Kvartovske kafiće u kojima je kava uvijek dobra, a konobari znaju više o nama od nekih prijatelja ritualno posjećujemo zbog osjećaja drugog doma u kojem ne moramo prati posuđe. Zagrebački kvartovi imaju ih toliko da ih je teško sve nabrojati, a u nastavku donosimo 30 posebnih mjesta.

1. Kad užari asfalt, kafić Keglić, već kultno mjesto na Trgu Francuske Republike, omiljen je zbog debelog hlada. Obitelji s djecom, šetači pasa, kao i mladi iz kvarta stalni su gosti.

2. Kavana i galerija Kak se šika u Ilici 93 spaja starinski i moderni đir. Vibru "kao kod kuće" duguje kožnim foteljama, retroglazbi i uređenjem koje odiše duhom starog Zagreba.

Kak se šika - 9 Kak se šika - 9 (Foto: Sandro Sklepić)

3. Kinoteka je godinama kultno okupljanje Zagrepčana, a danas je popularnost kina zamijenila ljubav prema ritualnoj kavi i novinama. Lijepa terasa i vintage interijer razlozi su zbog kojih se i dalje dolazi u Kordunsku ulicu.

> 10 odličnih mjesta za gablec u Zagrebu

4. Sedmica u blizini Britanca u ulici Fra Andrije Kačića Miošića 7a mnogima je drugi dom zbog dobre mjuze i pomalo boemskog ugođaja. Studenti Likovne akademije, glazbenici, intelektualci, kreativci i svi koji se tako osjećaju često se viđaju u Sedmici.

5. Pločnik je hipsterski spoj dućana s pločama, udobnog kafića i kluba kod Zapadnog kolodvora. Kvartovski dnevni boravak popularno je mjesto na zagrebačkom pločniku, a moglo bi se reći i "kafić Uzdravlje" tog dijela grada.

6. Kavana Lav između Kamenitih vrata i Markova trga spoj je caféa i galerije. Prostrani interijer ukrašen umjetničkim djelima savršeno se uklopio u gornjogradske ulice.

Crafter's Lav - 5 Crafter's Lav - 5 (Foto: Sandro Sklepić)

7. Pod "Starce", gornjogradski kafić Pod starim krovovima u Basaričekovoj 9, dolazi se generacijama. Otvoren je 1830., a proslavio se "ulogom" u filmu "Tko pjeva, zlo ne misli", zbog čega je dobio nadimak "Kod Šnidaršića".

8. Prvi steampunk bar u Hrvatskoj možete pronaći u Martićevoj. Zbog ambijenta nadahnutog Julesom Vernom i putopisnom fikcijom "Put oko svijeta u 80 dana", nadrealnog čaja koji dolazi u čarobnoj kutiji, savršenog džin-tonika i odlične mjuze Mr. Fogg se uvukao u srce ekipe iz centra.

> 5 restorana s domaćom hranom nadomak Zagreba zbog kojih vrijedi sjesti u auto

9. Terasa na kojoj ima dovoljno zraka i hladovine, odlična kava i topla čokolada te interijer nadahnut starinskim kazalištem formula su uspjeha Teatra u Badalićevoj ulici. U kafić gdje "svi znaju tvoje ime" dolazi se s Cibone, Trešnjevačkog placa, ali i drugih kvartova.

10. Kvart marljivo skuplja pohvale na društvenim mrežama. Nekima se sviđa to što mogu popiti kavu sa sojinim mlijekom, drugi „otkidaju“ na koktele, a treći na novitete točenog craft piva i happy hour kad padnu cijene žestica. Omiljeni kvartovski kafić nalazi se u Dinarskoj ulici nadomak Remize.   

11. Savršeno mjesto za brblji-brblji. Opušteno kao doma, ali bolje jer kod kuće moram sam oprati šalice. Pohvale glazbenoj urednici za diskretnu jazz-glazbu. S prvim dolaskom priča tek počinje jer se iza naziva "kava" ili "čaj" na cjeniku krije cijeli niz craft kava i čajeva koje konobarica predloži prilikom narudžbe. Radujem se svakom sljedećem dolasku i svakom novom okusu, komentirao je jedan od vjernih gostiju trešnjevačkog coffee shopa Karibu Kaaawa, a sudeći prema broju gostiju – i ostali se slažu.

12. Na Knežiji su omiljeni Horvati – kafić s gradskim štihom u kojem se pije craft pivo u prijateljskoj atmosferi. Navečer je potrebno imati malo sreće da biste pronašli slobodan stol.

13. Bez obzira na brojne kafiće nasuprot studentskog doma Stjepan Radić, Retro je omiljeno mjesto za piće u kvartu. Domaće mjesto gdje je dobra mjuza, a konobari su simpatični mnogi su odabrali kao omiljeni kafić za dnevnu kavu ili zagrijavanje prije izlaska.

> Doručak u centru: 5 mjesta u Zagrebu na kojima se fino jede prije 9 sati

14. U Bikers Beer Factory dolazi se navečer na rock-svirke, ali popularni kafić pun je i danju. Odlučite li svratiti na pivo nakon posla u Savsku i presjeći drugu ili treću kriglu mazalicama ili roštiljem, nema straha – nahranit će vas sa zadovoljstvom.

15. Raspjevane kokoši na Vrbiku ujedno su kafić i mini kulturni centar. U prostoru uređenom sa srcem izlažu se slike i fotografije, organiziraju promocije knjiga, a mogu se poslušati i ploče s gramofona.

16. Hub Cooltura Pub jedinstveno je mjesto u kojem se, već na prvi pogled, vidi da se mislilo na sve detalje. Gotovo je cijeli pub "ručni rad", odnosno otprilike 90 posto predmeta i namještaja napravljeno je točno prema zamisli ekipe koja ponosno stoji iza hit-mjesta na Sigečici.

17. Kavana Corso na Sigečici nadahnuta je starim zagrebačkim kavanama, a iza svakog predmeta "s bakinih tavana" sigurno postoji uzbudljiva priča. Zdravi sokovi, craft pivo, fine žestice i odlična kava razlozi su zbog kojih se dolazi u Corso.

> 10 genijalnih mjesta u Zagrebu za piće u debelom hladu

18. Hugo's na Jarunskoj 5 izvrstan je odabir za jutarnju kavu, popodnevno druženje ili noćni izlazak uz odlične koktele. Prostorom dominiraju freske konja koje utjelovljuju misao vodilju Hugo'sa, a ona glasi: "Ljubazno srce. Oštar um. Hrabar duh."

Hugo's - 6 Hugo's - 6 (Foto: Sandro Sklepić)

19. Iako zavučen i daleko od zagrebačkog centra, za Jazz Cafe na Gredicama čuli su mnogi. Neki su tamo dolazili na događanja poput Predinova koncerta, drugi dolaze na Kasačko pivo i porciju sjajnog jazza, bluesa

20. Najugodnija Terasa u Horvaćanskoj nalazi se na broju 69 i sjajno je mjesto za piće u prijateljskoj atmosferi. Imaju preko 30 vrsta piva, a prema mišljenju mnogih kava je jedna od boljih u tom dijelu grada. Dođete li navečer možda vas iznenadi i dobra svirka na gitari. Kvartovska ekipa obožava Terasu zbog konobara i vlasnika koji su duša kafića, ali i zbog fer cijena.

21. Tesla Smart zagrebački je koncept-bar kojem nije dugo trebalo da osvoji srca zagrebačke publike. "Dom" velikog izumitelja meta je hipstera i kreativaca, ali i onih koji se dolaze diviti originalnom interijeru u Horvaćanskoj cesti.

22. Industry Concept Bar u Vrapču, kao što i ime sugerira, uređen je u industrijskom stilu. Ondje se pijucka dobro vino, craft pivo te odličan čaj, a ogladnite li – možete i nešto prigristi.

> Od Tanzanije do Trešnjevke: Novo mjesto za vrhunsku kavu i priču u Zagrebu

23. Pocket u Listopadskoj ulici na Vrbanima urbani je kafić u kojem se spaja moderno i vintage, a svaki je detalj pomno osmišljen. U predmetima iz pin-up i pop-art ere ili na prostranoj terasi najbolje je uživati uz čaši točenog piva ili jednom od sjajnih koktela i shootera.

 

 24. Za Leone na Kvatriću mnogi smatraju da je najbolji kafić u istočnom dijelu Zagreba, zbog čega je i teško uhvatiti slobodan stol. Razlog je tome odlična kava, prijateljska atmosfera i sjajna glazba.

25. Legend Riders Blues bar – Eric Clapton tribute utočište je za pivopije (i kavopije) željne dobre mjuze na Kvatriću. U kafić s terasom koja je puna danju, ali i kad padne mrak dolazi se guštati u craft pivu i bluesu. I interijer plijeni pozornost. Između gitara na zidovima, postera rock i blues-glazbenika i brojnih fotografija počasno mjesto ima fotografija benda Erica Claptona na kojoj je i vlasnik ovog hrama dobroj muzici.

26. Na Kennedyjevu trgu nalazi se kafić Potter, imena nadahnutog najpoznatijim mladim čarobnjakom. Bajkoviti interijer budi dijete u gostima, baš kao i odlične torte "kad padne šećer".

27. Kafić Mimice ima ponešto za svakoga – od turske kave do espresa i caffe lattea – s pogledom na maksimirski park. Tko voli zdravo, bira svježe cijeđene sokove ili vina puna antioksidansa.

28. Pokraj Parka mladenaca u Trnskom smjestio se kafić koji imenom poziva da uđete unutra. Come In ekipa hvali jer su i njihovi ljubimci ondje dobrodošli, cijene su i više nego korektne, a ima i dovoljno mjesta na terasi za sve željne kofeina.

29. Jedan od omiljenih kafića u Novom Zagrebu je A'e caffe bar u Sigetu, kako zbog opuštenog ugođaja, tako zbog brojnih vrsta piva (preko 100 etiketa), ali i vina koje imaju u ponudi. Ime je dobio prema slavnoj dalmatinskoj poštapalici koja se sjajno uklapa u filozofiju kafića – samo bez uzrujavanja i nepotrebnog živciranja.

30. Cotton+Cafe u Zapruđu je poput teleporta u doba prohibicije. Industrijske svjetiljke, goleme sofe i ručno rađeni detalji koji podsjećaju na neka prošla vremena točno su tamo gdje trebaju biti. Interijer je ogledalo urbane ideje koja okuplja sve one željne dobre glazbe i opuštene atmosfere.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju