Pandemija koronavirusa promijenila je naše života iz korijena. Mnogi su se dubinski zagledali u svoje životne navike te se odlučili bolje brinuti o sebi i zdravije hraniti.

„Za mene osobno to je bio potpuni zaokret u prehrani gdje sam na izbacila veliku količinu namirnica odnosno hranila sam se oko četiri mjeseca isključivo sirovim voćem i povrćem, sjemenkama i orašastim plodovima.

To je bio period kada sam se najbolje osjećala, najbolje izgledala i imala nenormalnu količinu energije, započinje svoju priču Violeta Blatančić,“ vlasnica tvrtke Tech Garden koja dobavlja i proizvodi zidne obloge od stabiliziranih mahovina, bilja i cvijeća.

Kada se i jedno od njezino troje djece prebacilo na vegansku prehranu iz dubljih uvjerenja i empatije prema životinjama, a na zagrebačkoj gastro sceni nisu nalazili ono što su tražili – obitelj je odlučila otvoriti vlastiti restoran. Sa suprugom Željkom i bratom Igorom koji ima veliko ugostiteljsko iskustvo pokrenula je restoran po imenu Food Garden na zagrebačkoj adresi – Zrinjevac 16.

Food Garden je restoran koji ponudu temelji na jednostavnim jelima napravljenim od kvalitetnih biljnih sastojaka, a koji je zamišljen kao zeleno utočište u "urban jungle" stilu.

„Mjesto je to na kojemu će ljudi predahnuti i odmoriti se mentalno i fizički – spoj zelenila i prirode s bogatom, kreativnom i raznolikom biljnom prehranom, kaže nam gđa Blatančić.

U ponudi restorana mogu se naći plant based zdjele sastavljene od žitarica obogaćenih grahoricama, povrćem, veganskim izborom bjelančevina i ukusnim umacima. Sastojke možete sami kombinirati ili odabrati jednu od četiri dostupnih kreacija.

Plant based zdjele

Zdjela Far East (50 kn) sljubljuje arborio rižu sa slanutkom, falafelom, humusom, zelenom salatom, krastavcima, bijelim i crvenim kupusom te brokulom. Dodatno je začinjena salatom od rajčice i luka, tahini umakom te suncokretovim sjemenkama.

Zdjela Pick me up (50 kn) kombinira kvinoju, crni grah, seitan, špinat, kuhani kukuruz, cvjetaču, mrkvu i marinirane pečene paprike s umakom od jogurta i kopra te namaza na bazi harisse koja je posipana začinjenim komadićima badema.

Zdjela Miso Mushroom (50 kn) obuhvaća integralnu rižu, zelenu leću, dimljeni tofu, zelenu salatu, ljubičasti kupus i marinirane gljive s paštetom od curryja, namazom od avokada i umaka od sezama, misa i đumbira.

Tu je i zdjela The Live Bowl (55 kn) koja sparuje spiralizirane tikvice, tempeh, zelenu salatu, rikolu, špinat, kelj, bijeli kupus, rajčice, mrkve, krastavce, grašak, kukuruz s komadićima oraha, a začinjena je namazom od avokada te veganskom verzijom umaka Thousand Island.

Ovdje možete isprobati i veganski sushi. Sirova verzija sushi norimaki (40 kn) obuhvaća nori alge, mrkve, krastavce, crvenu papriku, rikolu, slatki senf, đumbir i tamari, dok California (40 kn) sljubljuje sushi rižu s avokadom, krastavcem, crvenom pečenom paprikom, wasabijem, tamarijem i đumbirom u nori algama.

Veganski deserti i kokteli

Na jelovniku ćete naći i popularne fast food klasike poput nuggetsa, wrapova i burgera, ali u veganskoj verziji. Burgeri dolaze s Beyond pljeskavicom i domaćim povrtnim polpetama, a postoji i verzija bez glutena. Cijena im je od 45 do 65 kuna.

U Food Gardenu možete pojesti i doručak – od veganskog omleta od brašna slanutka (40 kn) preko zobene kaše s chia sjemenkama (25 kn) do američkih palačinki s javorovim sirupom, voćem i namazom od lješnjaka (25 kn).

Nisu zaboravili niti na ljubitelje deserata.

"Ponuda slatkog nam je zaista bogata i predobra. Od fenomenalnih sirovih kolača i veganskih torti do nekoliko vrsta keksa, browniesa i muffina. Naravno, sve je naša domaća proizvodnja," kaže Violeta Blatančić. Za slatke zalogaje valja izdvojiti od 7 do 25 kuna, ovisno o narudžbi.

Osvježiti se možete i raznovrsnim smoothiejima i hladno prešanim sokovima, popiti kavu ili kombuchu, ali i odabrane vrste piva i drugih alkoholnih pića.

U restoranu je trenutno dostupno 26 sjedećih mjesta, no uskoro stiže terasa s kojom će se kapacitet gotovo udvostručiti. Dakako, hranu možete i naručiti putem Wolta ili Glova.

Ovo je samo početak.

„Planova je zaista puno. Sa sigurnošću mogu reći da smo na otprilike trećini kapaciteta od prvotnog poslovnog plana. Uskoro krećemo s dnevnim menijem koji će biti u potpunosti drugačija ponuda od ove trenutne. U prostoru je također predviđen tematski gift shop s interesantnim programom, najavljuje vlasnica Food Gardena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju