Pržene, sa žara, punjene… lignje s obilnom porcijom tartara i krumpirićima petkom su omiljeni gablec. Iako se malogdje mogu pojesti prave jadranske, ponekad je sasvim dovoljno da budu meke i pržene u ulju koje se redovito mijenja.

Pizzeria Stara Sava, Savska cesta 208

Pizzeria Stara Sava 1987. godine bila je kavana, a s vremenom je prerasla u popularnu pizzeriju. Lijepa terasa, solidne porcije i velik prostor razlozi su zbog kojih je postala omiljena. Petkom se tamo dolazi na fine lignje s krumpirićima i tartarom za 75 kuna, a veličina porcije neće razočarati.

> 5 restorana s domaćom hranom nadomak Zagreba zbog kojih vrijedi sjesti u auto

Bistro Amfora, Dolac 2

Nađete li se u vrijeme ručka oko zagrebačkog centra, navratite u Amforu na Dolcu. Nalazi se tik do ribarnice iz koje dolaze plodovi mora i svježa riba u kuhinju. Iako ne mami interijerom, hrana je ukusna, a cijene su pristupačne. Pržene lignje stoje 48 kuna.

Restoran Bicko, Karlovačka Cesta 20 c

Do Bicka u Blatu može se doći i javnim prijevozom, autobusom sa Savskog mosta u pravcu Lučko. Stanica kod vrtića nalazi se stotinjak metara od restorana koji je poznat po roštilju, ali i morskim slastima. Nekadašnje lignje s krumpirićima zamijenile su mediteranske, koje koštaju 78 kuna. U ponudi imaju i lignje ispod peke koje se trebaju naručiti dan ranije. Nešto više od kilograma, za 4 osobe s pekarskim krumpirom i umakom od pečenja košta 360 kuna.  

 

A post shared by Daj Jesti (@dajjesti) on

 

Restoran kod Dede, Prečko 5 c

Kod Dede u Prečko preko tjedna se najčešće dolazi na roštilj, a petkom na ribice i lignje. Uz standardnu ponudu priloga imaju i gravče na tavče, krumpir na police i đuveđ. Rustikalni štih i domaća atmosfera razlozi su zbog kojih Deda ima brojne obožavatelje. Lignje na žaru su 60 kuna, a pržene 51 kunu.
 

Restoran Zlatna školjka, Martićeva ul. 51

Obožavatelji mediteranske kuhinje vjerno se vraćaju Zlatnoj školjci u Martićevoj ulici zbog dobrog omjera cijene i kvalitete, kao i bajkovitog interijera inspiriranim klapama, ribarskim mrežama i morskim plavetnilom. Lignje se peku na žaru, prže, pohaju i pune pršutom i sirom, a cijene im variraju od 60 do 82 kune.
 

 

A post shared by ᴺᴬᴿᴰᴼ (@nar.do) on

 

Bistro Ribice i tri točkice, Preradovićeva 7/1

U Ribice i tri točkice, primorskom bistrou s velikom ponudom morskih jela, lignje su sočne i hrskave, a njihova se kvaliteta prenosi usmenom predajom u društvu hedonista. Pržene lignje stoje 50 kuna, a kombiniraju se s blitvom na lešo, ili na dalmatinski s krumpirima.
 

Restoran Vallis Aurea, Tomićeva 4

Obiteljski restoran podno uspinjače s tradicijom dužom od 40 godina omiljeno je mjesto za gablece. Mnogi Purgeri još uvijek ga zovu Kutjevo prema starom nazivu, kada su ondje navraćali studenti na pokoju rundu i domaću šunku. Petkom se jedu pržene lignje s blitvom, krumpirima i tartarom za 55 kuna.

 

A post shared by Eat Out Zagreb (@eatoutzagreb) on

Kod Šime, Martićeva 62

Nadomak tržnice Kvatrić, u nepretenciozni restoran Kod Šime dolazi se na domaće gablece poput ćufti, kosanih odrezaka, pašticade i vinskog gulaša. Petkom su najpopularniji morski gušti poput prženih ribica ili oslića, a uživa se i u lignjama, bilo prženima, na žaru ili punjenima. Cijena je od 54 kune. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju