Ljeto kao da je već stiglo, ali srećom postoje poneka mjesta u Zagrebu na kojima se možete sakriti u hladu zelenila. Osim fine kave, ledene limunade i koktela, negdje možete skoknuti i na burger ili rebarca – ili fini komad pite sa sezonskim voćem.   

Palainovka, Ilirski trg 1

U potrazi za krošnjom ispod koje možete popiti kavu na Gornjem gradu produžite kraj Muzeja grada Zagreba i Zvjezdarnice, pa krenite prema jednoj od najstarijih kavana u Zagrebu. Palainovka ima prekrasnu terasu u hladovini s dovoljno zraka i odličnu kavu. Imajte na umu da je u blizini gotovo nemoguće pronaći parking, pa je bolja varijanta ostaviti auto u jednoj od obližnjih garaža u centru.

Cafe u Dvorištu, Jurja Žerjavića 7/2

Kava u Žerjavićevoj nije samo dobra, nego i odlična. Cijene jesu nešto više, ali zato možete uživati u divnoj arabici. Café u dvorištu privlači ljubitelje kave s biljnim mlijekom, hipstere, alternativce i šminkere, ponekog poslovnjaka i one koji dolaze pročitati knjigu s nogama na stolcu. Doista, publika je svakojaka, a ugođaj kao stvoren za opuštanje u hladu.

Swanky Monkey Garden - 2 Swanky Monkey Garden - 2 (Foto: Facebook: @Swanky Monkey Garden)

 

Swanky Monkey Garden, Ilica 50

Zagrepčani već dobro znaju da "Swanky" u Zagrebu nije samo hostel, već i omiljeno mjesto za druženje. Zbog veselog društva, dobrih koktela i odlične vibre terasa Swankyja dom je dobre atmosfere tijekom ljeta. Neki će reći da je najugodnije ujutro i popodne kad malo "otpusti" ljetno sunce.

Bacchus Jazz bar, Trg kralja Tomislava 16

Slična ekipa kao u Dvorište zalazi i u Bacchus. Bar je nekoć imao stigmu da ondje zalaze dečki "koji igraju za drugu momčad", ali danas je situacija drukčija. Bacchus je omiljen zbog odlične glazbe, hlada i opuštene atmosfere. Ako vam se jako žuri ili želite vidjeti svoje piće na stolu u roku odmah, možda ćete biti razočarani jer je ondje chillanje na prvom mjestu.

A most unusual garden, Horvaćanska 3

A most unusual garden zelena je oaza u Horvaćanskoj. Najneobičnije mjesto u gradu tu titulu zahvaljuje kućici na drvetu s nekoliko stolova. Ondje zalaze ljubitelji džina, ali i prirodnih sokova i craft piva. Stoga ne čudi da nije uvijek jednostavno pronaći slobodan stol, osobito u večernjim satima.

Melin, Kožarska 19

Na mjestu nekadašnjeg mlina kraj Tkalčićeve ulice nalazi se omiljeno okupljalište svih generacija – Melin. Kafić u zelenilu čiji položaj omogućuje cirkulaciju zraka, a hladovinu omogućuje i pokoja krošnja. Danju kafić, noću klub za zagrijavanje kultno je mjesto već godinama zbog opuštenog ugođaja u kojem se stvaraju uspomene.

Papa's American Bar, Tuškanac 1 

Papa's na Tuškancu odličan je bar za gladne i žedne koji se nađu u centru, a žele pobjeći od usijalog betona. S godinama je postao omiljeno mjesto za dokoličarenje u hladu uz gutljaje biranih piva i odličnih koktela. Glad možete utažiti u burgerima, sendvičima i salatama u američkom stilu. Parking potražite u obližnjoj garaži.

Velvet, Dežmanova 9 

Na nekoliko koraka od američkog bara na Tuškancu je Velvet, profinjeni kafić u Dežmanovoj ulici koji se od ljetne žege brani zelenilom i cvijećem na lijepoj terasi. Fina ledena kava i limunada, kriška pite ili torte za sreću je dosta!

> 10 fantastičnih mjesta za gablec u Zagrebu

Medvedgrad, Ilica 49

Na stotinjak metara od križanja Ilice i Frankopanske u Obrtničkom prolazu mami terasa pivovare Medvedgrad. Pivnička oaza idealna je za bijeg u sjenu drveća nakon posla, a tijekom ljeta često nude i pivske novitete koje vrijedi kušati. Neka sezonska piva kuhaju samo jednom i nikada više, pa ponudu vrijedi budno pratiti.

Pivana, Ilica 222

I Pivana ima svoju terasu za utrku. Nađete li se u blizini Črnomerca i tražite osvježenje u zelenilu, možete ga pronaći na mjestu koje je nekada nosilo ime "K pivovari". Ogladnite li nakon pokojeg piva, glad možete utažiti u rebarcima, kobasicama, odrescima i burgerima, kao i dnevnim gablecima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju