U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili"

Ne morate biti sushi majstor da biste dobro skuhali rižu za ovo popularno japansko jelo. Dovoljno je slijediti neka osnovna pravila i nabaviti odgovarajuće sastojke.

Kupite pravu rižu za sushi

Uspješan sushi možete napraviti samo s odgovarajućom vrstom riže. U supermarketima i specijaliziranim trgovinama ona se prodaje pod imenom sushi rice ili riža za sushi. Riječ je o posebnoj riži kratkog zrna koja ima već postotak škroba od drugih vrsta što joj daje ljepljivu teksturu koja je potrebna u pripremi ovoga jela.

Obavezno je isperite

Da biste postigli odgovarajući teksturu i okus sushi riže, važno je sirova zrna dobro isprati u vodi. Ispirite rižu u čistoj vodi nekoliko puta sve dok voda ne postane bistra. Rižu možete i ostaviti da se namače u čistoj vodi otprilike 30 minuta prije kuhanja. Ovaj dodatan korak pomoći će vam da omekšate zrna i pripremite ih za termičku obradu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Obiteljski restoran u centru Zagreba koji poslužuje sushi bez ribe i burgere bez trunke mesa

Skuhajte sushi rižu na pravilan način

Rižu kuhajte u vodi u omjeru 1:1. Ne trebaju vam posebne šalice za mjerenje – upotrijebite bilo koju čašu u kuhinji kako biste izmjerili istu količinu riže i potrebnu vodu.

Rižu možete termički obraditi u specijaliziranom kuhalu za rižu, ili na štednjaku u običnom loncu s poklopcem. Odaberite prozirni poklopac koji odgovara veličini lonca u kojem ćete kuhati rižu kako biste vidjeli što se događa tijekom termičke obrade i kako para ne bi izlazila iz lonca tijekom kuhanja.

U lonac ubacite ispranu rižu i čistu vodu, poklopite lonac i pustite da voda zavrije. Potom smanjite temperaturu na lagano i pustite da se kuha 10 minuta. Nemojte dizati poklopac tijekom ovog procesa niti miješati rižu.

Nakon isteka 10 minuta termičke obrade, riža je trebala „popiti“ svu tekućinu u loncu. Isključite štednjak i ostavite rižu u poklopljenom loncu još 10 minuta. Ne dižite poklopac.

Po isteku ovog vremena začinite kuhanu rižu sa začinjenim rižinim octom te ste spremni za pripremu sushija. Sretno!

Gyotaku sushi bar: Nova umjetnička jela koja možete "upecati" na 14 lokacija Gyotaku sushi - 14 Gyotaku sushi - 13 Gyotaku sushi - 12 +10 Gyotaku sushi - 11