Savršeno mjesto za brblji-brblji. Opušteno kao doma, ali bolje jer doma moram sam oprati šalice. Pohvale glazbenoj urednici za diskretnu jazz glazbu. S prvim dolaskom priča tek počinje, jer se iza naziva "kava" ili "čaj" na cjeniku krije cijeli niz craft kava i čajeva koje konobarica predloži prilikom narudžbe. Radujem se svakom sljedećem dolasku i svakom novom okusu, napisao je jedan od gostiju trešnjevačkog coffee shopa, novog mjesta za kavu i priču u Zagrebu.

U udobnom prostoru koji poziva na šalicu toplog napitka uobičajeno je sresti susjede kako rade na laptopu ili čitaju knjigu. Neki se povuku na galeriju, a djeca se igraju na katu ispod. Ondje se nalazi i prostor za predavanja na kojima se može naučiti mnogo o kulturi i običajima u egzotičnim zemljama, poput primjerice životne priče Kikelomo Okoli iz Nigerije, kulturološkim šokovima i izazovima života u Kini te ljepotama Etiopije, ali i radionice za kreativno pletenje i druge aktivnosti.

Karibu Kaaawa, - 12 Karibu Kaaawa, - 12 (Foto: NB)

U Karibu Kaaawi kava je puno više od jutarnjeg napitka. Šalica artisan napitka ljubiteljima je posebni ritual i gurmanski doživljaj jer jednom kad kušate speciality teško se vratiti na staro. Ako je dosad niste imali prilike probati, imajte na umu da je kava voće pa često ima primamljivu kiselkastu notu.

U trešnjevačkom coffee shopu pije se arabica koja se i više cijeni, skuplja je i ima manje kofeina od robuste. Birati možete i između single origin kave ili blenda, kao i tamnije prženih ili egzotičnijih. Osim vrhunskih singlica u Karibu se hvali blend Tanzanije i Indonezije. Ponudu kave mijenjaju i nadopunjuju, a trenutno imaju onu iz Cogito pržionice u Zagrebu, mađarske Casino Mocce, a stižu i iz Njemačke i Španjolske. Stizale su i iz Madrida i Londona. Cilj im je imati što raznovrsniju ponudu speciality kava.

Karibu Kaaawa, - 6 Karibu Kaaawa, - 6 (Foto: NB)

Baš kao što o kvaliteti i okusu vina odlučuje terroir, odnosno zemlja, tako se i kava razlikuje od mjesta do mjesta. Stoga vrijedi kušati više vrsta kava kako biste našli svog favorita za ispijanje u kafiću ili kupiti za pripremu kod kuće. U Ozaljskoj je melju na licu mjesta te prilagođavaju granulaciju željama, a 10 dag košta 30 kuna.

Vlasnice Ana Buljan i Ivana Zec potiču uporabu domaćih proizvoda pa koriste mlijeko Mini mljekare Veronike, a prema želji odabrati možete i sojino ili bademovo. I mlijeku se pridaje puno pozornosti jer mora biti blago i pjenasto kako ne bi dobilo gorkastu notu.

> Recept za zimsku kavu kavu još sigurno niste probali

Ideja o coffee shopu spontano se pojavila u Tanzaniji, a i sama zajednička putovanja bila su posve slučajna. Tada kolegice u korporaciji, Ivana i Ana su na prvo putovanje u Aziju trebale ići svaka u vlastitom aranžmanu, ali su razgovarajući doznale da planiraju istu destinaciju – Kambodžu i Vijetnam. Drugo veliko putovanje, u Tanzaniju. zajedno su planirale, a nakon povratka u Hrvatsku odustale su od posla u tvrtki i ostalo je povijest.

Karibu Kaaawa, - 3 Karibu Kaaawa, - 3 (Foto: NB)

"Razgledavajući smo slučajno došle na farmu kave gdje su nam pokazali cijeli proces nastajanja. Vidjeli smo kako se kava bere i iznenadile se kako su mala stabla na kojima raste. Doznale smo kako se sade s bananama koje im pružaju hlad. Imale smo tisuću pitanja, bile smo fascinirane. Probudio se poduzetnički duh i rodila se ideja. Inicijalno smo mislile da ćemo uvoziti zelenu kavu iz Afrike, ali odustale smo od toga kad smo doznale da je cijena kontejnera 30.000 eura. Puno su nam pomogli dečki iz Cogito Coffee Roastersa koji se bave speciality industrijom. Kod njih smo išle na edukacije i dalje razvijale ideju da bismo se u konačnici odlučile za coffee shop te izgradnju brenda koji ćemo strpljivo graditi pa ćemo možda u budućnosti i imati i svoju brand kave. Odmah nakon ideje složile smo se i oko imena. Karibu kahawa na swahiliju znači uživajte u kavi, a kasnije smo ga prilagodile kako bi se lakše izgovaralo“, objašnjava Ana Buljan kojoj prelazak u nove vode nije predstavljao problem. Poduzetništvo joj je u krvi, a znanje je stjecala i radom u raznovrsnim tvrtkama - od fakulteta i u UN-u do kompanija u inozemstvu.

Karibu Kaaawa, - 1 Karibu Kaaawa, - 1 (Foto: NB)

Da bi mogle ostvariti to što su planirale pomogao im je mikro zajam agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja pomaže mladim poduzetnicima, omogućuje manje kamate i dulji poček kako bi se lakše uhodali.
Budući da Ana i Ivana žive na Trešnjevci namjera im je bila oživjeti kvart novim urbanim sadržajima i odmaknuti se od centra, a kako bi pronašle idealnu lokaciju prije konačne odluke su danima istraživale mogućnosti kružeći na biciklima. Prostor u Ozaljskoj bila je ljubav na prvi pogled, a kasnije je uz pomoć dizajnerica Bernarde Cesar i Marije Juze, iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, postao ono što je danas.

> Adio, depresijo! "Prošetao" od Turske do Portugala kako bi provjetrio glavu

Vlasnice su namještaj kupovale i u outletima pa su same šmirglale i lakirale kako ne bi trošile novac na ono što nije nužno.
Osim visokokvalitetnih kava u Karibu Kaaawi možete kušati i kakao sa zrncima maline te chai latte, tradicionalni indijski napitak od crnog čaja i začina s mlijekom. U ponudi imaju nekoliko vrsta belgijskog proizvođača Chalo, koji je osvojio i prestižnu međunarodnu nagradu - osvježavajuću limunsku travu, kardamon za ljubitelje aromatičnih okusa, vaniliju i masalu. Domaće ledene kave i čajevi očekuju se na ljeto, kao i još poneka iznenađenja u kojima će se uživati na lijepoj terasi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju