Debeljuškaste palačinke od sira, koje se nazivaju i syriniki, jedu se diljem istočne Europe, najčešće sa slatkim vrhnjem i voćem, pekmezom ili čokoladom. U smjesu najčešće ide svježi sir, ali isprobati ih možete i s ricottom. Ponekad se u smjesu dodaje i suho voće, poput grožđica. Tijesto možete izmiksati ili izmiješati rukom, a pripazite da mu tekstura bude gušća od klasičnog tijesta za palačinke kako bi se moglo oblikovati.
Sastojci za palačinke od ricotte:
- 900 g punomasnog sira ricotta
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 200 g brašna + za posipanje
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ulje za prženje
Priprema palačinki od ricotte:
- Pomiješajte sir s jajetom i ekstraktom vanilije te dobro izmiješajte. Umiješajte šećer pa zatim brašno i prašak za pecivo. Ovisno o gustoći smjese, prema potrebi dodajte brašna ili sira (gustoća smjese može varirati zbog različitih vrsta ricotte).
- Radnu površinu ili veliku drvenu dasku posipajte brašnom. Običnom žlicom ili žlicom za sladoled zagrabite smjesu i zatim je ubacite u brašno. Pospite je brašnom i oblikujte debeljuškastu palačinku debljine malo više od centimetra.
- Zagrijte ulje pa pecite palačinke u više tura na laganoj do srednjoj vatri. Pržite poklopljeno oko 2-3 minute sa svake strane ili dok dobro ne porumene.