Konzumacija hrane osnovna je životna potreba, no unatoč tome i dalje velik broj ljudi ne zna ili ne želi naučiti kuhati. U dvadesetim godinama života eksperimentiramo s kuharskih tehnikama i okusima, a u tridesetima bi već svatko trebao znati pripremiti ovih sedam jela. Ona ne zahtijevaju preveliko kulinarsko znanje, ali ih svi obožavaju jesti.

1. Pečeno pile
Piletina je iznimno fleksibilna namirnica koja se može pripremiti na 1001 način. Peče se na tavici, pirja se, poha i pošira. No u Hrvatskoj se nedjeljom obično peče cijela ptica te poslužuje s krumpirom i salatom. Nemojte se prepasti toga zadatka – pečenje cijelog pileta uopće nije velika znanost.

Pridržavate li se ovih triju važnih savjeta, rezultati neće izostati:
- Udubinu očišćene i dobro začinjene ptice napunite polovicom luka i jabuke (može i limuna) i tako sačuvajte vlažnost jela. 

- Krilca stavite ''iza leđa'' kako meso ne bi izgorjelo, a batke povežite zajedno kuhinjskom špagom.

- Piletinu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Duljina pečenja ovisit će o težini cijele ptice. Pravilo glasi da će vam za 1 kg mesa biti potrebno oko pola sata pečenja. I ne zaboravite tijekom pečenja podliti meso sokovima od pečenja.

2. Pečeni krumpir

Hrskav izvana, a mekan iznutra? To je sve što želimo od savršeno pečenog krumpira! Idealan je prilog uz mesna i riblja jela, a može se jesti i samostalno uz kakvu sezonsku salatu. Uz to, lako se priprema, pa stvarno nema izlike da ne naučite pripremati ovo jelo. Uz ovaj recept pečeni krumpiri uspjet će vam baš svaki put.

3. Odrezak
Kvalitetno meso nije jeftino, pa je odgovarajuća termička obrada šnicla najmanje što možete učiniti za sebe i svoj novčanik. I to bez obzira preferirate li svinjetinu, junetinu ili janjetinu odnosno odrezak pečen na tavi ili roštilju.

Pečenoj šnicli svatko se veseli, pa svakako naučite upotrebljavati kuhinjski termometar ili ruku kako biste znali ocijeniti kada je meso sirovo, srednje ili dobro pečeno.

4. Varivo od graha (s kobasicom)
Grah je omiljeno povrće Hrvata, a od njega se obično kuhaju mirisna variva s dodatkom špeka, kobasica, tjestenine i slično. Bez obzira na to koju varijantu preferirate, bazični grah morate znati pripremiti. Da, da, to uključuje i namakanje graha večer prije kuhanja. Korištenje onoga iz konzerve ne računa se.

5. Sarma
Mama kuha najbolju sarmu, zar ne? No to nije razlog da ne naučite raditi ove ukusne svitke od kiselog zelja i mljevenog mesa i sami. S ovim receptom uvijek ćete napraviti odličnu sarmu.

6. Tjestenina s umakom
Kada ste vi ili vaši ukućani gladni, ali ne znate što biste pojeli – brzopotezno jelo s tjesteninom izvrsna je ideja. Kupovnu sušenu tjesteninu zna skuhati i tinejdžer, no s vremenom svladajte i pripremu odličnog umaka u kojem će uživati sva osjetila, a koji će se savršeno sljubiti s paštom.

Saznajte koje sve greške radimo kada pripremamo špagete bolonjez.

7. Palačinke
Nije svatko predodređen za pečenje slastica, ali palačinke bi se trebale naći na jelovniku baš svakog kuhara amatera. Koje su vam najdraže: slane ili slatke, s pekmezom ili čokoladom?

Svakako isprobajte i palačinke za kraljeve, koje je obožavao i car Franjo Josip.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju