• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #vino uz žlicu

Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru

Eno-gastro projekt uskoro ulazi u svoju sedmu godinu postojanja tijekom kojih se učilo i uživalo u vinima, hrani i pratećim gastronomskim radostima.
Punkufer avatar placeholder
PR 24.11.2025 13:23 komentari
viber Created with Sketch.
Vino uz žlicu u Maloj ribi - 11
Vino uz žlicu u Maloj ribi - 11 (Foto:Julio Frangen)

Galerija Vino uz žlicu u Maloj ribi - 13 9 Vino uz žlicu u Maloj ribi - 12 9 Vino uz žlicu u Maloj ribi - 11 9 Vino uz žlicu u Maloj ribi - 10 9 Posljednji ovogodišnji event 'Vino uz žlicu', koji je doživio svoje 28. izdanje, održan je na zagrebačkom moru - Jarunu - u restoranu Mala riba.

U trendu Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

U njemu, kao u Jadranskom moru, uspješno pliva mlada voditeljica Karla Mikičić, čija je obitelj prije 14 godina pokrenula istoimenu konobu u Matuljima kod Opatije zajedno s obitelji Nikolac.

Posao u Matuljima dobro je uhodan, pa su se odlučili proširiti ga i na Zagreb, gdje su od otvaranja u lipnju postali prepoznatljivo mjesto za uživanje u morskim specijalitetima. Obitelji Mikičić i Nikolac bave se ribarstvom i imaju sjajno organiziranu brodsku flotu tako da u njihove restorane stižu najkvalitetnija, svježa riba i nadaleko čuveni kvarnerski škampi.

Koncept jela isti je u Matuljima i u Zagrebu, a kuhinju je postavio vrhunski chef Zdravko Tomšić. Ponudu su bazirali na maloj ribi, po kojoj su i nazvani restorani. Najpopularnije jelo im je fritto misto, ali su autori projekta 'Vino uz žlicu', Renata Cisar i Mustafa Topčagić, u dogovoru s Karlom Mikičić osmislili jelovnik za event temeljen na jelima koja su bliže žlici.

Druženje je započelo s rakijama i likerima Destilerije Krulčić iz Lindara kraj Pazina. Vlasnik destilerije Renato Krulčić četvrta je generacija koja se bavi proizvodnjom destilata, a navršava se 104 godine otkako je dozvolu dobio njegov pradjed Giovanni. Baza destilata je grappa (komovica), a predstavljaju, kaže Krulčić, tradicionalnu Istru na suvremen način. Kušale su se rakije: Travarica koja se radi po staroj recepturi, a nastala je kao tinktura za smirenje koju su primjenjivali benediktinci i Crni trn, istarska divlja šljiva čiji se plodovi beru kad počne mraz, kad trpkost prijeđe u slatkoću. Ljubiteljima likera posebno su se svidjeli njihovi Amaro di oliva na bazi ploda masline i Terranino.

Ukusna riblja jela dodatno su obogatila ekstra djevičanska maslinova ulja Bajkin. Vlasnik OPG-a Loris Bajkin predstavio je četiri sortna ulja (Buža, Istarska bjelica, Frantoio i Leccino) te Blend Familia koje su uzvanici kušali uz hrskave zalogaje domaćih kruščića. Prve masline posadili su sredinom devedesetih godina u selu Bajkini kraj Vižinade za obiteljske potrebe, a danas na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu imaju 3800 stabala na devet lokacija. Ova iznimno kvalitetna maslinova ulja osvojila su brojne prestižne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, a njihova Buža nedavno je ovjenčana i zlatom u New Yorku.

Večera je započela uz Tris hladnih predjela od riba i morskih plodova. U tanjurima se našlo pravo malo bogatstvo: trilja marinirana u limunovom soku, komadići gofa, lignje s bobom i koromačem... Uz to je poslužen lepršavi pjenušac Rosé premium brut iz vinarije Kutjevo proizveden klasičnom metodom od crnog pinota s izuzetnih vinorodnih položaja Hrnjevac i Vinkomir. Ugodnu ružičastu boju dopunjuju arome crvenog bobičastog voća, kojima dominiraju jagoda, malina i trešnja. Ovaj profinjeni pjenušac, koji je predstavio Petar Marincil iz marketinga Kutjeva d.d., svojom elegancijom i kvalitetom jednako je užitan u svakodnevnim i posebnim prigodama. Proizveden je tradicionalnom metodom te brižno odnjegovan i odležan u bocama. Zaista dostojan predstavnik vinske tradicije koja je u Kutjevu započeta još 1232. godine.

Nakon hladnog predjela slijedilo je lagano zagrijavanje uz Riblju juhu po domaćem receptu s čudesnim bogatstvom mora - komadićima bijele ribe iz dnevne ponude, kvarnerskim škampima i nezaobilaznom rižom. Na tu juhu rado svraćaju i susjedi iz obližnjih zgrada na Jarunu i Vrbanima, a nerijetko se s njom okrijepe šetači uz jezero i rekreativci. Slasnu juhu pratio je Chardonnay 2024 vinarije Franc Arman iz Vižinade. Čuvena svjetska vinska sorta pokazala je izuzetne rezultate na položaju Narduči. Sjajna svjetložuta boja uvod je u aromu svježih mirisa bijelog voća i cvijeća. Živahan, istodobno svjež i slatkast s blagom kiselinom izvrsno se uklopio uz raskoš okusa juhe.

Nastavilo se u sličnom, jušnom tonu, s Gvacetom - ribama iz dnevnog ulova kuhanih u umaku od vina i maslinova ulja, koji je pratila druga perjanica Franc Arman vinarije - Sivi pinot 2024 također s položaja Narduči. Vino je neobične žute boje s rumenkastim odsjajem, a na nosu svježe, voćnog mirisa s ugodnom notom maslačka. Ovo harmonično vino, od sorte ne toliko zastupljene u Istri, bilo je pravo otkriće u kombinaciji s Gvacetom, pa su ga i novinari na 28. izdanju 'Vina uz žlicu' proglasili za najbolji pairing.

Obitelj Arman ovim vinima internacionalnih sorti uspješno je nastavila njegovanje temeljnih vrijednosti tradicije predaka, koju je još 1850. godine započeo Edoardo Arman s autohtonim malvazijom i teranom.

Na stol su stigle nove žlice a s njima i Tripice od grdobine s fažolom, jelo s kojim se dosad nismo susretali u zagrebačkim ribljim restoranima, a nije tako često niti na jelovnicima restorana na Jadranu. Ekskluzivitet tog jela iz kategorije 'obožavam ili ne podnosim' pratilo je i posebno vino Črjena zemja 2023 iz vinarije Kapîć u Matuljima, nazvane po nadimku jednog od predaka. Predstavio ga je vlasnik Toni Babić, spomenuvši i poteškoće u administrativnoj borbi kako da ova kupaža (50 % terana i 50 % refoška) od grožđa s područja istarskog Novigrada dobije oznaku pripadnosti vinogradarskoj regiji Primorska Hrvatska. Vino je provelo godinu dana u barrique bačvama, osam mjeseci u inoxu, a ostatak u bocama. Bilo bi poželjno da je odležalo još barem šest mjeseci, ali se Babiću činilo zgodno ipak ga predstaviti u ovoj prigodi. Pritom nije pogriješio, jer se fino naglašena kiselina s malo drva na nosu i aromama tamnog bobičastog voća izvrsno stopila s iznutricama od grdobine. Inače, vino je dobilo naziv po toponimu gdje se vinar kao dječak kupao i skakao sa stijena.

Došlo je vrijeme i za slatki kraj večere - Profiterole s čokoladom, uz koje je specijalno za ovu priliku, poslužen neobičan i vrlo ukusan sladoled s maslinovim uljem brenda Valle Losca Gelato iz Voloskog kod Opatije.

O sladoledu Valle Losca govorio je predstavnik Marino Bošnjak, a priča je započela u Konobi Valle Losca u Voloskom, mjestu koje je nadahnulo razvoj ovog brenda. Njihova je vizija njegovanje tradicije pravog talijanskog gelata, s naglaskom na prirodne sastojke (svježe mlijeko i vrhnje te sezonsko voće lokalnih proizvođača) i autentične okuse. Osim monoporcijskih čašica i gelato torti, u ponudi su i obiteljska pakiranja u termoboxima za kućnu upotrebu. Valle Losca nudi gelato artigianale koji prenosi izvornu teksturu i okus, bez umjetnih dodataka, pružajući potrošačima iskustvo iskrenog užitka.

U desertu s njihovim sladoledom uživalo se uz Sweet Muscat 2024 iz vinarije Iuris, udaljene svega dvadesetak minuta vožnje od restorana Mala riba, kako je rekao suvlasnik Mario Jurašić, čiji su partneri u vinariji Tin Hudolin i glavni enolog Domagoj Klasiček. Njihov poluslatki žuti muškat izraženih je sortnih aroma, intenzivnog mirisa zrele dinje i vinogradarske breskve. Srednje je punog tijela, izuzetno voćan, svjež i pitak, a gastronomski zahvalan ne samo u ovoj slatkoj kombinaciji nego i s pikantnim jelima azijske kuhinje. Jurašić je istaknuo posebnost vinarije iz zagrebačkog Hrašća, koja se pokazala odličnim rješenjem za punjenje i odležavanje vina iz vinograda u Podunavlju i Slavoniji, uz sve logističke pogodnosti na toj lokaciji. U okviru vinarije, otvorene prošle godine, nalaze se vinski podrum, wine bar i shop što kompletno zaokružuje užitak u njihovih tridesetak etiketa.

Da kava izvrsno dopunjuje gastronomski doživljaj, pokazalo se na kraju večeri kada je poslužena ova tekuća slastica s 800 aroma. Hug&Punch, što je istodobno i zagrljaj i udarac - zagrljaj kave i udarac arome, pruža drugačiji pristup uživanja u kavi. Ova personalizirana kava, kaže edukator Domagoj Trusić, radi se od odabranih zrna, kao što se za najbolja vina odabiru najbolje bobice grožđa. Hug&Punch sa sjedištem u Matuljima spaja tri uloge - dobavljača najfinijih origina kava, mikro pržionu i edukacijski centar. Osim uživanja u vrhunskoj kavi, ovdje se može naučiti sve o pripremi i miješanju zrna i spravljanju idealnog blenda, a kući ćete otići s novim, nezaboravnim iskustvom.

Eno-gastro projekt uskoro ulazi u svoju sedmu godinu postojanja tijekom kojih se učilo i uživalo u vinima, hrani i pratećim gastronomskim radostima. Nakon male pauze, sljedeće druženje  planirano je za polovicu siječnja 2026. godine.

Ova fina jela na žlicu baš dobro griju! Izdvojili smo 7 recepata koje ćemo kuhati ovog tjedna Sarma je mnogima omiljeno zimsko jelo Grčki gulaš od svinjetine Rižoto od buče +0 Ruska juha šči

  • #vino uz žlicu
  • #mala riba
  • #gastro
  • #Vino
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru
Eno-gastro doživljaj
Posljednje ovogodišnje: 28. Vino uz žlicu u Maloj ribi na zagrebačkom moru
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
"Imamo najpovoljnije cijene i najveće kobasice": Advent na Kvatriću u novom ruhu
Jinglingz festival
"Imamo najpovoljnije cijene i najveće kobasice": Advent na Kvatriću u novom ruhu
Više od pola stranih gostiju spremno je izdvojiti dodatno za autentična jela, a Hrvatsku kao gastro-destinaciju stavljaju ispred Španjolske i Grčke
Oglas
Više od pola stranih gostiju spremno je izdvojiti dodatno za autentična jela, a Hrvatsku kao gastro-destinaciju stavljaju ispred Španjolske i Grčke
Tjedni jelovnik jela za zimu od 24.11. do 30.11.2025.
Tjedni jelovnik
Ova fina jela na žlicu baš dobro griju! Izdvojili smo 7 recepata koje ćemo kuhati ovog tjedna
Top 10 doživljaja Sisačko – moslavačke županije
Oglas
Top 10 doživljaja Sisačko – moslavačke županije
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Podignuta optužnica protiv mladića (20). Napravio je dijete 14-godišnjakinji
Odbio dati iskaz
Mladić optužen za teško spolno zlostavljanje: 14-godišnjakinja rodila njegovo dijete
BBC istražuje tko stoji iza ritualnih ubojstava u Sijera Leoneu
RITUALNA UBOJSTVA U AFRICI
Tijelo djeteta bez organa pronađeno na dnu bunara, razlog je jeziv: "Ovdje koljemo, a krv ide tamo dolje... Kad žele moć, dolaze ovamo"
Provjerite police! Povlači se jedna od najomiljenijih čokolada:
Upozorenje iz trgovine
Provjerite zalihe! Povlači se jedna od najpopularnijih čokolada: "Odmah prestanite s upotrebom"
show
Bruno Tomašić u devetoj emisiji showa Supertalent
''nikad ovo nismo dali!''
Prvi put u povijesti Supertalenta jedan je kandidat dobio ovakav zadatak: ''Ovo se nikad nije dogodilo!''
Elena Kitić na očevom koncertu u Areni Zagreb doživjela neočekivanu situaciju
proširio se video
Kći folk-zvijezde pred Arenom Zagreb doživjela neugodnost, publika ju podržala pljeskom
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda sa suprugom Jurom
''nikad nismo skrivali''
Meri Goldašić otkrila razloge razvoda kojim je šokirala Hrvatsku: ''Pustili smo jedno drugo u tom trenutku...''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
Stručnjaci su zabrinuti
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
"Mi Slovenci sretni smo što nas se konačno spominje u šali": Objava postala hit, vidite li sličnost?
LOL
"Mi Slovenci sretni smo što nas se konačno spominje u šali": Objava postala hit, vidite li sličnost?
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
tech
Prva ljudska smrt od soja ptičje gripe H5N5 u svijetu potvrđena u SAD‑u
Zabrinutost raste
Prva ljudska smrt od soja ptičje gripe H5N5 u svijetu potvrđena u SAD‑u
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
sport
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
VIDEO Real Sociedad preokretom svladao Osasunu: Ante Budimir ušao s klupe
Pogledajte golove
VIDEO Nesretan povratak Budimira u redove Osasune: Vatreni slavio preokretom
Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Ante Rebić: Evo što mu je poručio
Tako se to radi
VIDEO Fruk davao izjavu, a onda mu se iza leđa pojavio Rebić: Evo što mu je poručio
tv
U dobru i zlu: Želi mu pomoći pa makar to značilo da će završiti u zatvoru
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Želi mu pomoći pa makar to značilo da će završiti u zatvoru
Kumovi: Napokon je sve dobro, ali on se nikako ne može riješiti crnih misli
KUMOVI
Kumovi: Napokon je sve dobro, ali on se nikako ne može riješiti crnih misli
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
putovanja
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
lifestyle
Mirela Holy u Steve Madden Cobra gležnjačama s neobičnim kišobranom 2025.
Uvijek privlači poglede
Gležnjače Mirele Holy hrabar su izbor za skliske zagrebačke ulice, ali ipak ih je zasjenio – kišobran
Ulična moda Zagreb čupavi zimski kaput
Najveći zimski trend
Brineta sa zagrebačke špice zna dobar trik za naglašavanje figure – čak i kad nosi čupav zimski kaput
Lejla Filipović u kožnatoj suknji i čizmama sa zmijskim uzorkom
UVIJEK SJAJNA
Lejla Filipović nosi fantastičnu suknju i još bolje čizme, oboje želimo u vlastitom ormaru
sve
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu: Znate li zbog čega?
RESPECT!
Luka Modrić i Petar Sučić imali su crvene mrlje na licu na velikom derbiju: Znate li zašto?
Bruno Tomašić u devetoj emisiji showa Supertalent
''nikad ovo nismo dali!''
Prvi put u povijesti Supertalenta jedan je kandidat dobio ovakav zadatak: ''Ovo se nikad nije dogodilo!''
Elena Kitić na očevom koncertu u Areni Zagreb doživjela neočekivanu situaciju
proširio se video
Kći folk-zvijezde pred Arenom Zagreb doživjela neugodnost, publika ju podržala pljeskom
Restoran 1444, Mokrice
Doživljaj za nepce

Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

Za one koji žele uživati u povijesnom ambijentu i vrhunskoj kuhinji, dvorac Mokrice s restoranom 1444 pruža jedinstven spoj kulture, povijesti i gastronomije. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close