U Sisku je u srijedu predstavljen projekt obnove bogate industrijske baštine u kulturne i turističke svrhe, kojim će se revitalizirati tzv. 'Holandska kuća' u Rimskoj ulici. Projekt je vrijedan 26,2 milijuna kuna, odobrilo ga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a financirat će se s 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Sisak će tako na najbolji način iskoristiti ostatke bogate industrijske baštine i dobiti novu turističku atrakciju, rečeno je na predstavljanju projekta.

Mural na pročelju sisačke zgrade za koji se lijepe pogledi

Na 2000 četvornih metara prostora "Holandske kuće", izgrađene 1860. godine za potrebe žitnog skladišta, uredit će se multimedijalni postav izložbe industrijske baštine, smjestit će se galerija Striegl i zbirka starih uređaja za reprodukciju zvuka Veljka Krakera, urediti multimedijalni prostori za održavanje stručnih skupova i projekcije te drugi sadržaji.



Projektom je također predviđena dogradnja objekta za potrebe radionica i arhive, uređenje obližnje parne dizalice na obali Kupe, sufinanciranje obnove i uređenja broda Biokovo, te uređenje okoliša.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ocijenila je da je to primjer kako se mogu povući sredstva iz Europske unije. Osim ovog dosad najvrednijeg kulturnog projekta u sisačkoj povijesti, po istom modelu uredit će se i Interpretacijski centar arheološke baštine, preuredit će se bivša vojarna, ranija upravna zgrada željezare i još neki objekti, koji će dobiti kulturne, obrazovne i druge sadržaje, dodala je.

Predstavnici Sisak projekata d.o.o., Turističke zajednice grada, Gradskog muzeja, Gradske galeriji Striegl i Lučke uprave Sisak, koji su partneri u projektu, najavili su da će za dvije godine, koliki je rok provedbe projekta, oživjeti mnogi obrti i zaposlit će se dvadesetak osoba.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju