• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Mjesto s kojeg nitko ne odlazi gladan: Plati koliko možeš i uživaj u afričkoj kuhinji

Kikelomo Okoli ne broji novac nego osmijehe zadovoljnih gostiju koji kući odlaze sretni zbog fine hrane i odlične energije u Mama Veek's Kitchenu nasuprot Britanca...

Nika Borovac 12.04.2019 13:30 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Celer je sjajan dodatak juhama i varivima 5 eura za kilogram Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče

 „Prvo jelo sam skuhala još kao djevojčica. Bila je to smiješna situacija. Mama i tata su žustro raspravljali, a da ih ne slušam otišla sam u kuhinju, pripremila povrće i stavila ribu da se kuha. Kad je tata ušao u kuhinju najprije se razbjesnio jer sam uzela tako finu i skupu namirnicu, ali kad je probao očarano je rekao kako je okus savršen“, prisjeća se Kikelomo Okoli koja je iz rodne Nigerije stigla u Hrvatsku prije šest godina, a danas vodi udrugu Africa in My Heart. 

Najprije je živjela u Kutini, a potom se preselila u Zagreb kako bi spojila dvije najveće strasti: kuhanje i pomaganje onima kojima je pomoć najpotrebnija. Mjesto na kojem Kikelomo Okoli priprema svoje specijalitete zove se Mama Veek's Kitchen, a funkcionira kao kuhinja u kojoj „mama“ kuha za one koji ne mogu platiti svoje jelo.

Cjenika nema, a svatko ostavlja onoliko koliko ima – ili smatra da obrok vrijedi. Skromno uređen, ali topao prostor s velikom terasom se nalazi u dvorištu Ilice 73, nasuprot Britancu. Dobre energije ne nedostaje, baš kao ni afričkih ritmova koje Okoli pjevuši dok sjecka plantana banane za prženje. Na pitanje zarađuju li dovoljno od donacija, ona odmahuje rukom i kaže kako to uopće nije važno.

Ono što se broji su osmjesi na licu. Ponekad zahvale jednom kunom, drugi put je to puno više, ali u konačnici su svi zadovoljni – i siti. Jede se ono što marljiva domaćica tog dana skuha. No u Mama Veek's Kitchen ne dolaze samo oni kojima je potrebna pomoć, nego i znatiželjnici, kao i turisti te oni koji žele upoznati čari afričke kuhinje ili kupiti karakteristične namirnice.

Dio hrane koja se prodaje, Kikelomo šalje njezina majka. Minijaturna „tržnica“ nalazi se u kutu kuhinje, a dok miješa pire od jama, marljiva kuharica sa sjajem u očima govori o čarima nigerijskih mirisa i okusa. Priča nam kako je afrička kuhinja zdrava jer sadrži puno povrća i ribe.

Dok je živjela u Nigeriji na njezinom se stolu često našla tilapija, a danas na tržnici kupuje srdele. Među hrvatskim jelima koja su je oduševila izdvaja fileke i sarmu, no korijeni su na prvom mjestu. Kikelomo obožava opojne začine toplih i ljutkastih aroma, a među omiljenim sastojcima su joj i sjemenke dinje.

Plantana banane su nezaobilazne. Koriste se kao povrće, prilog mesu ili ribi. Za razliku od delikatnih rođakinja, plantane imaju deblju koru, a zbog karakterističnog okusa odlična su zamjena za krumpir zahvaljujući velikoj količini škroba. Ne mogu se jesti sirove; uglavnom se kuhaju ili prže, ali i pripremaju na žaru.

Kad prvi put vide jam, mnogi misle da se radi o velikom duguljastom krumpiru, no okus mu je drugačiji. Pire ima karakterističnu, pomalo gumastu teksturu. Za nigerijsku juhu egusi koriste se sjemenke dinje koje pružaju gustoću, a dodaje se i lisnato povrće, kao i riba. Kikelomo dodaje svježu i sušenu ribu, kao i suhe račiće. Odlična je i riža jollof koja dok se kuha zamiriši čitav dom. Razlog tome je pregršt afričkih začina, a povrće i meso se dodaju prema inspiraciji.

„Odluka o tome da postanem kuharica jedna je od najboljih koje sam ikada donijela. Ne mogu biti sretnija. Toliko sam toga naučila: od strpljenja, novih vještina, empatije i još mnogo stvari. Hrana je poput ljubavi, povezala me je s toliko divnih ljudi. Uz mene nitko ne ostaje gladan“, kaže Kikelomo.

Stara Sava Hrana i piće Gdje pojesti dobre pržene lignje u Zagrebu?

  • #gdje sjesti
  • #kikelomo
  • #afrika
  • #gdje jesti
  • #nigerija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nježan, flafast i miriše na maslac: Kako napraviti savršeni francuski omlet
Rola se poput tepiha
Nježan, mekan i miriše na maslac: Kako napraviti savršeni francuski omlet
Manje kalorija više proteina tjestenina u kremastom umaku
Manje kalorija
Evo kako se radi savršeno kremasta tjestenina sa sirom koja ima iznenađujuću količinu proteina
Zimska bajka u srcu Alpa: Bled i Bohinj zovu na odmor iz snova
Uz Crno jaje
Zimska bajka u srcu Alpa: Super ponuda za Bled i Bohinj i odmor iz snova
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Vislander
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Od mora do termi
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Zatvoren PP Biokovo: U tijeku su održavanje infrastrukture, čuvanje osjetljivih ekosustava i pripreme za novu sezonu
Planovi za proljeće
Loše vijesti za ljubitelje prirode: Privremeno zatvoren Park prirode Biokovo
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
Masovni napadi dronovima u Rusiji
PROGLAŠENE UZBUNE
Žestoki napadi dronovima u Rusiji: Jedna od najvećih rafinerija u plamenu, tisuće bez struje
Vlasnik tvrtke koju guta požar: "Strašno! Sve je nestalo u sekundi, šteta je ogromna"
Radnici bježali iz skladišta
Vlasnik tvrtke koju guta požar: "Strašno! Sve je nestalo u sekundi, šteta je ogromna"
show
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Evo tko se treba cijepiti
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
zabava
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Zanimljivo rješenje
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Meme
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
Mateo Kovačić izgubljen za Svjetsko prvenstvo? Ovo su njegove alternacije
utrka s vremenom
Mateo Kovačić izgubljen za Svjetsko prvenstvo? Ovo su njegove alternacije
tv
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
MasterChef: Slatka kutija iznenađenja donosi kuhanje u parovima! Hoće li im ostaviti gorak okus?
SAZNAJTE VEČERAS
Slatka kutija iznenađenja donosi kuhanje u parovima! Hoće li im ostaviti gorak okus?
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
novac
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
sve
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Bistro Vrhovec - 1
Fini okusi

Bistro Vrhovec: Odličan izbor, ako želite uživati u domaćoj kuhinji i obilatim porcijama

Sjeo sam s kolegama koji su ovdje česti gosti, pa je bio red poslušati preporuke i uzeti što oni kažu. Meni je klasični „a la carte“, ali tu je i ponuda dnevnih jela. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Restaurant Labrax Hrana i piće
    Nema greške

    Restoran Labrax u Zadru: "Drugačije i majstorski pripremljeno - mjesto gdje ćete pojesti nešto što do sad niste"

  • Bistro Vrhovec - 1 Hrana i piće
    Fini okusi

    Bistro Vrhovec: Odličan izbor, ako želite uživati u domaćoj kuhinji i obilatim porcijama

  • Fuliranje - 14 Hrana i piće
    Hrpa festivala i događanja

    Najukusniji dio godine: Gdje u Lijepoj Našoj možemo fino jesti ove jeseni i zime

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close