „napuhane“ cijene. Mi tražimo izvorne, kvalitetne, direktne i nama provjerene dobavljače koje poznajemo, od njih kupujemo i to nudimo kupcima bez ikakvih trikova." rekla nam je Gianfrancova supruga i desna ruka Karmen Ladavac Crepaldi.


U tu svrhu će se na dan otvaranja, gostima na degustaciju ponuditi dio repertoara sa svih strana Italije. Biti će tu Grana Padano, ručno rezana velikokalibarska mortadela, druženje uz fine talijanske zalogaje, upoznavanje i dobro raspoloženje od ranog jutra. Vidimo se u petak nakon 11 sati na Dolcu, i nadamo da je to tek prvi u nizu posjeta i guštanja. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju