• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Favoriti su za titulu najboljeg restorana na svijetu, a nikad ne rade subotom i nedjeljom: Chef Disfrutara otkrio nam je i zašto

Rezervaciju za ovaj gastronomski hram nije jednostavno dobiti, bez obzira što su rezervacije popunjene godinu dana unaprijed, Disfrutar odbija raditi vikendom...
Punkufer avatar placeholder
Ivan Kaštelan 25.04.2024 15:54 komentari
viber Created with Sketch.
Disfrutar u Barceloni - 4
Disfrutar u Barceloni - 4 (Foto:Ivan Kaštelan)

Galerija Disfrutar u Barceloni - 2 9 Disfrutar u Barceloni - 3 9 Disfrutar u Barceloni - 4 9 Disfrutar u Barceloni - 5 9

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Sarma Prva sarma festivala Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju

Titula najboljeg na svijetu ove godine trebala bi pripasti Disfrutaru, restoranu u Barceloni. Jasno, top liste najboljih oduvijek su predmet ozbiljnih rasprava, a često i negodovanja. Posebno je to naglašeno kad su najbolji restorani na svijetu u pitanju, jer stotine je onih koji pretendiraju na takvo laskavo priznanje. Nekoliko je relevantnih izbora, medijski najzvučniji The World's 50 Best Restaurants u Las Vegasu će 5. lipnja obznaniti tko će 2024. pamtiti kao godinu koja je zabetornirala njihov status među gastronomskim velikanima.

Nakon Mirazura u francuskom Mentonu čije kombinacije fenomenalnog povrća/voća i dan danas pamtimo, ili pak Centrala u Limi čija prošlogodišnja titula je iako zaslužena nešto zakašnjela, ovog lipnja vjerujemo da će se šampanjac otvoriti u katalonskoj prijestolnici. I to ne jer Disfrutar trenutačno drži drugo mjesto na 50 Best listi (najbolji restoran u Europi) ili jer je ove godine konačno dobio treću Michelinovu zvjezdicu. Razlog je još jednostavniji. Rijetka su mjesta nakon kojih odlazak u bilo koji drugi restoran više neće biti niti približno uzbudljivo iskustvo. Gozba je to u trajanju od preko četiri sata, u 30-ak slijedova ukusne, zabavne i teško prepričljive hrane.

Disfrutar u Barceloni - 7 Disfrutar u Barceloni - 7 (Foto: Ivan Kaštelan)

Poštene cijene, okus na prvom mjestu 

Njegovi vlasnici Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casanas u legendarnom El Bulliju Ferrana Adrije dvanaest sezona bili su zaduženi za kreativnost. U svom novom projektu, u nešto ležernijem izdanju, nastavili su s korištenjem novih kulinarskih tehnika u istraživanju namirnica, ali s misijom da okus ostane na prvom mjestu. Uz to, ne manje bitno, za restoran koji je svjetski top Disfrutar nije preskupo mjesto. Nema dodatnih troškova za kavijar ili tartufe kao što je postao slučaju u sve većem broju objekata ovog, ail i nižeg ranga.

"Koristimo kreativnost da bi hrana bila ukusna, ali i da bi kod gosta izazvali emociju. I vjerujem da je to nešto što naši gosti pamte. Trudimo ih se uvijek osobno pozdraviti, jer svakog dana najmanje jedan od nas je u restoranu. Želimo čuti odakle su došli, koji je razlog zbog čega su odabrali Disfrutar, ali i jesmo li ispunili očekivanja. Puno je ljudi koji sjednu na avion i dolete u Barcelonu samo da bi kušali naša jela. Takvi zaslužuju naše maksimalno poštovanje. Ako postanemo broj jedan na svijetu ostat ćemo isti, jer i sad radimo na način kako mi želimo - kazao nam je Eduard Xatruch nakon što nas je dočekao uoči ručka u Disfrutaru.

Trattoria & enoteca Gola - 4 Hrana i piće Gola uživancija: Nova zagrebačka trattoria za bezobrazno uživanje u hrani i vinu

Lista čekanja

Rezervaciju za ovaj gastronomski hram nije jednostavno dobiti, s današnjim danom nema slobodnog stola do travnja 2025., ali oni tvrdoglavo i sasvim netipično ne žele raditi vikendom. Ljeti uzimaju dva tjedna kolektivnog godišnjeg odmora, baš kao i tijekom božićno novogodišnjih praznika.

Disfrutar u Barceloni - 2 Disfrutar u Barceloni - 2 (Foto: Ivan Kaštelan)

"Od početka je radni tjedan u Disfrutaru pet dana. U startu bili smo zatvoreni nedjeljom i ponedjeljkom, no s vremenom smo odlučili da želimo cijele vikende provoditi s našim obiteljima i prijateljima. Ako razmišljate kao poduzetnik to je sasvim nelogičan potez, ali isto tako da razmišljamo samo o novcu ovaj restoran ne bi ni postojao. Također, mi imamo kapacitet za posluživati više ljudi za ručak i večeru. Kad smo otvorili restoran prije devet godina bilo je mjesta za 75 osoba po sittingu. Ali to se mijenja. Svake godine smanjujemo broj sjedalica, a povećavamo broj zaposlenika. Morate priznati da to nema veze s poduzetništvom, ali to je tako jer želimo da iskustvo bude svake godine sve bolje. Sav novac koji ostane kad isplatimo plaće ulažemo natrag u razvoj naša tri restorana", otkrio nam je suvlasnik, i ljubazno nam ponudio upgrade za stol koji se nalazi u njihovoj kuhinji laboratoriju gdje smišljaju nove recepte. Proces je to koji u Disfrutaru ne prestaje, i u potpunosti je javan jer sve svoje recepte i rezultate istraživanja publiciraju.

Weekend Food Festival - 1 Aktualno Kako chefovi stvaraju nova jela? Tajne koje stoje iza specijaliteta u najboljim restoranima

Nema biranja 

Zanimljivo je da gosti, osim što odaberu između dva menija (klasici restorana ili onaj s novim jelima) ne znaju unaprijed što će jesti tog dana. U Disfrutaru smatraju da se gost ne bi trebao zamarati s onim što će mu iduće doći na stol. A iako svake godine kreiraju više desetaka u potpunosti novih autorskih jela, nemoguće je zaobići njihov Panchino uštipak koji je bogato nadjeven kavijarom, ili pizzu na koju se riba veća količina crnog tartufa.

"Iako smo trojica chefova svi potpisujemo jela koja izlaze pred goste. Ali ne samo nas troje, već svi oni koji provode vrijeme za kuhinjskim jedinicama mogu dati svoje prijedloge. Jako je važno da restoran ima svoj stil. Jelo na koje se odlučimo mora izgledati tako da kad vidite fotografiju pomislite: ovo mora da je Disfrutar. To nije jednostavno, jer na duži period biti jedinstven i imati svoj stil je jako teško. To je nešto na što konstantno morate biti fokusirani. Nas troje već 25 godina radimo zajedno. Vjerujem da je recept našeg dugogodišnjeg uspjeha što gotovo na identičan način razmišljamo o životu, obitelji, ali i o poslu",  priča nam Xatruch, provodeći nas kroz vinski podrum, a sve kako bi se naš stol u 10-ak minuta transformirao u living table za deserte. U pitanju je koncept kojeg su produkt dizajneri realizirali upravo po njihovoj ideji i poslužuje se samo jednog grupi za ručak i večeru. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Kastelan (@cashtelan)

Rasvjeta u eksperimentalnoj kuhinji se priguši, bijeli stolnjak se teatralno razgrne, a glazba se postepeno pojačava. Osoblje simultano otvara ploče na stolu... a ispod njih se kriju deseci slatkih iznenađenja, orašasti plodovi, voće i cvijeće. Kroz cijeli proces, koji više nalikuje kazališnoj predstavi nego ručku osobno vodi Oriol Castro... zaista nevjerojatno iskustvo!

Preporuka za ručak: Jedan od najboljih restorana u Samoboru (a i šire) ima novi jelovnik na kojem posebno mjesto imaju - slastice Petre Jelenić Restoran Cantilly u Samoboru - 16 Restoran Cantilly u Samoboru - 15 Restoran Cantilly u Samoboru - 14 +15 Restoran Cantilly u Samoboru - 13

  • #gdje sjesti
  • #disfrutar
  • #restoran Barcelona
  • #The World's 50 Best Restaurants
  • #Najbolji restoran na svijetu
  • #ivan kaštelan
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Wellness odmor u Novigradu: Aminess Vival Maestral Hotel 4* nudi tri dana potpune relaksacije
Crno jaje
Uživancija u Novigradu: Aminess Vival Maestral Hotel nudi tri dana potpune relaksacije
Wellness vikend u Makarskoj: Odmor u Valamar Meteor Hotelu
Crno jaje
Wellness vikend u Makarskoj: Ponuda za odmor u Valamar Meteor Hotelu
Slavonija slavi svoju baštinu: drugi Pogača Fest u znaku 20 godina Veselih Šokica i okusa koji spajaju tradiciju i budućnost
Oglas
Slavonija slavi svoju baštinu: drugi Pogača Fest u znaku 20 godina Veselih Šokica i okusa koji spajaju tradiciju i budućnost
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Najsočniji trokuti od lisnatog tijesta: Recept za koji vam treba 30 minuta i tek nekoliko sastojaka
Male pite
Najsočniji trokuti od lisnatog tijesta: Recept za koji vam treba 30 minuta i tek nekoliko sastojaka
Rovinj za pamćenje - odmor koji spaja more, tradiciju i vrhunski smještaj
Oglas
Rovinj za pamćenje - odmor koji spaja more, tradiciju i vrhunski smještaj
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Lazanje iz plitkog lima za pečnje recept
Ne morate kuhati tjesteninu!
Brži način za pripremu finih lazanja s mljevenim mesom – u plitkom limu za pečenje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Greškom mu je isplaćeno 330 plaća, on dao otkaz i nestao. Sud kaže: "To nije krađa"
Tvrtka ga tuži
Greškom mu je isplaćeno 330 plaća, on dao otkaz i nestao. Sud kaže: "To nije krađa"
Vremenska prognoza: Vraća se sunce
VREMENSKA PROGNOZA
Vraća se sunce i toplo vrijeme: Meteorolog otkriva koliko će trajati
Policija u akciji: Od ranog jutra na adresama šefova dviju zdravstvenih ustanova, spominje se i župan
Milijunski iznosi
Cure detalji velike policijske akcije: Spominju se imena ravnatelja bolnica, češljaju se poslovi iz vremena Beroša
show
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Charles Spencer Crowe viđen u šetnji nakon dugo vremena
Jeste li pogodili?
Znate li čiji je ovo sin? Samo najveći fanovi prepoznat će crte lica njegova slavnog oca
Tko je sin Halida Bešlića, Dino Bešlić?
''Djelujem iz sjene...''
Tko je sin jedinac Halida Bešlića? Zadesila ga je slična sudbina kao i oca
zdravlje
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Izgleda poznato?
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Pokažite što znate!
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Zlatnoj ribici priredio nevjerojatan provod, snimka skupila više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Zlatnoj ribici priredio nevjerojatan provod, snimka skupila više od 40 milijuna pregleda
tech
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
Novo oružje
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
VIDEO Muskov robot iznenadio sve svojim novim vještinama
Djeluje uvjerljivo
VIDEO Muskov robot iznenadio sve svojim novim vještinama
sport
Htio je završiti karijeru, a sada se neočekivano vratio u reprezentaciju
pala je odluka
Htio je završiti karijeru, a sada se neočekivano vratio u reprezentaciju
Teška ozljeda u prijateljskom susretu Hrvatske U-18 i Ukrajine U-18
Sudac izvukao crveni
Drama na utakmici Hrvatske U-18: Hajdukovac teško ozlijeđen, hitna pomoć na terenu
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
NIJE OVO OČEKIVAO
Gonzalo Garcia je bijesan i želi otići u siječnju, priča se da već ima novi klub
tv
Kumovi: Mislio je da spava – vidjela je gdje je novac
KUMOVI
Kumovi: Mislio je da spava – vidjela je gdje je novac
U dobru i zlu: Pokušala ga je spasiti od samoga sebe – je li joj to najveća pogreška?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušala ga je spasiti od samoga sebe – je li joj to najveća pogreška?
Skrivena sudbina: Majka ne podržava njenu odluku
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Majka ne podržava njenu odluku
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
novac
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Nije više na muci
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
lifestyle
Ponuda bordo haljina u trgovinama za jesen 2025.
POPULARNA BOJA
Za svaki dan i za svečane prigode: 15 bordo haljina u kojima ćete uvijek izgledati lijepo
Kolinda Grabar-Kitarović u plavoj haljini efektnog uzorka
STAJLING ZA RIJAD
Kolinda Grabar-Kitarović: Salonke u osvježavajućoj boji koje su "strogu" haljinu učinile još boljom
Viktorija Rađa u kratkim hlačama i kratko rezanoj majici
IZDANJE ZA ODVAŽNE
Izdanje Viktorije Rađe je pun pogodak, ali nismo sigurni da bismo ga sami nosili ovih dana
sve
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Ponuda bordo haljina u trgovinama za jesen 2025.
POPULARNA BOJA
Za svaki dan i za svečane prigode: 15 bordo haljina u kojima ćete uvijek izgledati lijepo
Charles Spencer Crowe viđen u šetnji nakon dugo vremena
Jeste li pogodili?
Znate li čiji je ovo sin? Samo najveći fanovi prepoznat će crte lica njegova slavnog oca
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close