Golemi zidovi od snijega, erupcije vruće vode ili predstava polarne svjetlosti samo su neka od svjetskih čuda koja nam dokazuju kako živimo na fantastičnom planetu.

Alpska ruta: Nevjerojatna šetnja između zidova od snijega visokih 20 metara

Planina Tateyama na sjeveru Japana svake godine privlači na tisuće znatiželjnika koji dolaze vidjeti kako izgledaju planinski lanci prekriveni desecima metara snijega i provozati se snježnim kanjonima. Zbog vlage koju donose vjetrovi s Japanskoga mora sjeverni je dio Japana jedno od snijegom najbogatijih područja svijeta.

Jedan od triju planinskih lanaca u Japanskim Alpama Hida bilježi i do 38 metara snijega godišnje. Alpska ruta Tateyama Kurobe, koja je poznata i kao Krov Japana ljubiteljima snijega jedna je od najslikovitijih. Dugačka je 90 kilometara i najpopularnija je zimi kad bijeli kanjon Velike snježne doline predstavlja spektakularni prizor -  tada napada i do 20 metara snijega.

Zlatni krug: Najspektakularniji dio Zemlje Vatre i Leda!

Islandsko geotermalno područje u Haukadaluru, gdje se nalaze gejziri Geysir i Strokkur. Geysir ili Veliki gejzir jedan je od najpoznatijih gejzira u Europi, po kojemu je i nastao sam naziv za ovu pojavu.

Gejzir Strokkur koji se nalazi u blizini, na udaljenosti od 50-ak metara, svakih 6 do 10 minuta eruptira i dostiže visine do 40 metara. Ovo geotermalno područje u kojem se nalaze prepuno je fumarola, izvora tople vode i blatnih ponora. 

Kadrovi za sva vremena: Video zbog kojeg ćete poželjeti odletjeti u Finsku

O Aurori Borealis, „sjevernoj zori“, odnosno noćnoj predstavi koja se može vidjeti na nebu sjeverne polutke drevni su Grci govorili kao o nebeskoj zavjesi u čarobnim bojama, Aristotel je spominjao „poskakujuće ovce“. Veličanstvena izmjena svjetlosti na nebu prirodna je pojava izazvana solarnim olujama koja se pojavljuje na krajnjem sjeveru od sredine listopada.

Ove je godina „light show“ malo uranio, a ples prekrasnih boja snimljen je iznad finskog grada Rovaniemija nekoliko trenutaka prije ponoći, a trajao je nekoliko sati.  

Znate li što se to skriva pod zaleđenim kanadskim jezerom?

Zaleđeno jezero Spray u Kananaskisu u Kanadi nije rijetka pojava. No ono što nalazi blizu njegove površine u provinciji Alberta, svakako je nesvakidašnji prizor. 37-godišnji pustolovni fotograf Paul Zizka snimio je smrznute mjehuriće metana koji su zarobljeni u vodi.

Mjehurići metana nusproizvod su određenih bakterija nakon što one konzumiraju odumrle organske tvari na dnu jezera poput planktona. Mjehurići se potom zamrznu prije nego što stignu na površinu te kreiraju zapanjujući prizor.

Mistična planina u Tibetu čiji vrh još nitko nije osvojio

Planina Kailash u zapadnom dijelu Tibeta jedno je od najsvetijih mjesta na svijetu, a prema Hinduistima, to je i mjesto gdje je nastao svijet. No, to je ujedno i jedno od najnepristupačnijih mjesta na svijetu. Njen vrh, na 6.638 metara, nikad nije bio osvojen.

Piramidalnog je oblika i gotovo mu je nemoguće pristupiti, a pokušaji su i zabranjeni zbog vjerovanja pripadnika četiriju religija, koji ga smatraju najsvetijim mjestom na svijetu. Prema Hinduistima, bog Shiva obitava na vrhu planine u stanju stalne meditacije, zajedno sa svojom ženom Parvati.

Rusko blago: Divovska rupa iznad koje se helikopteri ne usude letjeti Mir Mir - 3 Mir - 2 +1 Mir - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju