Posjet zemlji glečera, gejzira i vilenjaka na popisu je mnogih ljubitelja putovanja s potpunim pravom. Vulkani, izvor vruće vode, gejziri i nepregledni vidici leda obasjani Aurorom borealis samo su neki od prekrasnih prizora kojim Island dočekuje svoje posjetitelje. Neke od prirodnih fenomena moguće je proći rutom Golden Circle – najpoznatijom islandskom turističkom rutom.

300 kilometara ljepota

Zlatni krug, kako u prijevodu glasi ime Golden Circlea, ruta je dugačka 300 kilometara, koja vas, između ostalog, vodi do tri najpopularnije prirodne atrakcije na Islandu: geotermalno područje u Haukadaluru, slap Gullfoss i Nacionalni park Thingvellir. I dok polarnu svjetlost možete vidjeti od početka rujna do kraja travnja, ove prirodne ljepote možete posjetiti cijelu godinu, a Golden Circle odličan je izbor ako ne možete provesti malo više dana za istraživanje jer su u njoj sadržani najljepši islandski vidici. Ako ste na Islandu malo duže, definitivno nemojte na tome stati jer se isplati vidjeti još puno toga.

Erupcija gejzira svakih 6 – 10 minuta

Jedna je od postaja ove rute geotermalno područje u Haukadaluru, gdje se nalaze gejziri Geysir i Strokkur. Geysir ili Veliki gejzir jedan je od najpoznatijih gejzira u Europi, po kojemu je i nastao sam naziv za ovu pojavu. Gejzir Strokkur koji se nalazi u blizini, na udaljenosti od 50-ak metara, svakih 6 do 10 minuta eruptira i dostiže visine do 40 metara. Ovo geotermalno područje u kojem se nalaze prepuno je fumarola, izvora tople vode i blatnih ponora. Mjesto na kojem ćete se u potpunosti uvjeriti da ste na prekrasnom Islandu.

Golden Circle - 5 Golden Circle - 5 (Foto: Getty Images)

Čarobni slap Gullfoss

Čaroban i visok 32 metra ulijeva se u rijeku Hvita i jedan je od najljepših slapova Islanda. Podijeljen je u dva stepenasta dijela, od kojih je kraći dugačak 11 metara, a drugi 21 metar. Nalazi se u prekrasnom kanjonu sa zidovima visokima i do 70 metara, s kojih se pruža nezaboravan pogled na slap. U vezi s ovim slapom postoji i zanimljiva priča o želji da islandska priroda posluži za profit stranih investitora, no tome je na kraj stala borba Sigridur Tomasdottir, prve Islanđanke koja se bavila aktivizmom za očuvanje okoliša. Plaketu njoj u čast možete pronaći u blizini slapa, a vremena za to će biti jer se nećete dati odlijepiti od ljepote i veličanstvenosti koja proizlazi iz slapa.

Jedan od tri nacionalna parka

Iako će se svatko tko posjeti Island složiti da bi cijeli Island bilo moguće proglasiti jednim velikim nacionalnim parkom, službeno postoje tri – Thingvellir, Vatnajökull i Snæfellsjökull. Na ruti Golden Circlea nalazi se Nacionalni park Thingvellir, koji je i na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine. Osušena polja magme prekrivena mahovinom i ostali krajolici oblikovani su vodom i okruženi antičkim planinskim vrhovima. Osebujan je zbog mnogo razloga, poput činjenice da je riječ o mjestu gdje se razdvajaju dvije tektonske ploče – euroazijska i sjevernoamerička. Svi koji ga posjete ostanu očarani njegovom ljepotom, ali i ovakvim činjenicama.

Ono što je predviđeno najpoznatijom turističkom islandskom rutom Golden Circle samo je dio onoga što Island nudi. Njegove su ljepote neopisive, a istraživati ga je moguće unedogled. Počnite s ovim, a na putu saznajte što sve još trebate vidjeti.  

Drugačiji turistički vodiči: Dva bivša vojnika organiziraju turu za 42 tisuće kuna! Pelorus - 1 Pelorus - 2 Pelorus - 3 +2 Pelorus - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju