• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Favoriti su za titulu najboljeg restorana na svijetu, a nikad ne rade subotom i nedjeljom: Chef Disfrutara otkrio nam je i zašto

Rezervaciju za ovaj gastronomski hram nije jednostavno dobiti, bez obzira što su rezervacije popunjene godinu dana unaprijed, Disfrutar odbija raditi vikendom...
Punkufer avatar placeholder
Ivan Kaštelan 25.04.2024 15:54 komentari
viber Created with Sketch.
Disfrutar u Barceloni - 4
Disfrutar u Barceloni - 4 (Foto:Ivan Kaštelan)

Galerija Disfrutar u Barceloni - 2 9 Disfrutar u Barceloni - 3 9 Disfrutar u Barceloni - 4 9 Disfrutar u Barceloni - 5 9

U trendu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Tunel Rose u Bokokotorskom zaljevu - 7 Beton i hrđa Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Titula najboljeg na svijetu ove godine trebala bi pripasti Disfrutaru, restoranu u Barceloni. Jasno, top liste najboljih oduvijek su predmet ozbiljnih rasprava, a često i negodovanja. Posebno je to naglašeno kad su najbolji restorani na svijetu u pitanju, jer stotine je onih koji pretendiraju na takvo laskavo priznanje. Nekoliko je relevantnih izbora, medijski najzvučniji The World's 50 Best Restaurants u Las Vegasu će 5. lipnja obznaniti tko će 2024. pamtiti kao godinu koja je zabetornirala njihov status među gastronomskim velikanima.

Nakon Mirazura u francuskom Mentonu čije kombinacije fenomenalnog povrća/voća i dan danas pamtimo, ili pak Centrala u Limi čija prošlogodišnja titula je iako zaslužena nešto zakašnjela, ovog lipnja vjerujemo da će se šampanjac otvoriti u katalonskoj prijestolnici. I to ne jer Disfrutar trenutačno drži drugo mjesto na 50 Best listi (najbolji restoran u Europi) ili jer je ove godine konačno dobio treću Michelinovu zvjezdicu. Razlog je još jednostavniji. Rijetka su mjesta nakon kojih odlazak u bilo koji drugi restoran više neće biti niti približno uzbudljivo iskustvo. Gozba je to u trajanju od preko četiri sata, u 30-ak slijedova ukusne, zabavne i teško prepričljive hrane.

Disfrutar u Barceloni - 7 Disfrutar u Barceloni - 7 (Foto: Ivan Kaštelan)

Poštene cijene, okus na prvom mjestu 

Njegovi vlasnici Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casanas u legendarnom El Bulliju Ferrana Adrije dvanaest sezona bili su zaduženi za kreativnost. U svom novom projektu, u nešto ležernijem izdanju, nastavili su s korištenjem novih kulinarskih tehnika u istraživanju namirnica, ali s misijom da okus ostane na prvom mjestu. Uz to, ne manje bitno, za restoran koji je svjetski top Disfrutar nije preskupo mjesto. Nema dodatnih troškova za kavijar ili tartufe kao što je postao slučaju u sve većem broju objekata ovog, ail i nižeg ranga.

"Koristimo kreativnost da bi hrana bila ukusna, ali i da bi kod gosta izazvali emociju. I vjerujem da je to nešto što naši gosti pamte. Trudimo ih se uvijek osobno pozdraviti, jer svakog dana najmanje jedan od nas je u restoranu. Želimo čuti odakle su došli, koji je razlog zbog čega su odabrali Disfrutar, ali i jesmo li ispunili očekivanja. Puno je ljudi koji sjednu na avion i dolete u Barcelonu samo da bi kušali naša jela. Takvi zaslužuju naše maksimalno poštovanje. Ako postanemo broj jedan na svijetu ostat ćemo isti, jer i sad radimo na način kako mi želimo - kazao nam je Eduard Xatruch nakon što nas je dočekao uoči ručka u Disfrutaru.

Trattoria & enoteca Gola - 4 Hrana i piće Gola uživancija: Nova zagrebačka trattoria za bezobrazno uživanje u hrani i vinu

Lista čekanja

Rezervaciju za ovaj gastronomski hram nije jednostavno dobiti, s današnjim danom nema slobodnog stola do travnja 2025., ali oni tvrdoglavo i sasvim netipično ne žele raditi vikendom. Ljeti uzimaju dva tjedna kolektivnog godišnjeg odmora, baš kao i tijekom božićno novogodišnjih praznika.

Disfrutar u Barceloni - 2 Disfrutar u Barceloni - 2 (Foto: Ivan Kaštelan)

"Od početka je radni tjedan u Disfrutaru pet dana. U startu bili smo zatvoreni nedjeljom i ponedjeljkom, no s vremenom smo odlučili da želimo cijele vikende provoditi s našim obiteljima i prijateljima. Ako razmišljate kao poduzetnik to je sasvim nelogičan potez, ali isto tako da razmišljamo samo o novcu ovaj restoran ne bi ni postojao. Također, mi imamo kapacitet za posluživati više ljudi za ručak i večeru. Kad smo otvorili restoran prije devet godina bilo je mjesta za 75 osoba po sittingu. Ali to se mijenja. Svake godine smanjujemo broj sjedalica, a povećavamo broj zaposlenika. Morate priznati da to nema veze s poduzetništvom, ali to je tako jer želimo da iskustvo bude svake godine sve bolje. Sav novac koji ostane kad isplatimo plaće ulažemo natrag u razvoj naša tri restorana", otkrio nam je suvlasnik, i ljubazno nam ponudio upgrade za stol koji se nalazi u njihovoj kuhinji laboratoriju gdje smišljaju nove recepte. Proces je to koji u Disfrutaru ne prestaje, i u potpunosti je javan jer sve svoje recepte i rezultate istraživanja publiciraju.

Weekend Food Festival - 1 Aktualno Kako chefovi stvaraju nova jela? Tajne koje stoje iza specijaliteta u najboljim restoranima

Nema biranja 

Zanimljivo je da gosti, osim što odaberu između dva menija (klasici restorana ili onaj s novim jelima) ne znaju unaprijed što će jesti tog dana. U Disfrutaru smatraju da se gost ne bi trebao zamarati s onim što će mu iduće doći na stol. A iako svake godine kreiraju više desetaka u potpunosti novih autorskih jela, nemoguće je zaobići njihov Panchino uštipak koji je bogato nadjeven kavijarom, ili pizzu na koju se riba veća količina crnog tartufa.

"Iako smo trojica chefova svi potpisujemo jela koja izlaze pred goste. Ali ne samo nas troje, već svi oni koji provode vrijeme za kuhinjskim jedinicama mogu dati svoje prijedloge. Jako je važno da restoran ima svoj stil. Jelo na koje se odlučimo mora izgledati tako da kad vidite fotografiju pomislite: ovo mora da je Disfrutar. To nije jednostavno, jer na duži period biti jedinstven i imati svoj stil je jako teško. To je nešto na što konstantno morate biti fokusirani. Nas troje već 25 godina radimo zajedno. Vjerujem da je recept našeg dugogodišnjeg uspjeha što gotovo na identičan način razmišljamo o životu, obitelji, ali i o poslu",  priča nam Xatruch, provodeći nas kroz vinski podrum, a sve kako bi se naš stol u 10-ak minuta transformirao u living table za deserte. U pitanju je koncept kojeg su produkt dizajneri realizirali upravo po njihovoj ideji i poslužuje se samo jednog grupi za ručak i večeru. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Kastelan (@cashtelan)

Rasvjeta u eksperimentalnoj kuhinji se priguši, bijeli stolnjak se teatralno razgrne, a glazba se postepeno pojačava. Osoblje simultano otvara ploče na stolu... a ispod njih se kriju deseci slatkih iznenađenja, orašasti plodovi, voće i cvijeće. Kroz cijeli proces, koji više nalikuje kazališnoj predstavi nego ručku osobno vodi Oriol Castro... zaista nevjerojatno iskustvo!

Preporuka za ručak: Jedan od najboljih restorana u Samoboru (a i šire) ima novi jelovnik na kojem posebno mjesto imaju - slastice Petre Jelenić Restoran Cantilly u Samoboru - 16 Restoran Cantilly u Samoboru - 15 Restoran Cantilly u Samoboru - 14 +15 Restoran Cantilly u Samoboru - 13

  • #gdje sjesti
  • #disfrutar
  • #restoran Barcelona
  • #The World's 50 Best Restaurants
  • #Najbolji restoran na svijetu
  • #ivan kaštelan
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Naravno - s rumom: Jeste li kušali karipsko kuhano vino?
Savršeno začinjeno
Naravno - s rumom: Jeste li kušali karipsko kuhano vino koje oduševljava?
Friluftsliv – norveški način prihvaćanja zime!
U hladnoću na skandinavski način
Kako se Norvežani nose sa zimom? Formula sa sjevera koja može uljepšati mračne i hladne dane
Što je Zona tišine u Meksiku?
Zona tišine
Misteriozno mjesto "usred ničega" u kojem se gubi radijski signal, a kompasi se kvare
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Brak s drvetom: Neobična ceremonija koja je nastala iz straha od nesreće i smrti
Običajima oko svijeta
Brak s drvetom: Neobična ceremonija koja je nastala iz straha od nesreće i smrti
Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"
Tajna je u...
Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tragedija u cirkusu: Tijekom izvedbe Globusa smrti poginuo akrobat
Pred očima publike
Tragedija u cirkusu: Tijekom izvedbe Globusa smrti poginuo akrobat
Tragedija kod Varaždina: Vozač sletio s ceste i poginuo na mjestu
Tragedija kod Varaždina
Vozač sletio s ceste i poginuo na licu mjesta: Identitet muškarca još nije poznat
Potpuni horor! Više od 300 kršćanskih učenika oteli naoružani napadači: Ovo je drugi takav napad u nekoliko dana, na sve je upozoravao i Trump
strateška meta
Potpuni horor! Više od 300 učenika oteli naoružani napadači: Ovo je drugi takav napad u nekoliko dana
show
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Miss Obale Bjelokosti upala u predstavljanje Laure Gnjatović
morala nastaviti dalje
Iznenadni gaf! Proširio se video naše misice, ovako se snašla u neočekivanoj situaciji
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Žrtvovao kameru i spustio je na dno jedne od najopasnijih rijeka na svijetu! Pogledajte što je snimio
Wow!
Žrtvovao kameru i spustio je na dno jedne od najopasnijih rijeka na svijetu! Pogledajte što je snimio
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
tech
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
Nakon novih analiza
Neočekivano otkriće u Kuiperovu pojasu mijenja pogled na povijest Sunčeva sustava
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Tehnologija iz prirode
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
sport
Hajduk ponižen na Rujevici! Rijeka potpuno deklasirala Splićane, pukla petarda
Frukova utakmica života
Hajduk ponižen na Rujevici! Rijeka potpuno deklasirala Splićane, pukla petarda
Bad Blue Boysi poslali jasnu poruku Vladimiru Putinu: Uslijedilo je skandiranje dvije riječi
Podrška imenjacima
FOTO Bad Blue Boysi poslali jasnu poruku Putinu: Uslijedilo je skandiranje dvije riječi
Gonzalo Garcia objasnio je zašto u igru nije ušao Marko Livaja u visokom porazu protiv Rijeke
Potres u Splitu?
Puklo između Livaje i Garcije? Španjolac tražio da se zagrije, on poručio - ''Boli me trbuh''
tv
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
Kumovi: Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Iskre frcaju na sve strane - tko će se sve zaljubiti ne propustite saznati u novim epizodama serije "Kumovi"
U dobru i zlu: Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Svi imaju skrivene osjećaje – hoće li ih oni skupo koštati ne propustite otkriti u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
putovanja
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Recept za kraljevski kolač Nataše Pralice
Laka priprema
Tako bogat, ukusan i raskošan: Recept za kolač koji će oduševiti baš svakog tko ga proba
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Trik za ljepši cvat božićnog kaktusa
Efikasno i jednostavno
Želite da božićni kaktus zablista ljepše nego ikad? Jedan sastojak iz kuhinje bit će moćan saveznik
sve
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru
svi su to htjeli!
Thompson u Osijeku ispunio želju publici i otpjevao pjesmu koja nije bila na repertoaru!
Recept za kraljevski kolač Nataše Pralice
Laka priprema
Tako bogat, ukusan i raskošan: Recept za kolač koji će oduševiti baš svakog tko ga proba
Restoran 1444, Mokrice
Doživljaj za nepce

Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

Za one koji žele uživati u povijesnom ambijentu i vrhunskoj kuhinji, dvorac Mokrice s restoranom 1444 pruža jedinstven spoj kulture, povijesti i gastronomije. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close