Topla, mirisna i kremasta, ova juha od leće i parmezana idealna je za sive i hladne dane. Leća ovdje igra glavnu ulogu – brzo se kuha, lako preuzima druge okuse i čini juhu zasitnom.
Aromatična baza od luka, mrkve, celera i koncentrata rajčice daje jelu dubinu, dok parmezan sve zaokružuje u bogat, pun okus kojem je teško odoljeti. Priprema je jednostavna, količina obilna, a ova juha može se i zamrznuti i izvaditi onda kad vam najviše treba topao i izdašan obrok na žlicu.
Juha od leće i parmezana - sastojci:
- 60 ml maslinovog ulja, plus za posluživanje
- 2 žuta luka, nasjeckana
- 2 mrkve, nasjeckane
- 2 stabljike celera listaša, nasjeckanog
- 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 3 čajne žličice soli, podijeljeno
- 4 žlice koncentrata rajčice
- 1 suhi lovorov list
- 380 g smeđe ili zelene leće (namočene preko noći)
- 2 l povrtnog temeljca
- 120 g naribanog parmezana, plus kora, plus za posluživanje
- nasjeckani listovi peršina, za posluživanje
- papar
Juha od leće i parmezana - priprema:
- Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u velikom loncu s debelim dnom. Dodajte luk, mrkvu, celer, češnjak i 1 žličicu soli te kuhajte, često miješajući, dok luk ne postane staklast i ne počne zagarati, 10 do 12 minuta.
- Napravite prostora između povrća da vidite dno lonca i dodajte koncentrat rajčice. Kuhajte, miješajući, oko 2 minute.
- Umiješajte leću, lovorov list, vodu, koricu parmezana i preostale 2 žličice soli. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok leća ne omekša, 15-20 minuta (ako leću niste namočili, bit će gotova za oko 35 minuta).
- Maknite juhu s vatre i umiješajte parmezan. Kušajte i začinite s još soli i papra ako želite.
- Rasporedite u tanjure, dodajte u svaki puno parmezana, pospite peršinom i pokapajte maslinovim uljem.
Ova fina jela na žlicu baš dobro griju! Izdvojili smo 7 recepata koje ćemo kuhati ovog tjedna

