Planina Kailash u zapadnom dijelu Tibeta jedno je od najsvetijih mjesta na svijetu, a prema Hinduistima, to je i mjesto gdje je nastao svijet. No, to je ujedno i jedno od najnepristupačnijih mjesta na svijetu.

Njen vrh, na 6.638 metara, nikad nije bio osvojen. Piramidalnog je oblika i gotovo mu je nemoguće pristupiti, a pokušaji su i zabranjeni zbog vjerovanja pripadnika četiriju religija, koji ga smatraju najsvetijim mjestom na svijetu. Prema Hinduistima, bog Shiva obitava na vrhu planine u stanju stalne meditacije, zajedno sa svojom ženom Parvati.

Osim Hinduistima, mjesto je sveto Budistima, Jainistima te pripadnicima tibetanske religije Bön. Tisućama godina pripadnici ovih religija kreću u hodočašće oko vrha, smatrajući da trebaju prehodati krug oko planine, koji iznosi 52 kilometra, u samo jednom danu, za dobru sreću. No, ova šetnja sa sobom nosi i visok i strm uspon kojeg prati velika mogućnost visinske bolesti.

Dok Hinsuisti i Budisti hodaju u smjeru kazaljke na satu, u obrnutom smjeru idu Jainisti i pripadnici religije Bön. Za prehodati čitav krug osobi dobre fizičke forme, koja brzo hoda, potrebno je oko 15 sati.

Kailash se uzdiže iznad iznad izvora nekih od najdužih rijeka u Aziji: rijeka Indus, Sutjel, Barhmaputra i Karnili, a tu su i 2 jezera: Manasarovar i Rakshesa.

Na Sanskritu je naziv ove planine Kailasha, a smatra se da je podrijetlo od riječi kelasa, što znači kristal, a tibetanski naziv je Gangs Rin-po-che. Gangs je tibetanska riječ za snježni vrh, a rinpoche cijenjeni, pa bi se moglo prevesti kao cjenjeni dragulj snijega.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju