• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #neokolišaj

"Nije sve u okusu, hrana treba otvarati nove horizonte": Jedan od najboljih chefova svijeta stiže u Rovinj na Weekend Food Festival

Nakon što je radio u najboljim kuhinjama svijeta, talijanski chef Giulio Gigli širi gastronomske horizonte u malom umbrijskom mjestu, nadahnjujući ljude da otvore srce i um kroz kulturu hrane, zajedništvo i održivost...
Nika Borovac 4.04.2025 15:28 komentari
viber Created with Sketch.
Giulio Gigli - 4
Giulio Gigli - 4 (Foto:WFF)

Galerija Giulio Gigli - 1 8 Giulio Gigli - 2 8 Giulio Gigli - 3 8 Giulio Gigli - 4 8

U trendu Chongqing - 1 Uzbudljivo! Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata Okruglice u umaku od senfa Puretina na tanjuru Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira Novi kviz općeg znanja - 6 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara

Rovinj se punom parom priprema za festival koji gurmani nestrpljivo iščekuju. Četvrto izdanje Weekend Food Festivala donosi do sada najbogatiji i najraznolikiji program – panele koji otvaraju važne razgovore, zvučna imena iz svijeta hrane, pića i ugostiteljstva, interaktivne masterclassove i ekskluzivne sadržaje za profesionalce.

Na jednoj od ekskluzivnih večera festival će ugostiti Giulija Giglija, vrhunskog talijanskog chefa čija karijera ispisuje stranice uzbudljivog životopisa. Danas, nakon što je obišao svijet, poznavatelje gastronomije (i one koji će to tek postati) nadahnjuje u restoranu UNE, koji ćete pronaći u drevnom mlinu Capodacqua, mjestašca smještenog svega nekoliko kilometara od Foligna, gdje je Giulio rođen i odrastao.

Prve korake u kuhinji Giulio je napravio uz majku Robertu dok je još bio dječak, a nastali žar rasvijetlio mu je put do izuzetnih kulinarskih meka. Nakon što je završio kulinarsku školu u Asizu, Giulio je iskustvo stjecao u restoranima poput: Il Pagliaccio Anthonyja Genovesea (2 Michelinove zvjezdice) u Rimu, Le 1947 Yannicka Alléna (3 zvjezdice) u Francuskoj, Benu (3 zvjezdice) u San Franciscu. Učio je od španjolskog velikana kulinarstva Ferrana Adrije u kultnom restoranu El Bulli, radio je i u prestižnom danskom restoranu Noma Rena Redžepija, a kako i sam kaže, najviše ga je oblikovao Disfrutar u Barceloni, danas najbolji restoran svijeta, u kojem je radio godinama. Danas stvara inovativna jela u vlastitom restoranu UNE, gdje je svaki tanjur duboko ukorijenjen u gastronomsku baštinu Umbrije. Nešto više o svojem gastronomskom putovanju otkrio nam je sam chef.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ristorante UNE (@ristoranteune)

Nakon sjajnih iskustava diljem svijeta, vratili ste se kući – kako ste donijeli tu odluku?

U Italiju sam se vratio slučajno. U veljači 2020. napustio sam restoran Disfrutar kako bih otišao na putovanje po Srednjoj Americi sa svojom partnericom, ali pandemija je otkazala moje planove i prisilila me da ostanem u Italiji. Nisam mogao raditi godinu dana i iskoristio sam to vrijeme da razmislim o svom sljedećem profesionalnom koraku. Kod kuće sam (ponovno) otkrio visoku kvalitetu života, izvrsne prehrambene proizvode i obnovio kontakte s mnogim ljudima iz sektora. To mi je probudilo želju da ostanem.

Kako ste odabrali ime restorana – što vama znači UNE?

Ime UNE sam pronašao listajući rječnik drevnog jezika. Tražio sam naziv koji bi odražavao regionalne korijene restorana i njegovu lokaciju. Privukla me dubina naziva (voda na staroumbrijskom jeziku), ali i apstraktnost koja potiče znatiželju, što je u srcu moje kuhinje. Poziva goste na istraživanje, dok im istovremeno suptilno sugerira što bi u restoranu mogli otkriti.

Kako biste opisali svoju kuhinju – što vas nadahnjuje?

Moj kulinarski stil je moderan, spaja inovativne međunarodne kulinarske tehnike s lokalnim sastojcima i receptima. Duboko je ukorijenjen u mediteransku kulinarsku baštinu, ali je istovremeno pod utjecajem tehnika i tradicija iz cijelog svijeta. Volim pripremati umake. Iskustvo u Francuskoj me stvarno oblikovalo i pomoglo da razvijem svoje vještine i nepce. Umaci su ono što povezuje jelo – zahtijevaju vrijeme, pažnju i tehnički su izazovni.

Koji su vam omiljeni lokalni sastojci? Možete li istaknuti nekoliko autorskih jela?

Jedan od mojih omiljenih lokalnih sastojaka je aglione (divovski češnjak). Sladak je, mekan i rijedak. Jedno od mojih prepoznatljivih jela s aglionem su Pici all’aglione s bazgom. Druga autorska jela su: špageti s riječnom pastrvom i tostiranim kvascem, kao i golub s farme Capodacqua, punjen ciauscolom (mekanom kobasicom) i giardinierom (kiselim povrćem).

Što gosti mogu naučiti iz vaših jela i koju poruku im želite prenijeti?

Središnja poruka koju želimo prenijeti gostima je da je hrana kultura, i da se kroz hranu stvaraju veze. Hrana ne bi trebala imati samo dobar okus, nego otvoriti srce i um prema novim horizontima. Može biti zaigrana i disruptivna, a istovremeno poštovati i reinterpretirati kulinarske kodekse.

Što je potrebno za uspjeh restorana u malom mjestu?

Ne vjerujem da postoji čarobna formula za uspjeh u malom mjestu. Međutim, izgradnja snažnih veza s lokalnom zajednicom svakako pomaže. U konačnici, ključ je u tome da se ponudi nešto posebno što privlači ljude i osigurava im nezaboravno iskustvo.

Koliko vam je važna održivost i kako je provodite u restoranu?

UNE je osnovan s održivošću kao temeljnim principom. Donio sam odluku da nudimo samo dva degustacijska menija kako bismo smanjili bacanje hrane i pojednostavili rad timu. To nam omogućuje korištenje samo onoliko sastojaka koliko je potrebno, iskoristimo potencijalni otpad (poput kuhanja temeljaca i stvaranja organskog komposta) i zadržimo jasan fokus na održivost.

Imamo vlastiti vrt u kojem uzgajamo povrće, voće i začinsko bilje. Aktivno ograničavamo upotrebu plastike i potrošnju energije. Nedavno smo obnovili sustav grijanja tako da koristimo biogoriva umjesto plina, a zamijenili smo i ključnu opremu u kuhinji – poput hladnjaka, pećnica i perilica – učinkovitijim i održivijim alternativama. Svi naši kratkoročni i dugoročni planovi vode prema jednom cilju: ekološkoj, ekonomskoj, tehnološkoj i radnoj održivosti.

Mislite li da se priprema tradicionalnih jela treba mijenjati kroz vrijeme ili je važno da hrana zadrži svoje korijene?

Vjerujem da je prirodno da se definicija tradicije mijenja s vremenom. Kako se mijenja naš način života, tako se mijenja i naš odnos prema hrani. Danas imamo pristup velikom broju etničkih kuhinja, a naša nepca i ukusi se razvijaju i šire. Iako je važno sačuvati arhiv tradicionalnih recepata i održavati ih živima, smatram da tradicija odražava doba i navike određenog vremena. Ali mi, kao ljudi, moramo se prilagođavati.

Kakvo je bilo vaše iskustvo u Disfrutaru?

Najtransformativniji aspekt mog iskustva u Disfrutaru bilo je stjecanje  sigurnosti iz koje je proizašla metoda kreativnog rada. Bilo je to zuzetno formativno iskustvo na konceptualnoj razini, kao i u svijetu ideja. Danas tu metodu primjenjujem u svakodnevnom radu, što se ogleda u načinu na koji organiziram misli u procesu stvaranju jela.  

Što mislite o hrvatskoj kuhinji i jeste li probali neka hrvatska jela?

Nažalost, ne poznajem dobro hrvatsku kuhinju. Jedno od jela koje sam imao priliku probati bio je brudet koji mi se jako svidio.

10 razloga zašto ne smijete propustiti četvrti Weekend Food Festival u Rovinju WFF 2025. - 16 WFF 2025. - 15 WFF 2025. - 14 +13 WFF 2025. - 13

  • #neokolišaj
  • #giulio gigli
  • #Weekend Food Festival
  • #festival
  • #Najave
  • #Restoran
  • #une
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kada se u loncu susretnu Francuska i jesen: Recept za juuneći gulaš s kestenima
Neodoljivo uz pire-krumpir
Kada se u loncu susretnu Francuska i jesen: Recept za juneći gulaš s kestenima
Aureum Estate u Dubaiju, Jacob & Co
Garaža puno superautomobila
Ovako izgleda kuća za milijardera! Zavirite u vilu vrijednu 129 milijuna eura s vanjskim hlađenjem
Najmanji naseljeni otok u Španjolskoj: Posebno mjesto koje turisti još nisu okupirali
Mala Tabarca
Najmanji naseljeni otok u Španjolskoj: Posebno mjesto koje turisti još nisu okupirali
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Kupke u Sliemi: Viktorijanska baština koja i danas osvježava Maltu
Besplatno iskustvo
Kupke u Sliemi: Jedno od najposebnijih mjesta na kojem se morate bućnuti kada posjetite Maltu
Možete ovo jelo napraviti i sa svinjetinom! Recept za prefine kotlete parmigiana
Savršena kombinacija
Možete ovo jelo napraviti i sa svinjetinom! Recept za prefine kotlete parmigiana
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Jesen u japankama: Dobro došli u najljepši gradić španjolske Male Venecije
Puerto de Mogán
Jesen u japankama: Dobro došli u najljepši gradić španjolske Male Venecije

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tri udruge podnijele prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona
zbog ustaškog pozdrava
Tri udruge podnijele prijavu protiv Thompsona, među njima i jedna braniteljska
Banka poslala važnu obavijest klijentima: Uskoro više neće biti moguće plaćati ovim karticama
nova pravila
Banka poslala važnu obavijest klijentima: Uskoro više neće biti moguće plaćati ovim karticama
Dvije djevojčice pronađene mrtve na krovu vlaka u New Yorku
užas u metropoli
Dvije djevojčice pronađene mrtve na krovu vlaka: "Svi smo užasno potreseni"
show
Ponovno smo pokušali doznati jesu li Maja Šuput i Gospodin Savršeni u vezi!
''odgovorit će on vama!''
Maja Šuput o bliskom odnosu sa Splićaninom Šimom: ''Narod je izglasao!''
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
Taksisti Sarajeva vozit će besplatno na Dan žalosti u čast Halidu Bešliću
svaka čast!
Pa što reći? Pogledajte kakvu su odluku sarajevski taksisti donijeli zbog Halida
zdravlje
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
Alarmantni podaci iz Beča
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Natpis iz Zagreba nasmijao gledatelje iz cijele regije, svi su imali slična iskustva
Mislim, stvarno…
Natpis iz Zagreba nasmijao gledatelje iz cijele regije, svi su imali slična iskustva
Stara fotografija iz Osijeka nasmijala društven mreže, a za sve je kriv detalj u pozadini
Urnebesno
Stara fotografija iz Osijeka nasmijala društvene mreže, a za sve je kriv detalj u pozadini
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
tech
Stvari ne idu po planu za Teslu: U tvornicama se gomilaju tijela bez ruku
Problemi za Muska
Stvari ne idu po planu za Teslu: U tvornicama se gomilaju tijela bez ruku
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
sport
Farski otoci razbili Crnu Goru 4:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo
Debakl!
Nevjerojatan rezultat u hrvatskoj skupini: Povijesni poraz naših susjeda
Juventus šokirao Srbe uoči sudara s Albanijom, objava podigla prašinu: "Skandal!"
Zasmetalo ih
Juventus šokirao Srbe uoči sudara s Albanijom, objava podigla prašinu: "Skandal!"
Hajduk dovodi čudo od djeteta iz susjedstva?
najmlađi debitant u povijesti
Hajduk dovodi čudo od djeteta iz susjedstva?
tv
Skrivena sudbina: Hoće li njihov odnos ikada biti kao nekad?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Hoće li njihov odnos ikada biti kao nekad?
U dobru i zlu: Priznao joj je svoje osjećaje, ali je li možda ipak pretjerao s poklonom?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Priznao joj je svoje osjećaje, ali je li možda ipak pretjerao s poklonom?
Skrivena sudbina: Sigurno će se pomiriti ako ga izbodu
SKRIVENA SUDBINA
Sigurno će se pomiriti ako ga izbodu
putovanja
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
lifestyle
Franka Batelić u hlačama na crtu i robusnim gležnjačama 2025.
Robustan model
Gležnjače Franke Batelić odličan su izbor za jesen, a nositi se mogu s minicama i hlačama na crtu
Kuća u selu pored Vinkovaca uređena u najljepšem jesenskom ugođaju
IDILA U SLAVONIJI
Kuća u selu pored Vinkovaca uređena u najljepšem jesenskom ugođaju, detalji su savršeni
Rečenice koje vaša frizerka ne želi čuti
IZBJEGNITE IH
Šest rečenica koje vaša frizerka ne želi čuti kada dođete na frizuru
sve
Ponovno smo pokušali doznati jesu li Maja Šuput i Gospodin Savršeni u vezi!
''odgovorit će on vama!''
Maja Šuput o bliskom odnosu sa Splićaninom Šimom: ''Narod je izglasao!''
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
Sea Gušti - 2
Ideja za izlet

Pravac, Rabac! Sea Gušti zove na festival okusa, mora i glazbe

Posjetitelje očekuje cjelodnevni program, od 10 do 23 sata, koji spaja mediteransku gastronomiju, more, glazbu i lokalnu kulturu u jedinstven doživljaj za pamćenje – za sve generacije... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close